Trump sľubuje, že nikdy nerozpustí políciu, pričom dodal, že vyšle „stovky“ policajtov do Chicaga
24 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Prezident Donald Trump ohlásil vyslanie „stoviek“ policajtov do Chicaga, ako súčasť federálneho zásahu proti násilným trestným činom v USA, pričom sa zaviazal, že „nikdy“ neprestane financovať políciu, informuje portál RT.


FBI, ministerstvo vnútornej bezpečnosti, americkí maršáli a ďalšie federálne agentúry vyšlú svoje jednotky do Chicaga. Prezident to oznámil s tým, že v tomto roku bolo v meste zabitých viac ako 400 ľudí a viac ako tisíc zranených pri streľbách.

"Nebudeme len stáť a pozerať sa na to," prehlásil Trump.

"Američania všetkých rás si zaslúžia žiť v bezpečí a aby sa už nikdy nestalo, že matka bude držať svoje mŕtve dieťa v náručí jednoducho preto, že politici odmietli urobiť to, čo je potrebné na zabezpečenie ich susedstva a ich mesta,“ dodal americký prezident.

Trump sa tiež zaviazal, že „nikdy nerozpustí políciu“, pričom najme ešte „väčšiu políciu“, aby „posilnil presadzovanie práva“.

Demokrati sa v USA pokúšajú zrušiť Trumpov zákaz cestovania, zrejme neuspejú
Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu, kontrolovaná opozičnými demokratmi, schválila v stredu opatrenie, ktoré má ambíciu zrušiť zákaz cestovania do USA pre občanov niektorých prevažne moslimských krajín. Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


"Operation Legend" je oddelenie ministerstva spravodlivosti pomenované po LeGend Taliferro, štvorročnom chlapcovi zavraždenom začiatkom tohto mesiaca v Missouri. Jeho rodina sa v stredu zúčastnila návštevy Bieleho domu.

Táto operácia sa pôvodne zameriavala na mesto Kansas City, odvtedy sa však rozšírila do Chicaga, Illinois a Albuquerque v Novom Mexiku. Generálny prokurátor William Barr ponúkol odmeny za informácie, ktoré by viedli k zatknutiu Taliferrovho vraha, ako aj tých, ktorí boli zabití pri nedávnych streľbách.

V posledných dvoch mesiacoch vo veľkých amerických mestách prudko vzrástli násilné trestné činy, pričom demonštranti pobúrení zabitím Georga Floyda v Minnesote požadovali „rozpustenie polície“.

Trump vyslal polovojenské jednotky na potlačenie protestov (video)
Na príkaz Bieleho domu boli v americkom meste Portland rozmiestnené na zásah proti demonštrantom tri jednotky polovojenského typu. Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | TASR