Trump povedal Putinovi, že sa chce vyhnúť trojstrannému závodu v zbrojení s Ruskom a Čínou
24 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Donald Trump vo štvrtok uskutočnili zriedkavý telefonický rozhovor, pri ktorom sa na rozdiel od témy súčasnej politiky zameriavali na spoluprácu a jednotu, informuje portál RT.


Rozhovor sa týkal otázok strategickej stability, informovala tlačová služba Kremľa vo štvrtok. Obaja vedúci predstavitelia sa dohodli pokračovať v rokovaniach o zásadnej zmluve New START. Platnosť dohody o kontrole zbrojenia sa má skončiť budúci rok a jej budúcnosť zostáva neistá. Trump vyjadril nádej, že USA, Rusko a Čína sa vyhnú „drahému“ trojstrannému závodu v zbrojení, uvádza sa v vyhlásení Bieleho domu.

„Prezident Trump zopakoval svoju nádej, že sa vyhne drahému trojstrannému závodu v zbrojení medzi Čínou, Ruskom a Spojenými štátmi a teší sa na pokrok v nadchádzajúcich rokovaniach o kontrole zbraní vo Viedni,“ uviedla tlačová služba Kremľa.

Prezidenti potom diskutovali o iránskom jadrovom programe a dohodli sa na tom, že regionálna stabilita sa musí zachovať kolektívnym úsilím.

„Vždy je možné“ zatvoriť ďalšie čínske konzuláty, uviedol Trump potom, čo Peking sľúbil odvetu za zatvorenie zariadenia v Houstone
Americký prezident Donald Trump prehlásil, že by mohol uzavrieť ďalšie čínske konzuláty po uzavretí diplomatického zariadenia v Texase, čím by sa otvorili dvere na ďalšiu eskaláciu, pričom napätie medzi týmito dvoma krajinami stále stúpa, informuje... Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Obaja vedúci predstavitelia svojich krajín tiež diskutovali o hospodárskej spolupráci a úsilí o „opätovné otvorenie“ globálnej ekonomiky počas pandémie Covid-19. Trump a Putin sa dohodli, že spolupráca medzi USA a Ruskom v boji proti pandémii je „pozitívna“, ďalej uviedla tlačová služba Kremľa.

Pri prečítaní týchto dvoch vyhlásení si človek hneď všimol, že telefonický rozhovor bol ďaleko od domáceho politického diskurzu v tom, že sa zameriavali na spoluprácu. Trump a Putin si spomenuli aj 45. výročie spoločnej sovietsko-americkej vesmírnej misie Sojuz-Apollo.

Trump sľubuje, že nikdy nerozpustí políciu, pričom dodal, že vyšle „stovky“ policajtov do Chicaga
Prezident Donald Trump ohlásil vyslanie „stoviek“ policajtov do Chicaga, ako súčasť federálneho zásahu proti násilným trestným činom v USA, pričom sa zaviazal, že „nikdy“ neprestane financovať políciu, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | Marek Molnár