USA nariadili uzavretie čínskeho konzulátu v Houstone
22 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Čína v stredu vyhlásila, že Spojené štáty nariadili uzavretie jej konzulátu v americkom meste Houston v štáte Texas. Peking tento krok označil za provokáciu, ktorá porušuje medzinárodné právo, napísala agentúra AP s tým, že USA toto tvrdenie zatiaľ nepotvrdili ani neobjasnili.


Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin uviedol, že Spojené štáty v utorok náhle vyzvali konzulát, aby ukončil svoju činnosť. Podľa čínskych médií dostali diplomati 72 hodín na to, aby opustili krajinu.

Čína dôrazne odsudzuje "takýto nehanebný a neopodstatnený krok, ktorý zámerne naruší čínsko-americké vzťahy", dodal Wang.

"Je to politická provokácia, ktorú jednostranne začali USA a ktorá vážne porušuje medzinárodné právo, základné normy týkajúce sa medzinárodných vzťahov a bilaterálnu konzulárnu dohodu medzi Čínou a USA," citovala hovorcu čínskeho rezortu diplomacie agentúra DPA.

Demonštranti v Izraeli zablokovali vstup do parlamentu
Desiatky demonštrantov v Jeruzaleme sa v stredu ráno priviazali k sebe a nakrátko zablokovali vstup do izraelského parlamentu. Stalo sa tak po tom, čo sa v utorok večer opäť konali rozsiahle protesty proti premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a jeho... Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Ak Spojené štáty svoje rozhodnutie nezmenia, Čína podnikne odvetný krok, pohrozil hovorca. "Čína vyzýva Spojené štáty, aby okamžite odvolali svoje nesprávne rozhodnutie, inak Čína rozhodne podnikne správne a nevyhnutné kroky," upozornil.

Podľa lokálnych médií boli v Houstone v utorok večer privolaní do budovy čínskeho konzulátu hasiči a polícia - objavili sa totiž správy, že sa tam na dvore pália dokumenty. Houstonská polícia na Twitteri napísala, že spozorovala dym, avšak "policajtom nebol do budovy umožnený prístup".

Vzájomné vzťahy medzi USA a Čínou sa výrazne zhoršili v dôsledku pandémie nového druhu koronavírusu, ktorý sa po prvý raz objavil v čínskom meste Wu-chan. V poslednom čase sa napätie medzi Pekingom a Washingtonom vystupňovalo aj pre kontroverzný čínsky zákon o národnej bezpečnosti pre Hongkong.

14 ľudí postrelených pred domom smútku v Chicagu
Štrnásť ľudí bolo v utorok zranených počas streľby na pohrebe. Polícia prehľadáva okolie aby našla podozrivých. Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Mário Martinka