Štátna karanténa môže byť protiústavná, nariadenie je možno nezákonné
05 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Oficiálne dokumenty týkajúce sa nariadenia, ktoré prikazuje uzatvorenie hraníc a povinnú štátnu karanténu, nie sú k dispozícií. Nie je jasné, kto takéto nariadenie vydal, a nedá sa dopátrať ani k jeho plnému zneniu.


Podľa právnikov, rôznych iniciatív, ale aj ombudsmanky Márie Patakyovej, ktorá sa k inkriminovanému nariadeniu nevie dopátrať, môže štát na hraniciach konať protizákonne. Informáciupriniesol ako prvý Denník N.


Zákaz vstupu pre cudzincov na územie SR začal platiť 6. apríla. Spolu s ním začali polícia a armáda posielať slovenských občanov prichádzajúcich zo zahraničia do povinnej dvojtýždennej štátnej karantény. Ministerstvo vnútra ani ministerstvo zahraničia však Denníku N nedokázali sprostredkovať dokument, ktorý by znenie takéhoto nariadenia oficiálne potvrdzoval. Ministerstvo vnútra sa pritom odvoláva len na dokument z 11. apríla, ktorým vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu.


Z tohto dôvodu nie doteraz je jasné, na základe akého nariadenia policajné a armádne zložky zastavujú na hraniciach ľudí, zamedzujú im vstup na územie SR, prípadne ich posielajú do štátnej karantény.


Viac ako polovica občanov je spokojná s tým, ako vláda postupuje pri zvládaní epidémie
Najväčší súhlas s uzavretím niektorých rómskych osád vyjadrili voliči Sme rodina. Čítať ďalej
05 | 05 | 2020 | SITA

Oficiálne nariadenie nemá k dispozícii ani ministerstvo zahraničia. To sa odvoláva len na informácie, ktoré má rezort iba z tlačovej správy ministerstva vnútra.


Z toho vyplýva otázka, na základe čoho policajné zložky vedia, čo majú na hraniciach robiť  a to bez oficiálne dostupného dokumentu. Ministerstvo vnútra, pod ktoré polícia patrí, v tejto veci argumentuje rozhodnutím ústredného krízového štábu, podľa ktorého malo pre policajtov vydať príkaz.


Problémom však je, že ani obsah tohto príkazu nie je dostupný. „Nie je dôvod, aby k nemu verejnosť mala prístup, pretože ide o interný predpis, ktorým sa upravujú podrobnosti výkonu služby policajtov,“ odpovedalo Denníku N ministerstvo vnútra na čele s Romanom Mikulcom (OĽaNO).


O odklad poistného za marec zatiaľ požiadalo takmer 10-tisíc zamestnávateľov a SZČO
Sociálna poisťovňa zatiaľ eviduje 9 860 žiadostí o odklad splatnosti poistného za marec tohto roka. Z tohto počtu jej vyplnené formuláre, teda čestné vyhlásenie, doručilo 4 372 živnostníkov a ostatných samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) a... Čítať ďalej
05 | 05 | 2020 | SITA

Na základe týchto skutočnosti napomenula Mikulca verejná ochrankyňa práv Patakyová a vyzvala ho k zverejneniu presného znenia nariadenia. Podľa Patakyovej totiž v tomto prípade dochádza k zasahovaniu do práv osôb a porušovaniu právnej istoty v možnosti prístupu k informáciám o konkrétnej právnej úprave.


„Máme obavy, že zákaz vstupu cudzincov na územie Slovenskej republiky je vykonávaný protiústavne, keďže neexistuje žiadna právna norma, ktorá by tento zákaz upravovala,“ pridáva sa k ombudsmanke iniciatíva Srdcom doma.


Iniciatíva, ktorá Patakyovú vyzvala aby dala súčasný právny stav preskúmať Ústavnému súdu, vo svojej tlačovej správe zároveň tvrdí, že „takýto postup nie je v právnom štáte pri zásahoch do práv ľudí prípustný a možný ani počas núdzového stavu.“


Zhoršenú dostupnosť zdravotnej starostlivosti pocítila tretina Slovákov
Len v 36 percentách prípadov sa aktuálne pacienti dostanú až do ordinácie svojho všeobecného či špecializovaného lekára. Čítať ďalej
05 | 05 | 2020 | SITA