Od prvej Putinovej inaugurácie uplynulo 20 rokov
07 | 05 | 2020 I TASR

Putin si pred 20 rokmi stanovil za cieľ reformu krajiny.


Ruský prezident Vladimir Putin si vo štvrtok pripomína 20. výročie svojej prvej inaugurácie za hlavu štátu. Informovala o tom tlačová agentúra TASS. "Uvedomujem si, že som prevzal na seba obrovskú zodpovednosť. Viem, že v Rusku má prezident vždy na starosti všetko, čo sa deje v krajine," uviedol Putin pred dvoma desaťročiami po slávnostnom inauguračnom akte v sále Radu svätého Andreja vo Veľkom kremeľskom paláci v Moskve.

Výročie inaugurácie je posledným v sérii pamätných dátumov viažucich sa k 20. jubileu Putinovho prezidentského úradu. Putin si za menej než deväť mesiacov - od 9. augusta 1999, keď ho vymenovali za ruského premiéra, po inauguráciu za prezidenta 7. mája 2000 - získal širokú verejnú podporu.

Putin (67) od konca decembra 1999, keď odstúpil prezident Boris Jeľcin, zastával post úradujúceho prezidenta. Za hlavu štátu ho zvolili aj v rokoch 2004, 2012 a 2018. Súčasný mandát mu vyprší v máji 2024.

Rusko čelí v čase koronakrízy problémom. Nastane koniec „putinizmu“?
Kríza spôsobená koronavírusom mení plány na reformy, ktoré malo Rusko v najbližšom čase zavádzať. Súčasná situácia môže otriasť dôverou Rusov v prezidenta Vladimíra Putina, ktorý mal doteraz v Ruskej politike vždy svoje stabilné miesto.... Čítať ďalej
01 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok


Putin si pred 20 rokmi stanovil za cieľ reformu krajiny. Pred dvoma rokmi, počas svojej ostatnej inaugurácie, prezident vyhlásil, že jeho politika sa bude zameriavať na novú, lepšiu kvalitu života Rusov, ako aj na ich bezpečnosť a zdravotnú starostlivosť.

Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnilo Analytické centrum Jurija Levadu, známe ako Centrum Levada, má však Putin najnižšiu podporu od roku 1999, keď bol premiérom. Z výsledkov prieskumu, ktoré zverejnili v stredu, vyplýva, že Putinova obľúbenosť klesla v apríli na 59 percent zo 63 percent dosiahnutých v predchádzajúcom mesiaci. V septembri 1999 sa jeho obľúbenosť pohybovala na úrovni 53 percent, pripomína stanica Slobodná Európa.

Druhý prieskum zmienenej spoločnosti však ukázal zvýšenú podporu pre navrhované ústavné zmeny, ktoré by okrem iného umožnili Putinovi uchádzať sa o ďalšie dve funkčné obdobia v prezidentskom úrade. Podľa tohto prieskumu je za danú novelizáciu 47 percent Rusov, pričom v marci ju podporilo 40 percent obyvateľstva.

Kozáci žiadajú výnimočné právomoci pre Putina
Prácu prezidenta podľa ruských kozákov stále sabotuje liberálna oligarchia. Uviedol portál Zavtra.ru. Čítať ďalej
30 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD