O výške minimálnej mzdy rozhodne vláda, zamestnávatelia a odborári sa nedohodli
30 | 06 | 2020 I Peter Haluza

O sume výšky minimálnej mzdy nakoniec bude rozhodovať Matovičov kabinet. Aj v ňom však existujú rôznorodé názory.


Zamestnávatelia sa na dnešnom rokovaní s odborármi nedohodli na výške minimálnej mzdy na budúci rok. „Dohodli sme sa, že nebudeme čakať až do 15. júla a oznámime ministerstvu, že sme sa nedohodli,“ povedal podľa Denníka N výkonný riaditeľ Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka.

Zamestnávatelia trvali na tom, aby aj v roku 2021 zostala terajšia minimálna mzda na úrovni 580 eur a aby sa odpojila od príplatkov za prácu a od mzdových taríf. Odborári zasa mali podľa Denníka N žiadať zákonný rast, čo by znamenalo nárast minimálnej mzdy na 656 eur.

Vzhľadom na to, že sa zamestnávatelia s odborármi nedohodli, o konečnej výške sumy minimálnej mzdy pre budúci rok rozhodne vláda. Medzi jej predstaviteľmi však existujú rôznorodé názory.

Nie je reálne, aby sme spätne odoberali tituly, tvrdí Gröhling
Nie je reálne, aby sme spätne odoberali tituly. Vyhlásil to minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) počas brífingu pri príležitosti odovzdávania koncoročných vysvedčení v Nových Zámkoch. Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | TASR


Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) začiatkom júna
Sulík: Som za zmrazenie minimálnej mzdy
Šéf SaS pripustil, že ak to bude potrebné, mohol by sa zmeniť aj zákon, ktorý definuje automatickú úpravu minimálnej mzdy v prípade nedohody sociálnych partnerov na jej výške. Čítať ďalej
07 | 06 | 2020 | Peter Haluza
, že je za zmrazenie výšky minimálnej mzdy. Dokonca pripistil, že pripustil, že ak to bude potrebné, mohol by sa zmeniť aj zákon, ktorý v prípade nedohody sociálnych partnerov na výške minimálnej mzdy sa jej suma určí automaticky v nadväznosti na rast priemerných platov.

Podľa ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka zasa treba nájsť kompromis, ktorý nezastaví rast príjmov najchudobnejších pracujúcich a súčasne nepodrazí nohy malým zamestnávateľom. Ak chce vláda podľa neho tento cieľ splniť, tak treba zohľadniť to, že výrazné zvýšenie minimálnej mzdy a ďalších jej pásiem zvyšuje náklady štátu. „Ak chce štát na sebe šetriť, tak musí rozmýšľať aj nad tým, koľko to bude stáť,“ povedal Krajniak.

Minister práce a sociálnych vecí je na druhej strane presvedčený o tom, že úroveň minimálnej mzdy na Slovensku ešte stále neodráža to, že na Slovensku máme vyše 80 percent priemernej produktivity práce v Európskej únii. „Minimálna mzda je podhodnotená a myslím si, že stále je priestor na jej rast,“ povedal minister.

13. dôchodky v tomto roku na 99 percent vyplatíme, tvrdí minister Krajniak
Výška trinásteho dôchodku bude niekde medzi 100-percentným trinástym dôchodkom a medzi tým, čo bolo vyplácané v minulom roku. Čítať ďalej
28 | 06 | 2020 | SITA