Prečo ruská opozícia klame o údajnom podhodnotení úmrtnosti na koronavírus (Iľja Uchov)
20 | 05 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Iľju Uchova (Life.ru.)


Západní „zadávatelia“ nariadili opozičnému tímu Navaľného, aby vystupňoval prostredníctvom úmrtnosti na koronavírus dezinformačnú kampaň proti Rusku.


Zrejme poznáte slávny príbeh o tom, že existuje lož, veľká lož a ​​štatistika. Štatistika s tým však nemá nič spoločné. Sú to len suché údaje, ale môžu sa stať obeťou manipulácie rôznymi mediálnymi provokatérmi. Najmä počas mimoriadnych udalostí ako je globálna pandémia koronavírusu.


V Rusku sa v tejto hanebnej činnosti vyznačujú predstavitelia nesystémovej opozície. Predovšetkým priaznivci a najbližší spolupracovníci blogera Alexeja Navaľného. Takmer od začiatku aktívnej fázy šírenia koronavírusovej infekcie v Rusku, Navaľný a jeho osobná „úderka“ Anastázia Vasilievová i bývalý šéf jeho kancelárie Leonid Volkov, stupňujú hystériu okolo počtu nakazených pacientov CoViD-19. A tiež okolo „skutočnej“ štatistiky úmrtnosti na novú infekciu.


A pomerne podozrivou náhodou sa čísla údajného „podcenenia“ miery úmrtnosti v dôsledku vírusu, o ktorej hovorí Volkov a ďalší ľudia z prostredia Navaľného, časovo zhodovali s informáciami, ktoré zverejnil Západ o ruských lekárskych štatistikách.


Bloomberg pod tlakom menil titulok článku o koronavíruse v Rusku
Agentúra Bloomberg zmiernila titulok článku o štatistike úmrtnosti na koronavírus v Rusku až pod tlakom. Uviedol portál Tsargrad.tv. Čítať ďalej
17 | 05 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Posúďte sami. Približne pred týždňom sa vo Financial Times objavil škandálny článok. Uvádza, že skutočný počet úmrtí na koronavírus v Rusku je väčší o 70 % než uvádzajú oficiálne údaje. V článku nie sú žiadne konkrétne argumenty. Iba odhady založené na malej vzorke z Petrohradu a Moskvy. Článok používa jednoduchú extrapoláciu. Zaznamenáva všetky neurčené úmrtia ako potenciálne spôsobené koronavírusom. Volkov už predtým uviedol, že Rusko údajne „nevie zvládnuť“ epidémiu. Témy podhodnotenia úmrtnosti sa preto pochopiteľne ihneď chopil. Zároveň prešiel aj do priamej manipulácie. Uvádzal absolútne čísla namiesto pomerných.


Potom Volkov tvrdil, že klamú regionálne štatistiky. Že na pokraji smrti už bolo asi 400 tisíc ľudí. Opäť bez akýchkoľvek dôkazov. A napokon sa Volkov opäť rozhodol prekonať sám seba. Tentoraz čerpal z materiálu, ktorý vydala Navaľného spoločnosť „Mediazone“.


Štatistika úmrtnosti na CoViD-19 je podľa neho 7 až 10 krát podhodnotená. Toto už prekročilo všetky rozumné hranice. Toto už skutočne vyzerá ako zámerné šírenie dezinformácií a cielenej paniky.


Západ používa na diskreditáciu Ruska ešte aj koronavírus
„Vyhlásenia NATO svedčia o tom, že so svetovým poriadkom nie je ozaj čosi v poriadku,“ tvrdí ruské ministerstvo zahraničných vecí. Uviedol portál Ren.tv. Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Nemá ani zmysel rozoberať celý materiál, na ktorý Volkov odkazuje. Stačí si položiť jednoduchú otázku a použiť zdravý rozum. Ak vezmeme oficiálny počet úmrtí na koronavírus, teda viac ako 2 800 ľudí, podľa Volkovovej logiky by malo mať Rusko reálne asi 28 000 mŕtvol. Naozaj si niekto myslí, že by sa taký masívny mor, najmä v ére sociálnych sietí a úplnej transparentnosti, mohol nejakým spôsobom utajiť? Kde sú tie nekonečné rady cintorínov a dymiace komíny krematórií? Prečo nám fanúšikovia fotenia z dronov neukazujú tieto strašidelné zábery?


Odpoveď v skutočnosti spočíva v tom, že západní kurátori celého tohto zoskupenia okolo tímu Navaľného nariadili zintenzívnenie dezinformačnej kampane proti Rusku. Vyplýva to z analýzy vysokého stupňa koordinácie informačného tlaku západných médií a jeho synchronizácie na ruskej pôde.


Pandémia koronavírusu by mohla v Rusku skončiť v polovici júna
Ruský akademik odhaduje celkovú dĺžku pandémie Covid-19 na tri a pol mesiaca. Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Okrem toho podľa všetkých známych pravidiel propagandy vytvárajú rôzne falošné štruktúry v Rusku. Umelo pumpujú rôzne informácie do mediálneho priestoru, ktorý sa potom stáva hovorcom zahraničných médií. Využívajú na to Vasilievovú, ktorá sa z nejakého dôvodu zrazu stala pre zahraničných korešpondentov „lekárkou“. Pritom si nevšímajú skutočných hrdinov, lekárov, ktorí každodenne bojujú s koronavírusom.


Dá sa predpovedať, že Volkov a jemu podobní sa v blízkej budúcnosti stanú ešte aktívnejšími. Budú sa totiž riadiť pokynmi svojich zahraničných kurátorov. Budú nás bombardovať čoraz viac desivejšími počtami údajne „mŕtvych“ na koronavírus.


Tím okolo Navaľného ani nemá žiadnu inú úlohu. Nemá v záujme hovoriť pravdu alebo dokonca pomáhať spoločnosti vyrovnať sa s pandémiou. Budú zveličovať úmrtnosť 20 až 30 krát. A ak bude treba i 40 krát. Preto musia byť ich pokusy primerane vnímané ako jasný akt nepriateľskej propagandy. Ako spôsob, ako oslabiť povesť Ruska a jeho úsilie o zvládnutie nebezpečnej infekcie.


Putin chce postaviť Rusko na nohy štyrmi opatreniami (Gevorg Mirzajan)
Komentár Gevorga Mirzajana (Life.ru) Čítať ďalej
13 | 05 | 2020 | Preklad: Redakcia HD