John Bolton si vyrovnáva účty s prezidentom Trumpom (Vladimír Prochvatilov)
30 | 06 | 2020 I Zuzana Perželová

Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry)


„Trumpovým skutočným problémom nie je jeho neznalosť alebo jeho politika, ale jeho charakter.“


Federálny sudca USA pre obvod Kolumbia Royce Lamberth 20. júna  zamietolpokus administratívy Trumpa ohľadne zakázu vydania knihy bývalého poradcu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona „Miestnosť, kde sa to stalo: Memoáre z Bieleho domu “ (The Room Where It Happened: A White House Memoir)..


Ministerstvo spravodlivosti USA predtým  podalo  formálnu žalobu, v ktorej uviedlo, že vydanie Boltonovej knihy by sa malo odložiť a rukopis by sa mal podrobiť ďalšiemu overovaniu, pretože text môže obsahovať informácie predstavujúce štátne tajomstvo. Ministerstvo spravodlivosti požadovalo od vydavateľstva Simon & Schuster  a autora, aby pozastavili vydanie knihy.


Sudca Lambert však uviedol, že argumenty ministerstva spravodlivosti nepostačujú na zastavenie vydania knihy. Okrem toho už boli do obchodov po celej krajine a zahraničia zaslané tisíce exemplárov a obsah unikol do médií.


Niekoľko spravodajských agentúr a médií dostalo výtlačky kníh a opublikovalo články s citáciami z nej. V čase, ked ministerstvo spravodlivosti podalo žalobu, vydavateľstvo Simon & Schuster už  distribuovalo  viac ako 200 000 exemplárov kníh do Spojených štátov, Británie, Kanady, Austrálie a Indie.



Bolton Trumpa nešetril

Bolton vo svojej knihe vykresľuje Trumpa ako ignoranta, ktorého nezaujíma geopolitika a ľahko manipulovateľnú osobu, ktorá často prijíma rozhodnutia iba na základe vyhliadok na svoje znovuzvolenie na druhé funkčné obdobie.


New York Times posunul protiruskú hystériu na novú úroveň neoverenými informáciami
The New York Times uverejnil článok, v ktorom tvrdil, že Rusko vyplácalo Talibanu peňažné odmeny za zabitie amerických jednotiek v Afganistane. Je tu len jeden problém - nič z toho, čo uviedli, nebola pravda, píše rt.com Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | Mário Martinka

Bolton píše, že Trump osobne požiadal svojho čínskeho partnera Si Ťin-pchinga, aby mu pomohol zvíťaziť v amerických prezidentských voľbách v roku 2020. Bolton  opísal rozhovor medzi dvoma svetovými lídrami na stretnutí G-20 v Osake v júni 2019, kde „Trump povedal Simu, že farmári zo Stredozápadu sú kľúčom k jeho znovuzvoleniu v novembri 2020. Trump naliehal na Siho, aby podporil jeho politické postavenie, nákupom amerických poľnohospodárskych výrobkov a prísľubil, že na oplátku upustí od niektorých ciel na čínske výrobky. Trump zdôraznil význam farmárov a zvýšil nákupy sóje a pšenice v Číne kvôli výsledkom volieb.


Bolton svojho bývalého šéfa nešetrí a hovorí, ako sa vyšší úradníci Trumpovej administratívy za jeho chrbtom z neho vysmievali. Keď počas rokovaní Trumpa s Kim Čong-unom Trump sľúbil, že Senát USA schváli akúkoľvek dohodu so Severnou Kóreou, Mike Pompeo odovzdal Boltonovi lístok, na ktorom bolo napísané „ je tak plný sračiek“ (he is so full of shit), majúc na mysli Trumpa. "Súhlasil som," píše Bolton.


Turecký spravodajský portál  Ahval  tiež  dostal  vytláčok Boltonovej knihy, v ktorej sa na 191 strane uvádza, že počas stretnutia medzi Erdoganom a Trumpom v Argentíne 1. decembra 2018 americký prezident sľúbil svojmu tureckému náprotivku, že zastaví vyšetrovanie amerického ministerstva spravodlivosti týkajúce sa tureckého Halkbank (spojeného s Erdoganom), ktorý bol podozrivý z porušenia amerických sankcií voči Iránu. Keď turecký líder predložil Trumpovi správu od právnickej firmy zastupujúcej Halkbank, Trump ju prelistoval a potom uviedol, že banku považuje za absolútne nevinnú. Trump údajne povedal Erdoganovi, že „sa o všetko postará“ a vysvetlil, že prokurátori Južného dištriktu „neboli jeho ľudia, ale Obamovi ľudia“ (the Southern District prosecutors were not his people, but were Obama people) a problém sa vyrieši, keď ich nahradia jeho ľudia.


Ako spáliť pravdu (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
27 | 06 | 2020 | Iveta Machová

„Recep Tayyip Erdogan mal dosť silný vplyv na politiku USA v Sýrii aj iných miestach. Kniha vykresľuje obraz častých telefonátov Erdogana Trumpovi, veľmi účinných na to, aby prinútil amerického prezidenta, aby robil to, čo chce Ankara, hoci na niekoľkých frontoch neuspel, vrátane vydania islamského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Erdogan obviňuje z organizovania neúspešného pokusu o štátny prevrat v roku 2016, ako aj pokus donútiť americké úrady, aby stiahli obvinenia z tureckej štátnej banky Halkbank“, píše Ahval.



Trumpov nepotizmus

Bolton vidí príčinu zlyhaní USA pri riešení palestínskeho problému, najmä, v nepotizme Trumpa (rodinkárstvo), ktorý svojho zaťa Jareda Kushnera stanovil zodpovedným za urovnanie situácie na Blízkom východe. Bolton píše odvolávajúc sa na svoj rozhovor s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahunom:  „Netanjahu pochyboval, či úlohou ukončenia izraelsko-palestínskeho konfliktu by mal byť poverený Kushner, ktorého rodinu pozná už mnoho rokov. On  (Netanjahu. - pozn. red. bol natoľko skúseným politikom, že nevystupoval proti tejto myšlienke verejne, ale rovnako ako väčšina sveta, uvažoval, prečo si Kushner myslel, že uspeje tam, kde zlyhali takí, ako Kissinger."


Bolton  píše, že v diskusiách o metódach zvrhnutia režimu Nicolasa Madura Trump „trval na vojenských možnostiach“ a svojím poradcom povedal, že krajina „je v skutočnosti súčasťou Spojených štátov“ («is really part of the United States»). Počas stretnutia v Pentagone v marci 2019 Trump vyjadril armáde svoju nespokojnosť s tým, že USA sú v Afganistane a Iraku, ale nie vo Venezuele.


Napätie medzi Čínou a USA je už ideologické, pričom potenciálny konflikt môže byť nebezpečnejší ako studená vojna
Trump by počas predvolebného závodu mohol podniknúť riskantné kroky, ktoré by viedli k nebezpečnému vojenskému nedorozumeniu s Čínou v ázijsko-tichomorskom regióne. Ironické je, že Trumpove znovuzvolenie by mohlo predísť novej studenej vojne alebo... Čítať ďalej
24 | 06 | 2020 | Marek Molnár

Podľa slov Boltona Trumpove opakované požiadavky zvrhnúť Madura vojenským zásahom často šokovali aj prezidentových asistentov, aj zákonodarcov. Na stretnutí s republikánmi z Floridy „Trump stále požadoval vojenskú variantu“, takže senátor Rick Scott a guvernér Ron Desantis „boli úplne ohromení“, zatiaľ čo senátor Marco Rubio, ktorý to už od Trumpa počul, sa vedel diskusie na túto tému zdvorilo vyhnúť.



Bolton neobchádza ani Rusko

Hlavná myšlienka - Trumpovi sa mimoriadne nepáčia sankcie proti Rusku. Bývalý poradca pre národnú bezpečnosť tvrdí, že Trump v súkromí „dlho šomral a sťažoval sa“ na sankcie uvalené na Rusko, hoci ich verejne podporoval. Týkalo sa to okrem iného škandálu okolo Skripaľovcov a konfliktu v Južnom Osetsku v roku 2008. Pred stretnutím s Putinom v Helsinkách v lete roku 2018 sa Trump údajne opýtal svojich poradcov, či je Fínsko súčasťou Ruska alebo či je to „druh satelitu Ruska“ (kind of satellite of Russia).


"Zdá sa, že Putin sa veľmi hlasite smial, oceňujúc, čo sa mu v Helsinkách podarilo dosiahnuť," - hovorí Bolton. V epizóde popisujúcej telefonický rozhovor medzi americkým a ruským prezidentom Bolton spomína, ako Putin porovnal lídra venezuelskej opozície Juana Guaidoa s Hillary Clintonovou. "Bol to veľkolepý príklad propagandy v sovietskom štýle," uviedol Bolton a dodal, že "Putinove argumenty Trumpa do značnej miery presvedčili." Podľa tvrdeniaBoltona, Trump podmieňoval americkú pomoc Ukrajine vyšetrovaním Bidena. Bolton pritom opakovane obviňuje Trumpa z klamstva a vyčíta demokratom, že sa obmedzili na unáhlené úzkostranícke vyšetrovanie Trumpovho zneužitia moci, pričom sa sústredili iba na ukrajinskú tému.



