Putin na Kryme slávnostne spustil konštrukciu nových vojnových lodí
21 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok počas výjazdu na Krymský polostrov, ktorý Rusko anektovalo od Ukrajiny, prisľúbil, že bude pokračovať v ambicióznom programe budovania nových vojnových lodí.


Putin v rámci slávnostného začiatku konštruovania dvoch vrtuľníkových výsadkových plavidiel v lodenici v Kerčskom prielive vyhlásil, že Rusko potrebuje silné vojnové loďstvo, aby dokázalo brániť svoje záujmy a zachovávať strategickú rovnováhu aj globálnu stabilitu, informovala tlačová agentúra AP.

Kremeľ spravil z modernizácie armády jednu zo svojich priorít - na pozadí napätia, ktoré sa medzi Moskvou a Západom zvýšilo po ruskej anexii Krymu v roku 2014. Americká ambasáda na Ukrajine pondelkový krok Putina odsúdila, tvrdiac, že "Rusko výstavbou lodí na zvrchovanom ukrajinskom území, ktoré uchvátilo silou, opäť porušuje medzinárodné normy".

Rusko zároveň spustilo konštrukciu dvoch fregát v Petrohrade a dvoch atómových ponoriek v lodenici v meste Severodvinsk. Putin pripomenul, že ruské námorné sily si za uplynulých osem rokov objednali 200 nových plavidiel. Prezident doplnil, že ruské vojnové loďstvo má momentálne na hliadkovacích misiách vo svete 60 plavidiel.

Ruskí predstavitelia uviedli, že nové fregaty a atómové ponorky, ktorých výstavbu spustili v pondelok, budú vyzbrojené nadzvukovými zbraňami. Ruská armáda tvrdí, že nové nadzvukové strely Zirkon, schopné zasiahnuť ciele vzdialené 1000 kilometrov a pohybujúce sa deväťkrát rýchlejšie ako zvuk, prešli úspešne testami a budú súčasťou výzbroje plavidiel vojnového loďstva.

Lídri EÚ prijali záchranný balík po pandémii koronavírusu aj rozpočet
Lídri EÚ dosiahli na mimoriadnom summite v Bruseli v utorok nadránom dohodu o záchrannom balíku pre ekonomiky po pandémii koronavírusu a o rozpočte Únie na obdobie rokov 2021-2027 - v bezprecedentnej celkovej výške 1,82 bilióna eur. Informovali o... Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR