„Vždy je možné“ zatvoriť ďalšie čínske konzuláty, uviedol Trump potom, čo Peking sľúbil odvetu za zatvorenie zariadenia v Houstone
23 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump prehlásil, že by mohol uzavrieť ďalšie čínske konzuláty po uzavretí diplomatického zariadenia v Texase, čím by sa otvorili dvere na ďalšiu eskaláciu, pričom napätie medzi týmito dvoma krajinami stále stúpa, informuje portál RT.


Prezidentovo prehlásenie prišlo v stredu po rozhodnutí ministerstva zahraničia nariadiť čínskemu konzulátu v Houstone, aby sa do 72 hodín zavrelo „s cieľom chrániť americké duševné vlastníctvo a Američanov“, uviedol hovorca ministerstva.

"Myslím, že pálili dokumenty a papiere," povedal Trump s odkazom na čínsky konzulát.

Peking označil tento krok ako „bezprecedentnú eskaláciu“, pričom obvinil Washington z „obťažovania čínskych diplomatických a konzulárnych zamestnancov v USA“ a zároveň sa zaviazal reagovať „pevnými protiopatreniami“, ak sa rozhodnutie nezmení.

Turecko a Rusko budú pokračovať v úsilí o dosiahnutie trvalého prímeria v Líbyi
Delegácie Turecka a Ruska sa v stredu stretli v tureckej metropole Ankara, aby spolu prediskutovali vojnu v Líbyi. Obe krajiny, z ktorých každá v konflikte podporuje inú stranu, sa dohodli, že budú pokračovať v úsilí o dlhotrvajúce prímerie v tomto... Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Hua Chunyingová začiatkom stredy uviedla, že veľvyslanectvo krajiny vo Washingtone DC dostalo „bombové vyhrážky“ v dôsledku „nenávisti od vlády USA“. Ďalej odsúdila „chybné rozhodnutie“ uzavrieť konzulát v Houstone a zároveň varovala pred odvetou z Pekingu.

Napätie medzi Čínou a USA trvá už niekoľko rokov, pričom došlo k trpkým obchodným sporom a sankciám. Vzťahy sa v posledných mesiacoch ešte viac prehĺbili, keďže USA začali rétorickú a politickú ofenzívu zameranú na údajné porušovanie práv v Hongkongu, ako aj na čínske trhy. V tom čase Trumpova administratíva zaviedla stály prúd sankcií, agresívnych právnych predpisov a nepriateľských krokov smerom k čínskym diplomatom a médiám, pričom v niektorých prípadoch vyvolala odvetu z Pekingu.

Pompeo údajne v Londýne povedal, že šéfa WHO si kúpila čínska vláda
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo údajne počas svojej návštevy Londýna povedať britským zákonodarcom, že šéfa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa si "kúpila čínska vláda". Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR