Globálne akcie klesli uprostred rastúceho napätia medzi USA a Čínou
24 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Trhy v Európe a Ázii v piatok poklesli po tom, čo Peking nariadil zatvorenie konzulátu Spojených štátov v meste Čcheng-tu, ako odvetu za zatvorenie čínskeho konzulátu v Houstone, informuje portál RT.


Index Shanghai Composite (SSE) poklesol o viac ako tri percentá. Indexy Shenzhen Composite a Shenzhen Component Index klesli o štyri percentá. Takisto tomu bolo aj v Hongkongu, keď index Hang Seng klesol o dve percentá.

Trhy poklesli v Ázii a Tichomorí, pričom austrálsky All Ordinaries stratil okolo jedného percenta, zatiaľ čo indický mumbai Sensex a juhokórejský Kospi klesli približne o pol percenta.

Tri hlavné európske indexy - francúzsky CAC 40, nemecký DAX a britský FTSE 100 - klesli o jedno percento.

Čína nariadila zatvorenie amerického konzulátu
Čína nariadila zatvorenie konzulátu Spojených štátov v meste Čcheng-tu. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Zníženie indexov nastalo uprostred zvyšujúceho sa napätia medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta, USA a Čínou. V piatok čínske ministerstvo zahraničných vecí nariadilo konzulátu USA v Čcheng-tu, aby ukončil svoju činnosť.

Peking prehlásil, že Washington tento krok vyprovokoval, keď začiatkom tohto týždňa zrušil diplomatické zariadenie v Houstone v Texase. Americký prezident Donald Trump tiež varoval, že môžu byť zatvorené aj ďalšie zariadenia.

Niektorí analytici varovali, že zvyšujúce sa napätie by mohlo indexy ešte znížiť, a to aj napriek tomu, že globálna ekonomika stále zápasí s pandémiou Covid-19.

„Vždy je možné“ zatvoriť ďalšie čínske konzuláty, uviedol Trump potom, čo Peking sľúbil odvetu za zatvorenie zariadenia v Houstone
Americký prezident Donald Trump prehlásil, že by mohol uzavrieť ďalšie čínske konzuláty po uzavretí diplomatického zariadenia v Texase, čím by sa otvorili dvere na ďalšiu eskaláciu, pričom napätie medzi týmito dvoma krajinami stále stúpa, informuje... Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | Marek Molnár