Táto vláda je rovnako populistická ako tá pred ňou, tvrdí podnikateľská aliancia
31 | 07 | 2020 I Peter Haluza, SITA

Podnikateľská aliancia Slovenska pozitívne zmeny pre podnikateľov v oblasti schém pomoci od súčasnej vlády neočakáva.


Súčasné schémy pomoci pre firmy a podnikateľov na udržanie zamestnanosti sú nedostatočné, prebyrokratizované a neplnia svoj účel. Pre agentúru SITA to uviedol výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Peter Serina.

Aj v prieskumoch nám vyšlo, že pomoc je prinízka, takže logika hovorí, že by sa schémy mali odbyrokratizovať a zásadne zvýšiť ich výška," tvrdí. Od súčasnej vlády Igora Matoviča to však neočakáva. "Vláda je rovnako populistická ako tá pred ňou a viac sa zameriava na "kúpu" hlasov v prípadných voľbách, než na riešenie reálnych problémov," zdôraznil.

Podľa Serinu to nie je o zdrojoch, ale o neochote tieto zdroje poskytnúť tým, ktorí ich reálne potrebujú. "Vláda ako taká sa zameriava na spotrebu, nie na vyrovnané hospodárenie a tvorbu hodnôt," dodal výkonný riaditeľ PAS.

Obce si umelo „prikrášlili“ problémy s Rómami, ministerstvo vnútra im pridelilo státisícové dotácie
Niektoré slovenské obce si od štátu pýtali peniaze na riešenie problémov s Rómami aj napriek tomu, že ich tam žije len zopár. Aby dotácie z eurofondov dostali, stačilo, aby v obci žili napríklad len dve rómske rodiny. Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Príspevok na udržanie pracovných miest je podľa analytika Nadácie F. A. Hayeka Martina Reguliho za bežných okolností nešťastným riešením. "Pomáha vybraným firmám na úkor druhých a nerieši štrukturálne zmeny, ktoré by znížili náklady zamestnávania a podporili dlhodobú udržateľnosť pracovných miest v ekonomike," povedal pre agentúru SITA.

V súčasnom stave je však podľa neho takáto krátkodobá injekcia zrejme potrebná, nakoľko výkyv ekonomiky nebol prirodzený a korekcia dostala do problémov aj zdravé podniky. "Je však nevyhnutné, aby tieto príspevky, ktoré sú v súčasnosti limitované, boli sprevádzané opatreniami odbúravajúcimi administratívne a finančné náklady podnikov a podnikateľov, ktorí by ich mohli presmerovať na udržanie pracovných miest," tvrdí analytik.

Ako príklad uviedol efektívne liberalizovanie Zákonníka práce, zjednodušenie skrátenia úväzkov alebo flexibilnejšie formy zamestnávania. "Súčasné opatrenia je potrebné posilniť kombináciou opatrení, nie len finančnými príspevkami, ale skôr znižovaním nákladov pre podniky, čo by malo pre nich podobný efekt s dlhodobo udržateľnými prínosmi pre podnikateľské prostredie," dodal analytik Nadácie F. A. Hayeka.

Kiskovci sú nevybuchnutá mína
Hlavne nech už „Zaľudia“ neškodia. Čítať ďalej
30 | 07 | 2020 | Aneta Leitmanová


Predseda Klubu 500 Vladimír Soták vyzval v otvorenom liste vládu pod vedením Igora Matoviča, aby zvýšila príspevky na udržanie pracovných miest pre firmy a podnikateľov. "Sme presvedčení, že v súčasnej situácii je našou povinnosťou vytvoriť maximálne podmienky na udržanie zamestnanosti na Slovensku," uviedol v liste šéf Klubu 500. Bez primeranej pomoci štátu toto podľa neho nie je možné dosiahnuť.

"Súhlasili sme s vládou, keď rozhodla o vyčlenení finančných prostriedkov na udržanie zamestnanosti pre veľké, stredné a malé podniky, ale už pred dvomi mesiacmi sme upozornili, že tieto finančné prostriedky sú nedostatočné," tvrdí Soták. Upozorňuje na to, že príspevok, ktorý vláda vyčlenila veľkým, stredným a malým podnikom pokryje osobné náklady len do výšky 10 až 30 percent.

Slovensko má dnes podľa Sotáka absolútny dostatok finančných prostriedkov na to, aby pomohlo udržať zamestnanosť vo všetkých firmách. "Naši kmeňoví zamestnanci sú odborne zdatní, za uplynulé roky sme investovali do ich vzdelávania nemalé finančné prostriedky. Ovládajú svoje profesie, majú osvojenú pracovnú a technologickú disciplínu a len vďaka nim má Slovenská republika podiel priemyslu na HDP 25 %. Ak títo zamestnanci budú musieť odísť, už sa nevrátia," upozorňuje šéf Klubu 500.

Slovensko je podľa Ústavy SR sociálny štát a takto má byť podľa neho budované. "Ako sociálny štát má povinnosť pomáhať aj obchodným spoločnostiam, pokiaľ sa dostanú do problémov z objektívnych príčin," uvádza sa v liste.

Jankovská chcela svedčiť proti oligarchovi a politikom, prokurátorka ju stopla (aktualizácia)
Väzobne stíhaná bývalá sudkyňa Monika Jankovská, ktorá bola spolu s ostatnými sudcami zadržaná v rámci policajnej akcie Búrka, chcela prehovoriť. Usvedčiť sa chystala oligarchu aj vysokopostavených politikov. Všetko sa zlomilo na rozhodnutí... Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok