Škótsko ruší karanténu pre cestujúcich zo Slovenska
25 | 07 | 2020 I TASR

Škótsko od 28. júla ruší povinnú 14-dňovú karanténu pre cestujúcich z Estónska, Lotyšska, Slovenska, Slovinska a karibského ostrovného štátu Svätý Vincent a Grenadíny.


Informovala o tom v piatok škótska vláda na svojej oficiálnej webovej stránke.

Vláda rozhodnutie prijala po posúdení epidemiologickej situácie v súvislosti s koronavírusom SARS-CoV-2. Tieto výnimky budú podľa škótskej vlády pravidelne prehodnocované a v prípade zhoršenia situácie môže nastať znovuzavedenie karanténnych opatrení.

Škótsky minister spravodlivosti Humza Yousaf však pripomenul, že vírus je stále nákazlivý a smrtiaci a Škótsko sa "nesmie uspokojiť" ani po zrušení karanténnych opatrení. Cestujúci by podľa neho mali dodržiavať pokyny verejného zdravotníctva, ktoré zahŕňajú nosenie pokrývok tváre, vyhýbanie sa preplneným priestranstvám, umývanie si rúk a dodržiavanie rozstupov. V prípade, že osoby u seba spozorujú príznaky ochorenia, mali by sa izolovať a požiadať o vykonanie testu.

Ministerstvo zdravotníctva chce objednať tri milióny vakcín proti koronavírusu
Rezort zdravotníctva očkovanie proti COVIDu-19 neplánuje zaviesť ako povinnosť. Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | SITA


Britská ministerka pre Európu Wendy Mortonová slovenskému ministrovi zahraničných vecí Ivanovi Korčokovi (nominant SaS) oznámila, že Británia zaradila Slovensko na zoznam bezpečných krajín a Slováci cestujúci do Anglicka nebudú musieť absolvovať karanténu.

Korčok rozhodnutie Veľkej Británie uvítal a vyzdvihol podrobnú a profesionálnu analýzu o vývoji pandémie na Slovensku, ktorú britskej strane poskytol hlavný hygienik SR Ján Mikas, uvádza tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Kde dovolenkujú naši politici?
"Domáca dovolenka vyzerá ešte horšie, ako keby ste išli do Chorvátska,“ povedal poslanec Dušan Jarjabek (Smer-SD). Dodal že prvý raz si na Slovensku uvedomuje, „ako je nás veľa“. Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | SITA