USA voči Iránu zaviedli už totálne sankcie bez výnimiek
29 | 05 | 2020 I Marek Molnár

USA dávajú zahraničným vládam 60 dní na to, aby ukončili práce na iránskych jadrových zariadeniach (90 dní pre civilný reaktor v Bushehri), inak budú čeliť americkým sankciám, oznámil minister zahraničných vecí Mike Pompeo, informuje portál RT.


Washington ponúkol odstúpenie od sankcií voči Teheránu v súvislosti s niekoľkými jadrovými zariadeniami, keďže prezident Donald Trump v roku 2018 jednostranne opustil jadrovú dohodu s Iránom. Avšak teraz sú tieto výnimky úplne zrušené, prehlásil Pompeo v stredu.

Európske, čínske a ruské spoločnosti, ktoré pracujú na jadrových projektoch v Iráne, budú mať dva mesiace na ukončenie svojich operácií alebo budú čeliť sankciám od USA. Jedinou výnimkou je 1. blok jadrovej elektrárne Bushehr, kde je termín predĺžený o 90 dní „na zaistenie bezpečnosti“, uviedlo štátne ministerstvo.

Čínsky parlament schválil zákon o národnej bezpečnosti Hongkongu
Čínsky parlament vo štvrtok schválil návrh zákona o národnej bezpečnosti v Hongkongu, ktorý podľa kritikov ukončí autonómiu tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Obamova administratíva rokovala o pakte o spoločnom komplexnom akčnom pláne (JCPOA) v roku 2015 a predpokladala 10-ročné moratórium na väčšinu jadrového výskumu v Iráne. Zámerom bolo zabrániť Teheránu vo vývoji atómovej bomby. Trump sa označil túto dohodu za „hroznú“ a sľúbil, že ju zlikviduje.

Odvtedy Washington systematicky ukladal všetky predchádzajúce sankcie uvalené na teheránsky jadrový program a rozšíril blokádu tak, že prakticky zakázal všetok obchod s Iránom.

Británia, Francúzsko, Nemecko, Čína a Rusko - ktoré tiež podpísali dohodu JCPOA - neodstúpili od zmluvy, ale neochota troch európskych krajín pritiahnuť svojho spojenca USA prakticky spôsobila, že sa zmluva rozpustila.

Obmedzením práce na 90 dní v Bushehri sa vytvoril obrovský problém pre Rusko, ktoré v roku 2019 podpísalo dohodu s Teheránom o výstavbe ďalších dvoch reaktorov pre elektráreň, ktorá sa má dokončiť do roku 2028.

Počítačové modelovanie koronavírusu bolo úplne chybné! Nie je to tak aj s modelmi o zmene klímy?
Súvislosť medzi koronavírusom a zmenou podnebia je pozoruhodná, keďže pandemické modely zveličili nebezpečenstvo a trvali na tom, že musíme zaviesť tvrdé bezpečnostné opatrenia pre spoločnosť. Modely zmeny klímy sa podobne deformujú, pričom je... Čítať ďalej
23 | 05 | 2020 | Marek Molnár