Biden vs Trump

Bidenov tím však využil obvinenia Trumpa, obsiahnuté v knihe, ohľadne zhovievavosti k  čínskemu vodcovi. Ron Klein, ktorý bol v čele Bidenovej administratívy, keď bol americkým viceprezidentom,  obvinil  Trumpa z toho, že sa neustále zaliečal Si Ťin-pchingovi a „ignoroval porušovanie ľudských práv“  v Číne, snažiac sa získať pomoc od Pekingu pri riešení svojich osobných problémov v domácej politike.


Prezident Trump splnomocnil USA právom na náboženský intervencionizmus (Dmitrij Minin)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Zuzana Perželová

„Zatvárať oči na ľudské práva v Číne je pravidlom pre administratívu, ktorá vykonáva nemorálnu zahraničnú politiku,“  povedal  Richard Haas, predseda Rady pre zahraničné vzťahy. Haas poznamenal, že Trump a jeho tím "chcú len vyzerať, ale nebyť tvrdými voči Číne." Nie všetky americké médiá však zdieľajú tento názor. Takže, Business Insider, komentujúc knihu Boltona,  dochádza k záveru, že Trump nie je ani jastrabom, ani holubicou vo vzťahu k Číne, len hľadá ekonomické výhody pre svoju krajinu: "Chce len, uzatvárať dohody, ktoré mu umožnia vyzerať efektívne pred svojimi voličmi, aby vyhral znovuzvolenie...“


V knihe sa ušlo miesto aj bývalému šéfovi Pentagónu, generálovi Jamesovi Mattisovi, ktorý niekoľkokrát zadržal Trumpa od vojenských dobrodružstiev, najmä proti Iránu. Jim Mattis je „Boltonova obľúbená boxérska hruška“, píše David Ignatius v TheWashington Post„Na každých dvanástich stranách je ešte jeden výstrel na bývalého ministra obrany.


„Kniha Johna Boltona hovorí veľmi málo o tom, čo sme doteraz nevedeli o zahraničnej politike prezidenta Trumpa,“ uviedol  vo svojom stĺpci v The Washington Post Fareed Zakaria, redaktor týždenníka Newsweek International, jeden z najvplyvnejších a najpopulárnejších amerických politických analytikov. „Vykresľuje obraz prezidenta, ktorý nič nevie“ a „má málo jasných názorov na zahraničnú politiku ... Bolton však ukazuje ... že skutočným problémom Trumpa nie je jeho neznalosť alebo jeho politika, ale jeho charakter... Pre tých, ktorí boli pripravení Trumpa podporiť... Boltonova kniha jasne ukazuje, že Trump zaplatí akúkoľvek cenu, uzavrie akúkoľvek dohodu, zmení akýkoľvek zákon, aby si zabezpečil vlastné prežitie a úspech.



Trumpov hnev

Trumpov tím a samotný prezident nezostali Boltonovi nič dlžní. Trump v „Twitteri“ napísal, že Bolton je - „odporný človek, ktorý nezvládol svoju povinnosť chrániť Ameriku“. Podľa Trumpa Bolton „prezradil tajné informácie v obrovskom rozsahu a musí za to niesť  zodpovednosť.“


Donald Trump - prezident ktorý o svete nevie nič
John R. Bolton, bývalý poradca pre národnú bezpečnosť, vo svojej novej knihe opisuje prípady, keď sa prezident snažil zastaviť vyšetrovanie trestných činov. Tiež hovorí, že ľudia lojálny prezidentovi Trumpovi sa mu posmievali za jeho... Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | Mário Martinka

Minister zahraničných vecí USA Michael Pompeo uviedol, že Boltonovu prácu nečítal celú, ale z prečítaných pasáží vyvodil záver, že bývalý poradca „šíri množstvo nepravdivých vyhlásení, polopravdu pritiahnutú za vlasy a výmysly.’’ „Je smutné a zároven nebezpečné, že poslednou verejnou úlohou Johna Boltona je úloha zradcu, ktorý poškodil Amerike, zneužitím posvätnej dôvery svojich ľudí,“ povedal  Pompeo.


Peter Navarro, vedúci Národnej obchodnej rady Bieleho domu, je presvedčený, že Bolton vydal svoju knihu iba pre peniaze, že s príchodom do administratívy propagoval iba svoje záujmy, ale po prepustení začal všetkých kritizovať. "Bolton urobil to isté s administráciou prezidenta Georgea Busha mladšieho potom, čo ich vtiahol do vojny v Iraku, keď klamal o existencii zbraní hromadného ničenia v Iraku."


Diskusia okolo knihy Johna Boltona, ktorá sa rozpútala, čo je pozoruhodné ešte pred jej samotným vydaním, je dôkazom krízy amerického politického systému.


Irán vydal zatykač na amerického prezidenta Donalda Trumpa
Irán vydal v pondelok zatykač na amerického prezidenta Donalda Trumpa a požiadal Interpol pri jeho zadržaní. Informovala o tom agentúra AP. Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR