USA uvalila sankcie na čínske firmy za porušovanie ľudských práv
21 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Americká vláda uvalila v pondelok obchodné sankcie na 11 čínskych firiem, ktoré podľa Washingtonu porušujú ľudské práva moslimských Ujgurov v čínskej autonómnej oblasti Sin-ťiang. Informovala o tom v utorok agentúra AP.


Medzi spoločnosťami sa nachádzajú továrne na výrobu oblečenia a dodávatelia technológií, ktoré podľa Spojených štátov využívajú nútenú prácu. Spojené štáty kritizujú Čínu pre postoj k jej moslimským menšinám, ktorý zahŕňa masové zatýkania, väznenie a nútené práce.

"Tento krok zaručí, že naše výrobky a technológie nebudú využívané čínskou komunistickou stranou pri opovrhnutiahodných útokoch na bezbrannú moslimskú menšinu," oznámil americký minister obchodu Wilbur Ross. Konkrétne príklady tovaru však neuviedol.

Vláda prezidenta Donalda Trumpa taktiež zaviedla sankcie voči štyrom čínskym predstaviteľom. Peking reagoval oznámením bližšie nešpecifikovaných trestov pre štyroch amerických senátorov, ktorí kritizujú Čínu za porušovanie ľudských práv.

Rusko oznámilo, že vyvinulo vakcínu proti novému druhu koronavírusu
21 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Čína doposiaľ zadržala približne milión občanov turkotatárskej etnickej skupiny Ujgurov. Spolu s členmi ďalších moslimských menšín ich dlhodobo drží v internačných táboroch, píše AP. Peking tieto tábory opisuje ako "zariadenia na prípravu do zamestnania", ktorých účelom je potláčať moslimský radikalizmus a separatistické tendencie. Taktiež tvrdí, že podobné objekty medzičasom zatvorili - tieto tvrdenia sa však nedajú overiť pre obmedzený prístup do regiónov, kde sa nachádzajú, približuje AP.

Svedectvá bývalých väzňov a ich rodinných príslušníkov však prinášajú zásadne rozdielne informácie - ľudí tam podľa ich slov držia proti vôli, často násilne alebo vyhrážaním. Taktiež sú nútení vzdať sa svojho náboženského presvedčenia, kultúry a jazyka a prisľúbiť vernosť komunistickému vodcovi a prezidentovi Číny Si Ťin-pchingovi, vysvetľuje AP.

Zabudnite na ruských hackerov: Skutočným nebezpečenstvom sú USA, ktoré chcú nahromadiť britské vakcíny
Keď vedci z Imperial College London začínajú 2. kolo testovania vakcíny proti Covid-19, vedúci projektu odhalil, že vláda Spojeného kráľovstva ho naliehavo vyzvala, aby dokončili pokus doma, aby sa USA nedostali k vakcínam, informuje portál... Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | Marek Molnár