Povinnosť nosenia rúška sa vzťahuje aj na pracoviská
29 | 05 | 2020 I SITA

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR odporúča na pracoviskách dodržiavať rozostupy a nepoužívať klimatizáciu. Informovala o tom hovorkyňa úradu Daša Račková.


"V súvislosti s postupným uvoľňovaním opatrení proti šíreniu Covid-19 a návratom na pracoviská sa odporúča primerane uplatňovať preventívne hygienické a protiepidemické zásady," uviedol v usmernení hlavný hygienik SR Ján Mikas. Zamestnávateľ by mal podľa neho v maximálnej možnej miere vytvoriť zamestnancom podmienky na ochranu pred šírením koronavírusu.

Klimatizácia môže byť považovaná za zdroj možného rizika, preto úrad odporúča využívať skôr prirodzené vetranie. Zamestnávateľ by mal tiež zväčšiť rozostupy a dodržiavať primeranú vzdialenosť medzi zamestnancami, respektívne medzi zamestnancom a klientom, a to minimálne dva metre.

Odporúča sa v maximálnej možnej miere obmedziť cestovanie výťahom, v prípade nutnosti by sa mal znížiť počet osôb na štvrtinu maximálne povoleného počtu. Meranie telesnej teploty pri vstupe na pracovisko nie je povinné, hlavný hygienik ho však odporúča. Povinnosť nosenia rúška sa vzťahuje aj na pracoviská.

Pätina Slovákov neverí vládnym číslam o koronatestoch
Vládou vykazovaným informáciám o testoch úplne verí len 16 percent podporovateľov Smeru a 13 percent sympatizantov kotlebovcov. Čítať ďalej
29 | 05 | 2020 | SITA


Zariadenia na osobnú hygienu musia byť vybavené tečúcou vodou, tekutým mydlom a jednorazovými papierovými utierkami. Dezinfikovať sa musia minimálne raz denne. Zamestnávateľ musí zabezpečiť dezinfekčné prostriedky, okrem toho sa musí vykonávať pravidelná dezinfekcia podlahy a dotykových plôch.

Spoločné používanie zariadení a pomôcok, napríklad písacích potrieb, klávesníc či nástrojov by sa malo zredukovať na nevyhnutnú mieru. Vzhľadom na súčasnú epidemiologickú situáciu by mal zamestnávateľ tiež zvážiť odôvodnenosť testovania na alkohol dychovou skúškou a riziká, ktoré sú s tým spojené.

Je predovšetkým na zamestnávateľovi a tiež na jeho dohode so zástupcom zamestnancov, ktoré z opatrení uvedie do praxe tak, aby bola umožnená činnosť prevádzky a zároveň sa znížilo riziko šírenia infekcie. Podľa hlavného hygienika je však vhodné opatrenia kombinovať.

Podľa novej štúdie je takmer štvrtina Rusov presvedčená, že koronavírus je vymyslený
Podľa štatistiky, ktorú vo štvrtok uverejnila Moskovská vysoká škola ekonómie (HSE), si viac ako 23% obyvateľov Ruska myslí, že epidémia je vymyslená a hrozba koronavírusu nie je skutočná, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 05 | 2020 | Marek Molnár