Prezident Trump nalieha na Američanov, aby nosili rúška
22 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Po mesiacoch odporu k rúškam prezident Donald Trump v utorok vyzval Američanov, aby ich nosili a pomohli tak potlačiť prepuknutie koronavírusu, ktorý sa rýchlo šíri po celých Spojených štátoch, píše cnbc.com


"Žiadame všetkých, čo sa nemôžu spoločensky dištancovať aby použili rúško," uviedol na tlačovej konferencii Bieleho domu prezident USA. "Či už sa vám rúško páči alebo nie, majú vplyv, majú účinok a potrebujeme všetko, čo môžeme použiť."

Trumpove komentáre prichádzajú potom, čo prezident vysielal niekoľko mesiacov zmiešané signály o tom, či podporuje použitie rúšok ako stratégiu na zabránenie šírenia vírusu. Členovia pracovnej skupiny Bieleho domu zaoberajúci sa Coronavírusom vrátane Dr. Anthonyho Fauciho, Dr. Deborah Birxovej a riaditeľa Centier pre kontrolu a prevenciu chorôb Dr. Robert Redfield opakovane vyzývali verejnosť, aby nosila masky, zatiaľ čo Trump odvážne ignoroval ich rady.

Úradníci zdravotníctva na celom svete pokladajú rúška a pokrývky tváre, najmä vo vnútorných a preplnených prostrediach, za lacný a efektívny nástroj na zníženie prenosu vírusu. „Nemám problém s rúškami. Vidím to takto; všetko, čo môže pomôcť ... je dobrá vec,“ povedal v utorok. "Nemám problém. Nosím to pri sebe. Nosím to na tvári. Mnohokrát ste ma videli nosiť to a ja budem ( v tom ) pokračovať.“

Twitter vymazal Trumpovo video po sťažnosti skupiny, ktorej pieseň v ňom použil
Sociálna sieť Twitter odstránila predvolebné video amerického prezidenta Donalda Trumpa po tom, ako tvorcovia piesne, ktorá v ňom zaznela, podali sťažnosť pre porušenie autorského práva. V pondelok o tom informoval britský portál BBC. Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Trump však zostal skeptický voči použitiu masiek. "Nesúhlasím s tvrdením, že ak všetci budú nosiť rúška, všetko zmizne," uviedol v rozhovore. Týmto vyjadrením reagoval na pripomienky Redfielda, ktorý povedal, že ak by každý nosil rúška, USA by mohli získať kontrolu nad ohniskom nákazy už za jeden alebo dva mesiace.

Trump opakovane poznamenal, že zdravotnícke agentúry vrátane CDC a Svetovej zdravotníckej organizácie pôvodne neodporúčali používať rúška. Tieto agentúry už uviedli, že to neurobili preto, lebo sa obávali, že verejnosť bude tlačiť na dodávateľov, čím obmedzí získavanie vybavenia pre zdravotníckych pracovníkov. Tí primárne potrebujú vybavenie aby sa mohli postarať o pacientov s Covid-19. "V nedávnej minulosti sme mali odborníkov, ktorí ( vyhlasovali, že ) rúška nie je nevyhnutné nosiť ... ale teraz si to rozmysleli," uviedol Trump. "Ak zmenili názor, je to pre mňa dobrý dôvod."

Trump predtým kritizoval svojich vlastných zdravotníckych poradcov vrátane Fauciho, riaditeľa Národného ústavu alergických a infekčných chorôb, pretože „zmenili názor na rúška". Je to jeden sporný bod medzi prezidentom a jeho poradcami, z ktorých žiaden nebol prítomný na briefingu. Fauci povedal, že nebol na briefing pozvaný. "Až do tohto bodu som nebol pozvaný a predpokladám, že tam nebudem," povedal Fauci v rozhovore pre CNN menej ako hodinu pred brífingom. Začatie briefingu bolo naplánované na piatu.

Módna návrhárka Westwoodová verejne žiada prepustenie Assangea
Britská módna návrhárka Vivienne Westwoodová v utorok sama protestovala za prepustenie Juliana Assangea. Urobila tak zvnútra nadrozmernej vtáčej klietky, ktorá mala predstavovať momentálnu situáciu väzneného zakladateľa organizácie WikiLeaks.... Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


V posledných týždňoch najvyšší predstavitelia Trumpovej administratívy zintenzívnili výzvy, aby Američania nosili masky. Zástupca ministra zdravotníctva Brett Giroir minulý týždeň vyhlásil, že zatvorenie barov a donútenie asi 90% Američanov, aby na verejnosti nosili rúško, by „epidémiu vyplo“.

Napriek tomu, že Trump masky schválil, stále odmieta vydať vyhlásenie, ktorým by nosenie masiek urobil povinným, presne tak, ako to spravili aj iné krajiny. Mnoho guvernérov vydalo nariadenia na nosenie rúšok, niektorí to však odmietli. pričom guvernér štátu Georgia, Brian Kemp, dokonca zažaloval primátorku Atlanty ,Keishu Lance Bottomsovú za vydanie takéhoto mandátu.

Podľa analýzy CNBC prípady vzrástli v priemere najmenej o 5% v 34 štátoch. Úmrtia, v posledných dňoch na vnútroštátnej úrovni neustále stúpajú.

„... Žiadame Američanov, aby používali rúška, spoločenský odstup a intenzívnu hygienu. Umyte si ruky vždy keď máte možnosť a zároveň ochraňujte vysokorizikové obyvateľstvo,“u viedol Trump v utorok. „Vyzývame mladých Američanov, aby sa vyhýbali plným barom a iným preplneným vnútorným zhromaždeniam. Buďte v bezpečí a buďte inteligentní.“

Gondolieri v Benátkach znižujú kapacitu kvôli „turistom s nadváhou“
Maximálny počet cestujúcich na menších lodiach sa znížil zo šiestich na päť Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Mário Martinka