Libanon získa finančnú pomoc od USA iba pod podmienkou „systémovej reformy“
16 | 08 | 2020 I Marek Molnár

USA a jej „medzinárodní partneri“ ponúknu finančnú pomoc Libanonu, ktorý sa snaží vysporiadať s hospodárskym spádom, ale iba ak sa zaviažu k „skutočnej zmene“, uviedol vysoko postavený predstaviteľ USA, informuje portál RT.


Americký minister zahraničných vecí USA David Hale stanovil podmienky na pomoc Libanonu, keď mal v sobotu prejav v Bejrúte. Vysoko postavený diplomat bol na trojdňovej ceste do libanonského hlavného mesta.

"Keď uvidíme, že sa libanonskí vodcovia zaviazali k skutočným zmenám, Amerika a jej medzinárodní partneri budú reagovať na systémové reformy s trvalou finančnou podporou," uviedol Hale. Vyzval tiež libanonských vodcov, aby rešpektovali „dlhotrvajúce a legitímne“ požiadavky ľudí a aby sa postavili proti korupcii.

Okrem výzvy na zásadné reformy diplomat tiež naznačil, že vláda USA je pripravená spolupracovať s Kongresom s cieľom zaviazať sa k finančnej podpore až do výšky 30 miliónov dolárov, aby sa urýchlene umožnil tok obilia cez prístav v Bejrúte. Výbuch ťažko poškodil hlavný obilný distribučný kanál v meste, takže veľká zásoba obilia bola použiteľná.

Irán vyzýva USA, aby kvôli súčasnej situácii zrušili sankcie voči Libanonu
Teherán varoval pred politizáciou ničivého výbuchu v Bejrúte a argumentoval to tým, že Washington by mal zrušiť sankcie voči Libanonu, ak myslí vážne svoju pomoc národu pri zotavení sa z katastrofy, informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Výbuch bol spôsobený po vznietení obrovskej zásoby dusičnanu amónneho. Katastrofický výbuch, ktorý zabil viac ako 200 ľudí a nechal tisíce zranených, vyvolal v Bejrúte veľké protesty potom, čo občania obvinili vládu z toho, že tam roky roky skladovala vysoko výbušnú chemikáliu, bez náležitých bezpečnostných opatrení a dohľadu.

Libanonský premiér Hassan Diab minulý týždeň oznámil rezignáciu svojej celej vlády a obvinil výbuch z endemickej a „systémovej“ korupcie. Prezident Michel Aoun ho požiadal, aby zostal v správcovskej funkcii, kým nebude možné vytvoriť novú vládu.

Začiatkom tohto týždňa Hale tiež odhalil, že FBI sa zapojí do vyšetrovania výbuchu, aby pomohla zistiť „čo viedlo k okolnostiam tejto explózie“. Libanonské orgány požiadali o pomoc americkú agentúru a od pracovníkov sa očakáva, že sa čoskoro pripoja k tímu medzinárodných a miestnych špecialistov.

Libanonská vláda odstúpila v súvislosti s výbuchom v Bejrúte
Libanonská vláda v pondelok odstúpila v súvislosti s minulotýždňovým ničivým výbuchom v hlavnom meste Bejrút. Oznámil to libanonský minister zdravotníctva, ktorého citovala agentúra AP. Čítať ďalej
10 | 08 | 2020 | TASR