Milióny Američanov by sa mohli čoskoro stať bezdomovcami
30 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Minulý týždeň skončila platnosť federálneho zákon CARES, ktorý chráni nájomníkov pred vysťahovaním. Toto vyvoláva obavy, že vlna vysťahovaní sa čoskoro dostaví.


Milióny nájomníkov by mohli uprostred smrtiacej pandémie prísť o strechu nad hlavou keďže už uplynul čas federálneho rozhodnutia, ktorý ich chráni pred vysťahovaním, píše chron.com.

Platnosť zákona o pomoci, úľave a hospodárskej bezpečnosti (CARES), ktorá chránila asi 1 zo 4 nájomcov, uplynula minulý týždeň, čo vyvolalo obavy, že obrovské množstvo vysťahovaní sa čoskoro dostaví. Cieľom zákona bolo zakázať prenajímateľom vysťahovať nájomníkov z domov, ktoré sú kryté federálne podporovanými hypotékami.

Hrozba splatenia nájomného aj spätne sa deje na pozadí hospodárstva, ktoré je poznačené zatváraním podnikov. Množstvo prípadov koronavírusu sa v celej krajine zväčšuje, čo má za následok najvyššiu nezamestnanosť v krajine od veľkej hospodárskej krízy. Toto všetko sa deje v spojení s miestnymi zákazmi vysťahovania a končiacimi sa 600 dolárovými dávkami. (Zdá sa, že republikáni v pondelok uprednostnili predĺženie zákazu vysťahovania, ale nie je jasné, či sa tento krok stane aj návrhom zákona.)

Strata včiel spôsobuje nedostatok kľúčových potravinárskych plodín
Produkcia jabĺk a čerešní sa znižuje vďaka nedostatku divých včiel. Včely sú postihnuté stratou biotopov, pesticídmi a klimatickou krízou Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Mário Martinka


„Hovoríme o miliónoch domácností, ktoré sú v tejto hlbokej, hlbokej diere, a preto sú vystavené zvýšenému riziku vysťahovania,“ hovorí Aaron Shroyer, politický spolupracovník v Urban Institute - nestranická výskumná skupina so sídlom vo Washingtone, DC. „Týchto ďalších 600 dolárov je záchranným lanom. Bez toho by nájomcovia, ktorí prišli o prácu mohli čeliť začiatoku hromadného vysťahovania.“

Už pred pandémiou sa mnohí nájomníci snažili prežiť z mesiaca na mesiac keďže ceny domov a prenájmov v posledných rokoch rapídne stúpali. Asi 1 milión nájomcov je považovaných za ťažko zaťažených nájomným. Na to aby sa takto definovali museli prinajmenšom polovicu svojho príjmu - alebo viac - platiť za bývanie. Nezostáva teda veľa peňazí na ďalšie dôležité vecí, ako napríklad jedlo, preprava alebo lieky, nehovoriac o mimoriadnych udalostiach.

(Nájomníci zvyčajne zarábajú menej ako majitelia domov. Podľa údajov Úradu amerického sčítania ľudu z roku 2018 zarobili v roku 2018 ľudia, ktorí si byty a domy prenajímali približne 40 500 dolárov, čo je takmer polovica zo 78 000 dolárov, ktoré zarobia ročne domácnosti vlastníkov nehnuteľností.)

Podľa Urban Institute malo v čase koronavírusovej krízy asi 8,9 milióna domácností prenajímateľov najmenej jednu osobu bez práce. V júni toto číslo kleslo na 6 miliónov domácností.

Šéf spoločnosti Peugeot nalieha na radikálne kroky smerujúce k zníženiu ceny elektromobilov
Ceny obchodníkov a dodávateľov sa musia znížiť, ak chceme aby boli vozidlá s batériou cenovo dostupné, hovorí Tavares Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Podľa nedávnej správy z webovej stránky Apartment List ( stránka o prenájmoch ), súčasná situácia viedla k tomu, že približne 1 z 3 nájomcov v júli nebol schopný vykonať úplnú platbu nájomného. Asi 19% neuskutočnilo žiadnu platbu, zatiaľ čo 13% uskutočnilo iba čiastočnú platbu.

