„Toto je koniec Hongkongu“: Čína presadzuje kontroverzné bezpečnostné zákony
22 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Navrhovaná legislatíva by zrušila systém: "Jednej krajiny s dvomi zriadeniami", hovoria kritici.


Čína plánuje na svojom výročnom zasadaní parlamentu presadzovať rozsiahle zákony o národnej bezpečnosti v Hongkongu takým spôsobom, o ktorom kritici tvrdia, že v skutočnosti ukončí autonómiu územia, píše theguardian.com

„Národná bezpečnosť je základným kameňom stability krajiny,“ povedal Zhang Yesui, hovorca Národného ľudového kongresu (NPC). Výročné zasadnutie parlamentu sa začína v piatok. Zhang oznámil, že delegáti v NPC by v Hongkongu „vytvorili a zlepšili právny rámec a mechanizmus na zabezpečenie národnej bezpečnosti“.

Návrh bol rýchlo odsúdený hlavne preto lebo by mohol vymazať súčasný stav, vnímaný ako „jeden štát a dvomi systémami“, ktorý tomuto územiu udeľuje vysoký stupeň autonómie. „Toto by bol koniec Hongkongu,“ povedal prodemokratický hongkonský zákonodarca Dennis Kwok. "Centrálna ľudová vláda v Pekingu, úplne porušila svoj prísľub obyvateľom Hongkongu ... Plne sa otáčajú chrbtom k svojim záväzkom."

Nepočítajte s vakcínou, varujú vedci z USA
Covid-19 vo svete: Brazília hlási takmer 20 000 infekcií za jeden deň; Trump hovorí, že o dva dni prestane brať hydroxychlorochín; Lufthansa v rozhovoroch o záchrane. Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | Mário Martinka


V článku 23 ústavy Hongkongu, sa uvádza, že mesto musí prijať zákony o národnej bezpečnosti, aby sa zabránilo „zrade, odlúčeniu, poburovaniu a rozvracaniu“ čínskej vlády. Doložka však nebola nikdy implementovaná z dôvodu obáv verejnosti. Obmedzila by však práva obyvateľov Hongkongu, ako napríklad právo na slobodu prejavu. Pokus o prijatie článku 23 v roku 2003 bol odložený po tom, ako proti nemu vyšlo do ulíc protestovať pol milióna ľudí.

Čínske orgány schválením zákona v NPC účinne obídu miestnu opozíciu. Zhang uviedol, že podrobnosti návrhu budú oznámené v piatok na rokovaniach NPC. Uznesenie pravdepodobne prijme čínsky parlament budúci týždeň.

Americký prezident Donald Trump, ktorý pri snahe o opätovné zvolenie v novembri rozšíril svoju protičínsku rétoriku, povedal novinárom v Bielom dome, že „nikto zatiaľ nepozná“ podrobnosti čínskeho plánu. "Ak sa to stane, budeme sa touto otázkou zaoberať veľmi dôrazne," uviedol bez ďalšieho komentovania.

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí, Morgan Ortagus, varovala, že zavedenie takéhoto zákona by bolo „vysoko destabilizujúce a stretlo by sa so silným odsúdením zo strany Spojených štátov a medzinárodného spoločenstva“.

"Tí, ktorí majú umrieť, umrú. Aj tak raz všetci umrieme,“ tvrdí ruský šéf pre boj s koronavírusom
Ruský vedúci predstaviteľ informačného centra pre boj s pandémiuou COVID-19 v utorok naznačil, že obete koronavírusu už čelia ich osudom a ubezpečili Rusov, že prepuknutia koronavírusu by sa nemali báť, pretože "Kto má umrieť, ten... Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Čínske vyhlásenie prišlo po výročí protivládnych protestov, v Hongkongu. V posledných mesiacoch boli protesty pozastavené v dôsledku pandémie koronavírusu. Ukázalo sa, že Peking je odhodlaný definitívne potlačiť demonštrácie.

Kritici tvrdia, že toto opatrenie vážne podkopáva právny rámec Hongkongu, ustanovený podľa podmienok odovzdania bývalej britskej kolónie do čínskych rúk v roku 1997. Chris Patten, posledný britský guvernér Hongkongu, toto opatrenie označil za „komplexný útok na autonómiu mesta“. ,

Podľa svojho zákona má Hongkong prijať bezpečnostné právne predpisy sám. „Toto znamená začiatok konca Hongkongu a myšlienky „ jednej krajiny, dvoch systémov“,“ povedal Kenneth Chan, politológ na univerzite v Hongkongu. "Znamenalo by to tiež, že politické zápasy v komunistickom štýle porazili vládu práva. Je to ako dýka, ktorá sa zabodla do srdca liberálnych základov mesta," uviedol.

George Soros varuje, že pandémia koronavírusu ohrozuje existenciu EÚ
Uvoľnenie pravidiel štátnej pomoci zvýhodňuje Nemecko a je mimoriadne neférové voči Taliansku, ktoré už predtým bolo pacientom Európy, tvrdí miliardár Soros. Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | TASR


"Je to vynaliezavý spôsob, ako ovládať Hongkong," povedal Johnny Lau, bývalý novinár v pro-China Wen Wei Po. Právni pozorovatelia a obhajcovia ľudských práv sa obávajú, že zákon sa použije na zacielenie na kritikov ústrednej vlády. V priebehu minulého roka hongkonské a čínske orgány často označovali demonštrantov ako teroristov.

„Je zrejmé, že v Číne sme videli, že„ národná bezpečnosť “a súvisiace pojmy ako„ boj proti terorizmu “sa používajú ako ospravedlnenie pre všetky druhy porušovania ľudských práv vrátane svojvoľného zatýkania a uväznenia disidentov, aktivistov a právnikov v oblasti ľudských práv,“ povedal Wilson Leung, hongkonský advokát, ktorý je súčasťou skupiny Progressive Lawyers Group.

Eric Cheung, riaditeľ právnického vzdelávania na Právnickej fakulte Univerzity v Hongkongu, uviedol: „Problém je v tom, že ak to chcú urobiť, samozrejme to môžu urobiť akýmkoľvek spôsobom. Realita je taká, že sme bezmocní. “

Na úvod čínskej ľudovej politickej poradnej konferencie vo štvrtok vedúci politického poradného orgánu, Wang Yang, povedal, že strana podporuje posilnenie schopnosti svojich členov v Hongkongu „hovoriť, zastaviť chaos a obnoviť poriadok“.

Demonštranti, ktorí sa opäť vydali do ulíc, sa napriek tomu zdali odhodlaní plniť svoje požiadavky. „Ľudia budú naďalej protestovať v uliciach,“ tweetoval Joshua Wong, aktivista a bývalý študentský vedúci protestného hnutia v roku 2014. "Hongkongčania sa nebudú báť."

Francúzsko a Nemecko navrhujú 500 miliárd EUR na pomoc Európe
Francúzsko a Nemecko sa dohodli na zriadení spoločného európskeho fondu na oživenie hospodárstva vo výške 500 miliárd EUR, ktorý sa bude poskytovať prostredníctvom grantov hospodárskym odvetviam a regiónom, ktoré boli najviac postihnuté pandémiou... Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | Mário Martinka