USA plánujú zrušiť víza čínskym absolventom vysokých škôl
29 | 05 | 2020 I Mário Martinka

USA plánujú zrušiť víza tisíckam čínskych postgraduálnych študentov, o ktorých sa administratíva Donalda Trumpa domnieva, že majú napojenie na čínsku armádu, uviedli vo štvrtok dva zdroje.


Tento krok, ktorý sa prvýkrát objavil v New York Times, by mohol ovplyvniť 3 000 až 5 000 čínskych študentov a mohol by byť oznámený už tento týždeň. Jeden zo zdrojov týchto informácií má byť aj súčasný predstaviteľ USA a druhý zdroj je jednotlivec, ktorý bol informovaný o vnútorných diskusiách administratívy prezidenta Trumpa, píše reuters.com.

Spojené štáty a Čína sú v konflikte vďaka rozhodnutiu Číny pokračovať v tlačení právnych predpisov týkajúcich sa národnej bezpečnosti pre Hong Kong. Demokratickí aktivisti v meste a západné krajiny sa obávajú, že by tieto predpisy mohli narušiť slobody a ohroziť úlohu mesta ako globálneho finančného centra.

Čínski študenti, ktorí sú v Spojených štátoch, budú mať víza zrušené a budú vylúčení, informoval zdroj, zatiaľ čo tí, ktorí už sú mimo Spojených štátov, sa nebudú môcť vrátiť. Hlavným cieľom tejto akcie je potlačiť krádeže duševného vlastníctva a špionážne aktivity, z ktorých sú niektorí čínski štátni príslušníci podozriví.

Oliver Stone pohŕda vládou USA, pretože nezrušili sankcie voči Iránu a Venezuele
Vláda Spojených štátov odhalila svoje pohŕdanie ľudským súcitom a globálnou solidaritou tým, že odmietla zrušiť drastické sankcie voči Iránu a Venezuele počas krízy Covid-19, prehlásil režisér Oliver Stone, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Približne 360 000 čínskych štátnych príslušníkov, ktorí navštevujú americké školy, ročne vytvára ekonomickú aktivitu vo výške asi 14 miliárd dolárov, a to najmä z dôvodu školného a iných poplatkov.

Rozhodnutie o zrušení víz sa pravdepodobne podpíše pod ďalšie zhoršenie vzťahov medzi dvomi najlepšími svetovými ekonomikami. Zdroje informujú o tom, že rokovania o vízovom pohybe prebiehajú už mesiace. Aj keď to priamo nesúvisí s napätím v Hongkongu, zdá sa, že načasovanie je súčasťou „celkovej nátlakovej kampane“ proti Číne, ktorá sa v posledných mesiacoch zintenzívnila, uviedol zdroj.

Štátny tajomník USA, Mike Pompeo v stredu povedal, že Čína podkopla autonómiu Hong Kongu, takže v zásade nemohol podporiť opätovné potvrdenie osobitného obchodného štatútu mesta, ktorý vznikol v čase britskej koloniálnej vlády pred rokom 1997.

Vyhostení migranti sa vracajú späť do Talianska
Nezávislé pristátia člnov na ostrove Lampedusa a na pobreží Agrigenta za posledné týždne odhalili jav, ktorý znepokojuje prokurátora Patronaggia. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Mário Martinka