Irán vyzýva USA, aby kvôli súčasnej situácii zrušili sankcie voči Libanonu
10 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Teherán varoval pred politizáciou ničivého výbuchu v Bejrúte a argumentoval to tým, že Washington by mal zrušiť sankcie voči Libanonu, ak myslí vážne svoju pomoc národu pri zotavení sa z katastrofy, informuje portál RT.


"Ak je Amerika úprimná, pokiaľ ide o jej ponuku pomoci Libanonu, mala by zrušiť sankcie," uviedol v pondelok počas tlačovej konferencie hovorca ministerstva zahraničných vecí Abbás Mousavi.

V odpovedi na otázku o návšteve francúzskeho prezidenta Emmanuala Macrona v Bejrúte hovorca uviedol, že „niektoré krajiny sa snažia tento výbuch politizovať pre svoje vlastné záujmy“. Macron čelil kritike za to, že využil svoju návštevu na vyjadrenie sympatie s protivládnymi demonštrantmi. Tvrdil tiež, že o budúcnosti krajiny „sa rozhoduje teraz“.

Demonštranti v Bejrúte sa opäť pokúsili zaútočiť na parlament, pričom pri ňom založili požiar (VIDEO)
Pri parlamente v Bejrúte vypukol požiar potom, čo sa druhú noc stretli demonštranti a polícia v uliciach. Polícia nasadila slzný plyn, pričom demonštranti požadujú rezignáciu vlády kvôli obrovskému výbuchu v prístave, informuje portál... Čítať ďalej
10 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Washington minulý týždeň oznámil, že po výbuchu začal Libanonu poskytovať pomoc. Humanitárna pomoc je však v rozpore so sankciami USA uvalenými na Hizballáh, ktorý je súčasťou libanonskej vlády. V dôsledku toho Pentagón tvrdil, že pri poskytovaní pomoci Libanonu je potrebné postupovať obozretnejšie a vyjadril „obavy, ku ktorým by pomoc smerovala“.

Bejrút je v súčasnosti otrasený demonštráciami po výbuchu, pri ktorom zahynulo viac ako 200 ľudí a mesto zmenil na trosky. Veľvyslanectvo USA v Bejrúte v sobotu vyjadrilo solidaritu s protivládnymi protestujúcimi a zároveň vyzvalo všetky strany, aby sa „zdržali násilia“.

Protesty už viedli k rezignácii niekoľkých ministrov, pričom poslednou je ministerka spravodlivosti Marie Claude Najmová.

Bieloruská polícia pri demonštráciách zadržala 3000 ľudí; mnohí utrpeli zranenia
Približne 3000 ľudí zadržala bieloruská polícia pri policajnom zásahu proti demonštrantom, ktorí tvrdia, že nedeľné prezidentské voľby, ktoré opäť vyhral Alexandr Lukašenko, boli zmanipulované. Pre agentúru TASS to potvrdila hovorkyňa bieloruského... Čítať ďalej
10 | 08 | 2020 | TASR