Minský proces ako objekt podvodu vylúčiť Doneck a Luhansk (Svjatoslav Knjazev)
29 | 05 | 2020 I Zuzana Perželová

Komentár Svjatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry)


Úlohou podvodníkov je vylúčiť Doneck a Luhansk z mierových rokovaní


To, že Kyjev nemieni plniť svoje povinnosti vyplývajúce z Minských dohôd je už dávno zrejmé. Dávať to zjavne najavo však nie je možné a tak ukrajinské úrady chrlia „nové nápady“. Takto sa správajú podvodníci. Potvrdila to aj videokonferencia trojstrannej kontaktnej skupiny (TKS) zo 14. mája .

Myšlienku „poradnej rady“, ktorá by sa mohla stať platformou pre dialóg medzi ukrajinskou vládou a zástupcami Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky (LDĽR) Kyjev pochoval. Pokusy o pretlačenie tejto myšlienky zo strany niektorých úradníkov prezidentskej kancelárie vyústili do rozdelenia parlamentnej frakcie „Sluha ľudu“, neonacistických protestov a útoku na poradcu tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Sergeja Sivocha. Vytvorenie „poradnej rady“ nakoniec z programu vypustili a Sivocha rituálne odvolali.

Po vyriešení tohto problému, začal Kyjev napodobňovať aktivity zamerané na mierové urovnanie. „Ukrajinská strana navrhla obnoviť prácu Trojstrannej kontaktnej skupiny“  -  stálo  vo vyhlásení, ktoré vydala kancelária prezidenta Ukrajiny. Podpredsedu vlády Alexeja Reznikova vymenovali za zástupcu vedúceho ukrajinskej delegácie TKS, do podskupín uviedli zástupcov ministrov a poslancov – predsedov príslušných výborov Najvyššej rady Ukrajiny. Nazvali to „povýšením statusu“ TKS. Oznámili, že nie sú ochotní komunikovať so zástupcami LDĽR a žiadali, aby do kontaktnej skupiny boli zahrnutí  „nezávislí“ predstavitelia Donbasu - ľudia z organizácií, ktorí k republikám nemajú žiadny vzťah  a presídlenci, ktorí odišli na územia, ktoré sú pod kontrolou Kyjeva.“Na všetky nasledujúce stretnutia kontaktnej skupiny ich budeme pozývať",  uviedol  vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrej Jermak.

„Anti-čínska“ návšteva Mikea Pompea v Izraeli (Dmitrij Minin)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Iveta Machová


Vladimir Zelenskyj


Rokovania strácajú akýkoľvek zmysel. Kyjev chce a môže hovoriť len sám so sebou. Z tohto dôvodu, "zástupcami" DĽR a LĽR na stretnutí v Minsku boli menovaní, ako uviedol minister zahraničných vecí LĽR Vladislav Dejnego, "pohodlní a krotkí pseudozástupcovia".

Nemôžu podpisovať žiadne dokumenty; ich úlohou je napodobňovať účasť na vyjednávacom procese. Účelom tejto operácie je vylúčiť z minských rokovaní Doneckú a Luhanskú republiku, ako subjekt ktorý nie je podriadený Kyjevu[Ukrajinská] delegácia odmietla akýkoľvek priamy dialóg so zástupcami DĽR a LĽR... Toto je naša zásadná pozícia... Žiadne priame rokovania“,  uviedol  po stretnutí 14. mája ukrajinský minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba. Stretnutie sa skončilo bezvýsledne. Vďaka pozícii „žiadne priame rokovania“ budú aj ďalšie stretnutia TKS zbytočné.

Zasadnutie kontaktnej skupiny.


Zástupca Ruska v kontaktnej skupine Boris Gryzlov  poznamenal, že Ukrajina neplní balík opatrení na vykonávanie dohôd z Minska a porušuje príslušnú rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN. Ukrajinská strana marí úspešnosť vykonávania balíka opatrení tým, že úrad ukrajinského prezidenta  vydal vyhlásenie o „nemožnosti“ zabezpečenia osobitného štatútu LDĽR v ústave. Tým sa nakríž prečiarkáva 11 bod Minských dohôd.

Všetky nasledujúce skutočnosti sa zdajú byť zrejmé. Podvodom so pseudozástupcami Donbasu ukrajinské orgány úplne oklieštili Minský proces. Kyjev si uvedomuje, že Moskva sa nebude spolupodieľať na podvodoch, a preto zámerne odmieta súbor opatrení na vykonávanie dohôd z Minska (Minsk-2), na ktorých sa 12. februára 2015 dohodli vedúci predstavitelia Nemecka, Ruska, Francúzska a Ukrajiny. Francúzsko a Nemecko na to zatiaľ nereagovali (hoci by mali).

Čo hľadali USA v na hranici Ruska v Barentsovom mori? (Elena Pustovojtová)
USA sledovali ruské vojenské objekty a ich pohyb Čítať ďalej
26 | 05 | 2020 | Zuzana Perželová


Ostreľovanie Donbasu


Spojené štáty, ktoré nemajú s Minským procesom nič spoločné, však prostredníctvom notoricky známého zástupcu námestníka ministra zahraničných vecí USA pre európske a eurázijské záležitosti Georga Kenta vyhlásili, že Washington je proti konaniu volieb na Donbase, kým hranica republík s Ruskou federáciou nebude pod kontrolou Ozbrojených síl Ukrajiny. Takýto prenos hraničnej kontroly do rúk ukrajinskej armády by znamenal, že všetci odporcovia kyjevského režimu na Donbase budú zlikvidovaní, alebo vykázaní. Administrácia USA vyhlásením Georga Kenta vrazila najväčší klinec do rakvy Minských dohôd.

Tak kto teda dosiahne mier na Donbase, kde už šesť rokov zabíjajú ľudí? Podľa údajov monitorovacej  misie OSN, počet obetí z radov civilného obyvateľstva Donbasu v máji opäť vzrástol. Len za obdobie od 1. mája do 6. mája bolo zaznamenaných 11 prípadov usmrtenia, alebo zranenia civilistov (štyri obete - deti). A napätie na hraniciach Ruskej federácie pretrváva. Zelenský spolu s tými, ktorí pre neho vypracúvajú politiku, plní v tomto ohľade rovnaké funkcie, ako Porošenko s jeho suitou.

Trhlina sa len zväčšila. Neviditeľný nepriateľ ďalej štiepi USA na červenú a modrú
Sme v tom všetci spoločne. Spoločne to zvládneme. Čítať ďalej
27 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič