Pijete kávu? Spolu s hnedým tukom môže byť tajomstvom v boji s obezitou
20 | 07 | 2020 I Natália Sollárová

Tuk máme dobrý i zlý. Hnedý je ten, čo nám pomáha. A nielen pri chudnutí. Ako ho jednoducho aktivovať? Na začiatok stačí šálka kávy.


Už jedna šálka kávy môže aktivovať prospešný hnedý tuk v našom tele a tým pomôcť v boji proti ochoreniam spôsobených nesprávnou výživou, najmä cukrovke a obezite. Potvrdzuje to i výskum vedcov z Univerzity v Nottinghame.

Hnedý tuk je jedným z dvoch druhov tuku, ktorý sa vyskytuje u cicavcov. Spočiatku bol pripisovaný len bábätkám a zvieratám, ktoré zimné obdobie trávia spánkom. V posledných rokoch však biológovia zistili, že hnedý tuk majú aj dospelí ľudia, píše sa v tlačovej správe univerzity. Množstvo hnedého tuku však s vekom klesá a za normálnych okolnosti sa v malých množstvách vyskytuje v oblasti krku a hornej časti hrudníka.

Skvelý objav, ako si stravou ľahko predĺžiť život
Strava z oblasti Stredomoria je považovaná za najzdravšiu na svete. Nedávno jej pripísali ešte ďalšie mimoriadne účinky. Čítať ďalej
23 | 02 | 2020 | Natália Sollárová


Hlavnou úlohou hnedého tuku je vytvárať telesné teplo spaľovaním kalórií. Na rozdiel od toho bieleho, ktorého máme, žiaľ, väčšinou oveľa viac a ktorého existencia je výsledkom ukladania nadbytočných kalórií. Ľudia s nižším indexom telesnej hmotnosti (BMI) majú preto vyššie množstvo hnedého tuku.

Zatiaľ, čo biely tuk spájajú lekári s obezitou a súvisiacimi poruchami, ten hnedý by mohol pomôcť v udržiavaní zdravej telesnej hmotnosti. Ako píše portál info.sk, niektorí výskumníci navrhli, že nabádanie tela, aby premieňalo biely tuk na hnedý, by mohlo byť úspešným spôsobom boja proti obezite. Hnedý tuk mení potraviny na energiu aktiváciou tzv. rozpojovacieho proteínu, ktorý existuje v mitochondriách hnedého tukového tkaniva.

Profesor Michael Symonds z Univerzity v Nottinghame, ktorý sa spolupodieľal na koordinovaní štúdie vysvetlil, že hnedý tuk funguje celkom inak ako bežný tuk v našom tele. Vytvára teplo spaľovaním cukrov a tukov, často v reakcii na chlad. Zvyšovanie jeho aktivity zlepšuje kontrolu hladiny cukru a lipidov v krvi a spálené kalórie navyše pomáhajú i pri chudnutí. „Doteraz však nikto nenašiel prijateľný spôsob na stimulovanie jeho aktivity u ľudí,“ povedal ďalej odborník.

Kofeín pomáha pri diéte
Vedci z Illinoiskej university v Urbana-Champaign dospeli k záveru, že kofeín pomáha pri diéte. Ich štúdiu publikoval MedicalXpress. Čítať ďalej
22 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič


Tím výskumníkov preto začal prácu sériou štúdií kmeňových buniek, aby zistili, či kofeín aktivuje hnedý tuk. Keď našli správnu dávku, svoju pozornosť presunuli na ľudí, aby porovnali výsledky. Na vystopovanie zásob hnedého tuku u človeka použili techniku tepelného zobrazovania. Týmto neinvazívnym spôsobom mohli lokalizovať tuk v tele a posúdiť jeho schopnosť produkovať teplo.

„Z našej predchádzajúcej práce sme vedeli, že hnedý tuk sa nachádza predovšetkým v oblasti krku, takže sme boli schopní nasnímať niekoho hneď po vypití nápoja [kávy], aby sme videli, či sa hnedý tuk stane teplejším,“ objasnil postup profesor Symonds. Zvýšenie jeho teploty znamená, že spaľuje viac kalórií.

Výsledky boli podľa neho pozitívne a ďalšou úlohou je objasniť, či má v celom procese hlavné slovo kofeín, alebo existuje ešte ďalšia zložka kávy, ktorá pomáha s aktiváciou hnedého tuku. Rozhodujúci prvok by sa následne mohol použiť ako súčasť režimu na zníženie telesnej hmotnosti alebo na reguláciu glukózy v rámci prevencie cukrovky, dodal Symonds.

Aj z nevinných potravín môžete „nafúkať“
Ak nechcete šokovať výškou nameraného promile, krátko pred sadnutím za volant ústnu vodu radšej nepoužívajte. Ktoré potraviny môžu oklamať tester na alkohol? Píše portál idnes.cz. Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Natália Sollárová


Hnedý tuk je však možné aktivovať ešte aj iným spôsobom. Hoci nie vždy takým príjemným ako pitie kávy. Podľa lekárky Ayaly Laufer-Cahanaovej má podobné účinky i chlad, ale tiež niektoré potraviny. Časopis Journal of Nutritional Biochemistry sa zaoberal vplyvom hneď niektorých z nich. Pri pokusoch sa hnedý tuk v rôznej miere aktivoval napríklad po konzumácii zeleného čaju, kapsaicínu, čiže štipľavej zložky papričiek, kurkumy, resveratrolu, ktorý sa nachádza aj v červenom víne, či thymolu, ktorý obsahuje tymián a oregáno. Zdá sa, že tieto fytochemikálie dokážu spôsobiť, že sa tuk zmení na tkanivo spaľujúce energiu.

Koľko kalórií môžeme takto spáliť? Pravdepodobne nie zase až tak moc. Alebo aspoň nie toľko, koľko by sme si v niektorých prípadoch priali. Podľa lekárky platí pri znižovaní hmotnosti jednoduchý vzorec – musíme prijať menej energie, ako vynakladáme.

Surovú stravu uznali ako jeden z liekov na rakovinu
Holandsko uznalo surovú stravu ako oficiálny liek na rakovinu. Na rozdiel od spracovanej vytvára v ľudskom tele zásadité prostredie. A v tom sa rakovinové bunky nedokážu rozvíjať. Uviedol portál Fithacker.co. Čítať ďalej
20 | 01 | 2020 | Karolína Kristínová