Demonštranti v Izraeli zablokovali vstup do parlamentu
22 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Desiatky demonštrantov v Jeruzaleme sa v stredu ráno priviazali k sebe a nakrátko zablokovali vstup do izraelského parlamentu. Stalo sa tak po tom, čo sa v utorok večer opäť konali rozsiahle protesty proti premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a jeho vláde, píše agentúra AP.


Polícia zadržala štyroch protestujúcich a rozpustila zhromaždenie zvolané na protest proti nadchádzajúcemu hlasovaniu, ktoré by vláde židovského štátu umožnilo v prijímaní opatrení v boji proti koronavírusu obísť parlament.

Protesty pred Netanjahuovou rezidenciou sa konajú pravidelne každý týždeň, pričom polícia voči demonštrujúcom používa čoraz prísnejšie opatrenia. V júni vyvolal pobúrenie ľudí napríklad incident, keď príslušníci polície zadržali bývalého generála izraelských vzdušných síl, ktorý je už vo výslužbe.

Prezident Trump nalieha na Američanov, aby nosili rúška
Po mesiacoch odporu k rúškam prezident Donald Trump v utorok vyzval Američanov, aby ich nosili a pomohli tak potlačiť prepuknutie koronavírusu, ktorý sa rýchlo šíri po celých Spojených štátoch, píše cnbc.com Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Skupiny protestujúcich pochodovali za zvukov bubnov a trúbenia v utorok večer ulicami Jeruzalema od Netanjahuovej rezidencie k parlamentu (Knesetu) a premiéra vyzývali, aby odstúpil. Niesli transparenty s nápisom "izraelská jar je tu". Polícia uviedla, že zadržala 34 osôb.

Netanjahu, ktorý je obvinený z podvodu, prijímania úplatkov a zneužitia dôvery, čelí narastajúcej kritike aj za presadzovanie údajne nedemokratických opatrení pod zámienkou boja proti koronavírusu SARS-CoV-2 a za to, že nedostatočne bojuje proti prehlbujúcej sa ekonomickej kríze v krajine.

Kritici jeho vlády tvrdia, že Izraelčanom neponúkol dostatočnú pomoc a pre státisíce podnikateľov nepripravil záchrannú sieť, čo sa týka ekonomických dôsledkov pandémie.

14 ľudí postrelených pred domom smútku v Chicagu
Štrnásť ľudí bolo v utorok zranených počas streľby na pohrebe. Polícia prehľadáva okolie aby našla podozrivých. Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Mário Martinka