Zhoršenú dostupnosť zdravotnej starostlivosti pocítila tretina Slovákov
05 | 05 | 2020 I SITA

Len v 36 percentách prípadov sa aktuálne pacienti dostanú až do ordinácie svojho všeobecného či špecializovaného lekára.


Zhoršenú dostupnosť zdravotnej starostlivosti v dôsledku koronavírusu pocítila tretina Slovákov. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) SR. Frekvencia návštev u lekára sa podľa prieskumu značne znížila nielen v prípade všeobecných, ale aj špecializovaných ambulancií.

Asociácia upozorňuje na možné dôsledky naďalej pretrvávajúceho núdzového režimu v zdravotníctve. Podľa prezidentky AOPP Márie Lévyovej je najvyšší čas začať s uvoľňovaním opatrení. Ak sa tak nestane a nezlepší sa dostupnosť zdravotnej starostlivosti, následky môžu byť podľa nej oveľa horšie.

Momentálne väčšina lekárov pacienta vyšetrí fyzicky len v nevyhnutných prípadoch. Ako ukázal prieskum, len v 36 percentách prípadov sa pacienti dostanú až do ordinácie svojho všeobecného či špecializovaného lekára. Zdravotná starostlivosť sa v týchto dňoch vo veľkej miere vykonáva cez telefonickú či mailovú konzultáciu, prípadne sa predpisuje liečba na erecept.

Covidové prsty môžu byť prvým a aj jediným príznakom ochorenia
Ako takzvané covidové prsty označujú lekári červené hrbole na prstoch najmä dolných končatín, ktoré sú bolestivé na dotyk a môžu svrbieť. Čítať ďalej
05 | 05 | 2020 | TASR


Menej ako tretina pacientov však podľa prieskumu konzultuje svoj zdravotný stav so svojim praktickým lekárom telefonicky. "Pacienti sa nás v týchto dňoch pýtajú, ako postupovať, keď ich lekár odmietne fyzicky vyšetriť. Mnohí sa dokonca stretávajú s tým, že sa svojmu lekárovi nedokážu ani len dovolať," uviedla Lévyová.

Veľká pozornosť sa podľa prezidentky AOPP sústreďuje na pacientov s pozitívnym výsledkom na koronavírus a zabúda sa pritom na desaťtisíce pacientov s ťažkými, neraz až život ohrozujúcimi stavmi. Ako dodala, nedostatočné vyhodnotenie akútneho stavu pacienta, odsúvanie výkonov a vyšetrení, ale aj preventívnych prehliadok, môže znížiť šance pacienta na úspešnú liečbu, a napokon aj slovenské zdravotníctvo stáť ďaleko viac peňazí. "Je najvyšší čas začať s uvoľňovaním opatrení a sprístupniť tak zdravotnú starostlivosť pre všetkých pacientov. Čo všetko sme museli obetovať pre zvládnutie koronakrízy, ukáže až čas," uzavrela Lévyová.

Asociácia na ochranu práv pacientov bola založená v roku 2001. V súčasnosti združuje 47 pacientskych organizácií, ktoré sú zamerané na jednotlivé diagnózy. AOPP poskytuje pacientom zdravotnícke, sociálne a právne poradenstvo, informuje o ich právach a povinnostiach, ako aj o fungovaní systému zdravotnej starostlivosti. AOPP sa tiež podieľa na tvorbe slovenských a európskych zákonov a reprezentuje slovenské pacientske organizácie v zahraničí. Venuje sa tiež edukácii širokej verejnosti, ako aj svojich členov v aktuálnych pacientskych témach.

Pri sobášoch v obradnej sieni môže byť po novom desať ľudí
Mesto Prešov pre epidémiu nového koronavírusu zrušilo termíny občianskych slávností do odvolania. Pri sobášoch v obradnej sieni však po novom môže byť do desať ľudí. TASR o tom informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka... Čítať ďalej
05 | 05 | 2020 | TASR