Výstavba Národného futbalového štadióna bude predmetom analýzy
27 | 05 | 2020 I TASR

Výstavba Národného futbalového štadióna (NFŠ) bude predmetom analýzy. Vládny kabinet totiž v stredu prijal uznesenie, v ktorom žiada do konca júna vykonať analýzu doterajších právnych vzťahov súvisiacich s výstavbou štadióna medzi firmou NFŠ, respektíve spoločnosťou Národný futbalový štadión, a Slovenskou republikou, zastúpenou ministerstvom školstva. Preskúmať chce aj podklady smerujúce k uzatvoreniu kontraktov vrátane výstupov poradenských spoločností.


Po analýze má byť následne na rokovanie vlády predložený materiál s návrhom alternatív ďalšieho postupu v súvislosti s NFŠ. Vládny kabinet sa v stredu situáciou okolo štadióna zaoberal pre pochybnosti týkajúcich sa dodatku (číslo 2) k zmluve o budúcej kúpnej zmluve na NFŠ. Dodatkom sa celková kúpna cena za nekomerčnú časť štadióna zvýši na 98.447.000 eur. Dodatok odsúhlasila ešte koncom januára vláda Petra Pellegriniho (Smer-SD). Kúpna cena sa mala zvýšiť v dôsledku realizovaných dodatočných prác a dodávok.

"Existencia pochybností v súvislosti s podstatou dodatku číslo 2 vyplýva aj zo stanoviska spoločnosti KPMG Slovensko, ktoré bolo prílohou materiálu prerokovaného 29. januára vládou SR. Ako sa uvádza v úvodnom upozornení 'zdôrazňujeme, že úlohou KPMG v tejto fáze nie je verifikovať ani potvrdiť správnosť a ekonomické opodstatnenie realizácie tohto projektu zo strany štátu. Takéto rozhodnutie je výhradne v zodpovednosti ministerstva a vlády'," informoval minister školstva Branislav Gröhling (SaS) v materiáli, ktorý predložil v stredu na rokovanie vlády.

V súvislosti s kúpou NFŠ zo strany štátu preto považuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR za potrebné vyrovnať sa s hodnotením tejto najväčšej verejnej investície do športu.

Peter Sagan by sa mal zúčastniť na Tour de France aj Giro d´Italia
Hoci to ešte nie je definitíva, slovenský cyklista Peter Sagan už údajne pozná svoj program v nabitom kalendári záveru sezóny 2020. Trojnásobný majster sveta bude mať veľmi netradičný a oproti minulosti značne pozmenený program. Čítať ďalej
27 | 05 | 2020 | SITA


NFŠ začali stavať na začiatku septembra 2016. Štát sa zaviazal dostavať a odkúpiť nekomerčnú časť štadióna a NFŠ poskytnúť dotáciu vo výške 27,2 milióna eur. Tá bude odrátaná z ceny pri odkúpení. Dodatkom v roku 2016 sa stanovila maximálna kúpna cena na 75,2 milióna eur. V priebehu roka 2018 v posledných fázach výstavby sa hovorilo o zvýšení nákladov.

Pellegriniho vláda koncom januára 2020 odsúhlasila dodatok k zmluve o budúcej kúpnej zmluve na NFŠ, podľa ktorého sa cena zvýši na 98.447.000 eur. Pri odrátaní príjmu z prenájmu za parkovacie miesta (6,25 milióna eur) sú zvýšené náklady na verejné financie vo výške necelých 17 miliónov eur.

HOKEJ: Švarný by sa rád vrátil do rodnej Nitry
Skúsený obranca Ivan Švarný bude mať už 36 rokov, ale v hokejovej kariére chce pokračovať aj v nasledujúcej sezóne po doznení koronavírusovej krízy. Čítať ďalej
26 | 05 | 2020 | SITA


Vo februári vtedajšia ministerka školstva Martina Lubyová (SNS) povedala, že dodatočné náklady na zhotovenie NFŠ vychádzali najmä zo zabezpečenia požadovaných štandardov Európskej futbalovej únie (UEFA), bezpečnosti v priestoroch na štadióne a jeho okolí a tiež dopravných riešení vo verejnom záujme, ktoré požadovala pre kolaudáciu bratislavská mestská časť Nové Mesto.

Ministerka tiež zdôraznila, že dodatočné náklady a ich oprávnenosť verifikovala renomovaná poradenská spoločnosť KPMG, pričom za oprávnené dodatočné náklady sa ohodnotili len tie, ktoré nesúviseli s predlžovaním výstavby či nárastom cien materiálu.

Študenti budú môcť opäť cestovať vlakmi bezplatne
Najbližšie k obnoveniu má medzinárodná letecká preprava, autobusy a vlaky zatiaľ povolenie na štart zo Slovenska nedostali. Čítať ďalej
27 | 05 | 2020 | TASR