Nemecká ekonomika na vrchole vírusovej krízy poklesla o 10,1%
31 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Kontrakcia predstavuje výzvu na oživenie, ktorej čelí najväčšia európska ekonomika.


Podľa predbežných údajov, ktoré potvrdzujú hĺbku recesie v najväčšej európskej ekonomike, sa hrubý domáci produkt v Nemecku v druhom štvrťroku 2020 znížil najrýchlejším tempom za posledných 50 rokov, píše rt.com.

HDP sa medzištvrťročne znížilo o 10,1 percenta, čo je najväčší pokles od kedy sa štvrťročné výpočty, začali v roku 1970 zverejňovať - a je zároveň omnoho väčší pokles, ako ten na vrchole globálnej finančnej krízy, uviedla národná štatistická agentúra. Rýchly odhad medziročného poklesu HDP v druhom štvrťroku na úrovni 11,7% bol tiež najvyšší v histórii.

Pokles produkcie bol horší, ako analytici očakávali a zdôrazňuje výzvu, ktorej čelia európski tvorcovia politík. Obavy z druhej vlny infekcií narastajú hlavne preto, lebo by mohla oddialiť oživenie hospodárstva. Tento pokles produkcie „zlikvidoval takmer 10 rokov rastu“, uviedol Florian Hense, ekonóm v Berenbergu, hoci dodal, že „by to mohlo byť oveľa horšie“.

Uzatvorenie Nemecka na potlačenie pandémie bolo mäkšie a kratšie ako v iných európskych krajinách a v súčasnosti sa pripravuje „obrovský“ stimul fiškálnej a menovej politiky.

Táto vláda je rovnako populistická ako tá pred ňou, tvrdí podnikateľská aliancia
Podnikateľská aliancia Slovenska pozitívne zmeny pre podnikateľov v oblasti schém pomoci od súčasnej vlády neočakáva. Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA


Nemecký štatistický úrad uviedol, že „masívny prepad“ vývozu a dovozu tovaru, výdavkov domácností a tvorby kapitálu bol do istej miery kompenzovaný vyššími vládnymi výdavkami. Zrevidoval tiež svoj predchádzajúci odhad HDP za prvý štvrťrok.

Predpokladá sa, že nemecká ekonomika sa začiatkom roka medzikvartálne znížila o 2%, namiesto 2,2%. Carsten Brzeski, ekonóm ING, uviedol, že údaje „naznačujú krízu“ a dodal, že „v porovnaní s minulými mesiacmi by sa nasledujúce týždne mohli skutočne zdať byť ako prechádzka ružovou záhradou.“

Avšak Nemecko bolo vírusom zasiahnuté menej, ako iné európske krajiny a výstupné údaje za 2. štvrťrok, ktoré sa očakávajú dnes, by mohli odhaliť oveľa hlbšie poklesy ekonomiky v iných častiach kontinentu. Analytici oslovení spoločnosťou Reuters očakávajú, že tieto údaje budú vykazovať medzištvrťročný pokles o 15 percent vo Francúzsku a Taliansku a 12 percent v eurozóne ako celok.

Mesačný prieskum ekonomického sentimentu Európskej komisie sa v júli zvýšil už tretí mesiac za sebou, s najvyššími prírastkami v priemysle a službách, čo naznačuje, že hospodárstvo kontinentu sa začalo spamätávať z hlbokého poklesu.

Šéf spoločnosti Peugeot nalieha na radikálne kroky smerujúce k zníženiu ceny elektromobilov
Ceny obchodníkov a dodávateľov sa musia znížiť, ak chceme aby boli vozidlá s batériou cenovo dostupné, hovorí Tavares Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Ukazovatele s vysokou frekvenciou údajov však naznačujú, že nedávne oživenie v najväčších ekonomikách Európy môže klesať a nedávne zvýšenie počtu prípadov vírusu by tiež mohlo oživenie spomaliť. Prieskum Komisie zistil, že spotrebitelia v júli ostali negatívne naladení.

Jessica Hinds, európska ekonómka Capital Economics, uviedla: „Údaje a dôvera spotrebiteľov naznačuje, že ​​oživenie spotrebiteľských výdavkov už stráca tempo, obchodné aktivity môžu čoskoro ( tento trend ) nasledovať, najmä ak vlády uložia opatrenia na obmedzenie množstva nových vírusových prípadov.“

Údaje o trhu práce zverejnené vo štvrtok odrážali nejednotný charakter oživenia. Miera nezamestnanosti Nemecka sa v júli udržiavala na úrovni 6,4%, ukázali sezónne údaje Federálnej agentúry práce.

Nitriansky Jaguar Land Rover získal povolenie na rozšírenie svojej výroby (aktualizácia)
Nitrianska automobilka má v pláne aj montáž batériových modulov a veľkých batérií. Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | SITA


Posledné údaje z Talianska za jún, ukázali, že miera nezamestnanosti vzrástla o 0,5 percentuálneho bodu na 8,8%, pretože uvoľnenie opatrení na zamedzenie prepúšťania umožnilo prepusteným pracovníkom si znova začať hľadať zamestnanie. Miera ekonomickej neaktivity klesla z 37,1% v predchádzajúcom mesiaci na 36,8%. Miera nezamestnanosti v EÚ vzrástla v júni na 7,1% zo 7%, uviedol Eurostat.

Počet ľudí bez práce v celej EÚ stúpol nad 15 miliónov, pričom mladí ľudia a ženy boli neúmerne týmto vývojom zasiahnutí.

Straty pracovných miest v Európe sa vďaka vládnym opatreniam obmedzili, analytici však varovali, že nezamestnanosť pravdepodobne vzrastie, keď vlády začnú znižovať podporu pracovných miest v druhej polovici tohto roka.

Tvorcovia menovej politiky sa domnievajú, že obavy z nezamestnanosti spolu s pretrvávajúcimi obavami z rizika infekcie pravdepodobne brzdia dopyt spotrebiteľov a znižujú infláciu v celej Európe. Doteraz údaje naznačujú, že zvýšenie cien bolo obmedzené na jedlo a iné základné suroviny. Podľa predbežných údajov Nemeckého federálneho štatistického úradu sa nemecké spotrebiteľské ceny v júli oproti predchádzajúcemu mesiacu znížili o 0,5%. Na medziročnej báze inflácia stagnovala.

Osobitné údaje, ktoré zverejnil španielsky Národný štatistický inštitút vo štvrtok, ukázali, že spotrebiteľské ceny klesli v júli oproti predchádzajúcemu roku o 0,7%, čo je viac, ako sa očakávalo, po júnovom ročnom poklese o 0,3%. Pokles odzrkadľoval nižšie ceny energií a slabý dopyt v odvetviach ťažko zasiahnutých pandémiou, zatiaľ čo ceny potravín a nápojov vzrástli.

Milióny Američanov by sa mohli čoskoro stať bezdomovcami
Minulý týždeň skončila platnosť federálneho zákon CARES, ktorý chráni nájomníkov pred vysťahovaním. Toto vyvoláva obavy, že vlna vysťahovaní sa čoskoro dostaví. Čítať ďalej
30 | 07 | 2020 | Mário Martinka