Bez dodatočnej pomoci, napríklad dodatočných 600 dolárov týždenne pri platbách v nezamestnanosti, by pre mnohých nájomcov mohlo byť ešte ťažšie nazbierať peniaze, aby zaplatili majiteľom nehnuteľností. Kongres stále pracuje na novom stimulačnom pláne, ale prezident Donald Trump podporil nahradenie podpory v hodnote 600 dolárov dávkami v nezamestnanosti, čo predstavuje 70% bývalej mzdy zamestnanca.

Podľa analýzy profesora ekonómie na Columbia University, Brendana O'Flahertyho, by národ mohol zažiť 40 až 45% nárast množstva bezdomovcov. To znamená, že by svoje domovy stratilo asi 250 000 ľudí. (Analýza bola založená na miere nezamestnanosti a podobnej reakcii federálnej vlády na Veľkú recesiu. Počas tejto krízy poskytuje vláda viac pomoci.)

Nie je pravdepodobné, že to bude až tak zlé - nie každý prenajímateľ sa bude ponáhľať na bytový súd. Mnohí uznajú, že počet potenciálnych nájomcov s dobrými zamestnaniami sa zmenšil. „Prenajímatelia nebudú vysťahovávať, ak si nebudú myslieť, že môžu nájsť iného nájomcu,“ hovorí O'Flaherty.

V júni federálna vláda predĺžila splátku hypotéky pre prenajímateľov o ďalšie tri mesiace - pokiaľ počas tohto obdobia nevyhodia nájomcov postihnutých krízou koronavírusu na ulicu. Podľa Urban Institute sa to však týka iba asi 1 z 10 nájomcov. Do programu majú prístup iba majitelia nehnuteľností s federálnymi hypotékami, ktoré sú viazané na viacgeneračné nehnuteľnosti s piatimi alebo viacerými jednotkami. Prominentní demokrati nedávno predstavili právne predpisy, ktoré by predĺžili zákaz vysťahovania.

MIMORIADNE: V Čechách nasadili na boj s koronavírusom už aj armádu
V jihlavskom Alzheimercentre sa v minulom týždni nakazilo 57 zamestnancov a klientov ochorením Covid-19. Na pomoc s bojom proti pandémii pomôže armáda. Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič


Bývalá senátorka Elizabeth Warrenová by do moratória na vysťahovanie pridala ďalších osem mesiacov, ale to by sa týkalo iba tých, ktorí sú spojení s nehnuteľnosťami financovanými federálnymi hypotékami. "Odborníci predpovedajú lavínu vysťahovaní, ak nezavedieme novú ochranu. Už sme svedkami nárastu vysťahovania v mestách, kde zákazy miestneho vysťahovania zanikli," uviedla Warrenová minulý týždeň na tlačovej konferencii. „Ak sa nezavedie ochrana, ktorá by udržiavala ľudí v ich domovoch, je pravdepodobné , že súčasná situácia poškodí najzraniteľnejších Američanov a poškodiť farebné spoločenstvá.“

Tieto právne predpisy sa ešte musia schváliť. V mestách a štátoch po celej krajine však existuje rad ochranných opatrení. V štáte Illinois sú vysťahovania pozastavené do 22. augusta, zatiaľ čo väčšina vysťahovaní v San Franciscu je zakázaná do 31. januára 2021.

V typickom roku sa podá asi 3,7 milióna návrhov na vysťahovanie - zhruba jedno za sedem minút, Matthew Desmond, autor knihy „Vysťahovaný: Chudoba a zisk v americkom meste“, povedal pre National Public Radio. Každý rok približne 1 z 20 nájomcov čelí vysťahovaniu. Tento pomer je pre nájomcov čiernej pleti takmer dvojnásobný, približne 1 z 11 nájomcov.

Pridajte k súčasnej situácií ešte pandémiu, recesiu a to, čo by mohlo byť označené ako niekoľkokolové podnikové bankroty a „bude ohrozených veľmi veľa nájomcov,“ hovorí Samantha Batková, výskumnníčka v Urban Institute.

Prezident Trump nalieha na Američanov, aby nosili rúška
Po mesiacoch odporu k rúškam prezident Donald Trump v utorok vyzval Američanov, aby ich nosili a pomohli tak potlačiť prepuknutie koronavírusu, ktorý sa rýchlo šíri po celých Spojených štátoch, píše cnbc.com Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Mário Martinka