Boris Kollár má problém s „Lex Lipšic“
26 | 05 | 2020 I Peter Haluza

Líder hnutia Sme rodina Boris Kollár zvažuje, že začne zachraňovať slovenských liberálov. Zákon o interrupciách podľa neho meniť netreba, nepáči sa mu ani Matovičov nápad kriminalizovať blokáciu diaľnic.


Šéfovi hnutia Sme rodina Borisovi Kollárovi sa nepáči časť navrhnutého zákona o voľbe generálneho prokurátora, vďaka ktorej by ho mohol parlament odvolať, ak nebude vykonávať svoju funkciu „riadne, čestne, nezávisle a nestranne“.

„Je to také gumové a mohli by potom týmto spôsobom politici za určitých okolností toho prokurátora odstreliť,“ povedal predseda parlamentu v diskusii denníka Pravda. „Škoda, že takýto gumový zákon nebol predtým, keď tam bol pán Trnka, lebo ten by si to určite bol zaslúžil to odstrelenie z toho postu,“ dodal.

Podľa Kollára by bolo veľmi nešťastné nechať takýto nástroj v rukách politikov, pretože neskoršie vlády by ho mohli zneužiť na čistky. Šéf parlamentu podľa svojich slov o takomto navrhnutom ustanovení nevedel a chce upozorniť koaličných partnerov, že „by bolo veľmi nešťastné to tam dať“.

Stranám SaS a Za ľudí premiérov návrh na kriminalizáciu protestov nevonia
Predsedníčky poslaneckých klubov SaS Anna Zemanová a Za ľudí Jana Žitňanská by pri protestoch uprednostnili diskusiu pred reštrikciami. Skonštatovali to v súvislosti s nedeľňajším (24. 5.) vyjadrením premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) na sociálnej... Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | TASR


Kollárovi sa nepáči ani Matovičov nápad kriminalizovať blokáciu diaľnic. „Ja by som bol proti tomu, aby sme to teraz en bloc zakázali a malo by to byť trestným činom,“ vyhlásil. Podľa neho je však vhodnejší tzv. rakúsky model, kedy je možnosť blokácie ciest limitovaná časom 15 minút. Ponúkol aj alternatívne riešenie: „Ja si myslím, že treba obsadiť Úrad vlády, alebo ministerstvo, alebo parlament a nie diaľnicu,“ povedal pre Pravdu.

K zákazu nedeľného predaja povedal, že si ho vie predstaviť, ale na Slovensku je už tak silný konzervatívny priestor, že by mal asi začať zachraňovať liberálov. „Neviem, či sa nepostavím na ich stranu, lebo už začínajú byť takí zúfalí, že asi by som im mal pomôcť. Keď to pôjde takto ďalej, bude treba začať to korigovať, lebo ja som veľmi rád, keď sú veci vyvážené,“ povedal Kollár, jedným dychom však dodal, že sa mu liberálne veci nepáčia.

Pracovníci sexbiznisu v Nemecku žiadajú otvorenie verejných domov
Osoby pracujúce v sexuálnom priemysle v Nemecku žiadajú vzhľadom na klesajúci počet nových prípadov nákazy koronavírusuom znovuotvorenie verejných domov. Informovala o tom v utorok na svojej webovej stránke spravodajská stanica Deutsche... Čítať ďalej
26 | 05 | 2020 | SITA


Líder Sme rodina sa vyjadril aj k úvahám o zmene interrupčného zákona. „Ja by som to nechal osobne tak, ako to je. Nerýpal by som do toho, lebo to len bude polarizovať spoločnosť,“ povedal Kollár. Zároveň však treba podľa neho pracovať na ochrane života, napríklad prostredníctvom efektívnejších sociálnych opatrení pri podpore matiek a rodín.

Šéf hnutia Sme rodina opätovne zdôraznil, že bude bojovať za 13. dôchodky a za zrušenie doplatkov za lieky pre matky a dôchodcov. „To je v koaličnej zmluve, to tam bude, aj keby si mal pán minister tie peniaze nakresliť,“ vyhlásil šéf parlamentu. Zároveň prezentoval svoj pesimistický odhad, podľa ktorého by nezamestnanosť na Slovensku mohla narásť až k 20-tim percentám.

Minister Gröhling uvažuje o zrušení 9. ročníka základnej školy
Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) chce spustiť verejnú debatu o zmysluplnosti 9. ročníka na základných školách. Ak by k niečomu takému došlo, nemalo by ísť o nárazovú, ale o postupnú zmenu, tvrdí minister. Čítať ďalej
26 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok