Novela zákona o štátnom občianstve je v medzirezortnom pripomienkovom konaní
31 | 07 | 2020 I SITA

O slovenské občianstvo pre prijatie občianstva iného štátu prišlo ku koncu júla 2020 takmer 3 400 osôb, zákon sa ide meniť.


Novela zákona o štátnom občianstve, ktorá zmierňuje podmienky pri jeho strate, je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Ako agentúru SITA informovala riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR Barbara Túrosová, o slovenské občianstvo pre prijatie občianstva iného štátu prišlo ku koncu júla 2020 takmer 3 400 osôb.

Tí si oň budú môcť zažiadať nie a základe výnimky ministra vnútra, ale v riadnom konaní a bez registrácie na cudzineckej polícii. Musia však byť bezúhonní. Slovenské občianstvo budú môcť nadobudnúť aj osoby so slovenským pôvodom po jednom z rodičov, prarodičov alebo praprarodičov.

Táto vláda je rovnako populistická ako tá pred ňou, tvrdí podnikateľská aliancia
Podnikateľská aliancia Slovenska pozitívne zmeny pre podnikateľov v oblasti schém pomoci od súčasnej vlády neočakáva. Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA


„Zákon ustanovuje výnimky, na základe ktorých nedôjde k strate. Ide o nadobudnutie cudzieho štátneho občianstva manžela za trvania manželstva, narodením, osvojením, alebo ak ho nadobudlo maloleté dieťa. Umožníme štátnym občanom SR nadobudnúť cudzie štátne občianstvo bez straty nášho aj vtedy, ak majú na území štátu, ktorého štátne občianstvo nadobudnú, povolený, registrovaný alebo inak evidovaný pobyt v čase nadobudnutia cudzieho občianstva najmenej tri roky a predložia doklady preukazujúce tieto skutočnosti,“ priblížil riaditeľ odboru štátneho občianstva na MV SR Peter Drábek.

Ako ďalej vysvetlil, výnimka z ovládania štátneho jazyka sa bude týkať nielen občanov Českej republiky pre blízkosť jazykov ale aj u žiadateľov, ktorí majú platné osvedčenie preukazujúce postavenie Slováka žijúceho v zahraničí.

„Postupne plníme Programové vyhlásenie Vlády SR, kde sme sa zaviazali, že umožníme občanom SR dlhodobo žijúcim na území iného štátu nadobudnúť občianstvo toho štátu bez straty občianstva SR,“ uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Podľa neho je novela pripravená odborne a s prihliadnutím na poznatky z praxe. Dátum účinnosti novely naplánovali na 1. februára 2021.

Mazurek si odmietol dať v banke „náhubok“. Pracovníčku, ktorá ho vyhodila, chcú odmeniť
Poslanec národnej rady Milan Mazurek sa vybral do banky, ale nič nevybavil. Kvôli neochote dať si ochranné rúško ho zamestnankyňa z pobočky vypoklonkovala. Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | Natália Sollárová