Oliver Stone pohŕda vládou USA, pretože nezrušili sankcie voči Iránu a Venezuele
29 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Vláda Spojených štátov odhalila svoje pohŕdanie ľudským súcitom a globálnou solidaritou tým, že odmietla zrušiť drastické sankcie voči Iránu a Venezuele počas krízy Covid-19, prehlásil režisér Oliver Stone, informuje portál RT.


"Irán si kvôli koronavírusu toho veľa vytrpel, ale vzhľadom na sankcie USA je Islamská republika údajne jedinou krajinou na svete, ktorá si nemôže dovoliť kúpiť lieky potrebné na boj proti pandémii," poznamenal Stone vo svojej správe, ktorá bola vydaná na portáli New York Daily News.

Hollywoodska legenda podobne odsúdila rozhodnutie Washingtonu zachovať (v niektorých prípadoch zvýšiť) svoje ekonomické sankcie v krajinách ako Kuba, Venezuela a Nikaragua, keďže koronavírus je nátlak na systémy zdravotnej starostlivosti po celom svete.

V prípade Venezuely americký „nátlak“ viedol k tomu, že Medzinárodný menový fond (MMF) zamietol žiadosť juhoamerického štátu o pôžičku vo výške 5 miliárd dolárov na pomoc v boji proti pandémii. USA v súvislosti s globálnou zdravotnou krízou zvýšili tlak na Caracas, obvinili vládu z obchodovania s drogami a vyzvali na „prechodnú vládu“, aby nahradila prezidenta Nicolasa Madura.

Irán opovrhuje USA za nepredĺženie jadrových výnimiek
Zrušenie výnimiek zo sankcií voči Iránu je zúfalým krokom USA, tvrdí Teherán. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | TASR


Ocenený filmový tvorca a aktivista uviedol, že zdravotná kríza poukázala na nehumánnosť zahraničnej politiky Washingtonu.

"Súčasná pandémia odhaľuje nielen úplné zlyhanie našej vlády pri ochrane vlastných občanov, ale aj jej hlboký nedostatok ľudskej slušnosti pri rokovaniach s inými krajinami," poznamenal úspešný režisér Oliver Stone.

Stone od USA požaduje „vážnu morálnu sebareflexiu“ a varoval, že je ohrozené nespočetné množstvo životov, pokiaľ nedôjde k „okamžitej zmene“.

Lavrov obvinil svetových vodcov z uprednostnenia sebeckých záujmov pred záchranou životov počas pandémie
Elity, ktoré vládnu Západu, si pri výbere reakcie na pandémiu Covid-19 prioritne stanovili sebecké alebo ideologické ciele, prehlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Marek Molnár