Na českých politikov vraj Rusi skúšali atentát
30 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Do Česka mal prísť ruský agent s cieľom otráviť niektorých pražských politikov. Časopis Respekt informoval, že tamojšie tajné služby pridelili ohrozeným politikom neustálu ochranu. Moskva pokus o útok odmietla.


Asi pred tromi týždňami pricestoval na Letisko Václava Havla muž z Ruska s diplomatickým pasom. Auto ho odviezlo na ambasádu v pražských Dejvicích. Zdroje Respektu tvrdia, že pasažier cestoval s kufríkom, v ktorom mal mať smrtiaci jed ricín. Bezpečnostné služby o jeho ceste vedeli a ruského agenta vyhodnotili ako rizikového pre dvojicu českých politikov, ktorých kroky vyvolali hnev Moskvy.

Má ísť o starostu Prahy 6 Ondřeja Kolářa, ktorý nechal odstrániť z Dejvíc sochu kontroverzného ruského vodcu Ivana Koněva. Trestné stíhanie pre neho chce ruský minister obrany Sergej Šojgu potom, čo prezident Putin podpísal zákon o poškodzovaní vojnových hrobov a pomníkov. Bronzový Koněv stál v Prahe od roku 1980, pre časť Pražanov ide ale o neprijateľnú oslavu človeka spoluzodpovedného za povojnové zatýkanie a deportácie československých občanov ruského pôvodu, ktorí sem utekali pred Stalinom.

Putin predlžuje karanténu
„Tvrdá a ťažká cesta leží pred nami“, hovorí prezident v pochmúrnom televíznom vystúpení k národu Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Druhým mužom, na ktorého sa mal zamerať ruský agent, má byť pražský primátor Zdeněk Hřib. Jeho úrad nechal premenovať námestie pred ruskou ambasádou po zavraždenom ruskom opozičnom politikovi Borisovi Němcovi.

Respekt tvrdí, že cestovateľ s jedom má byť príslušník ruskej tajnej služby. "Jeho prílet a s ním spojené informácie boli bezpečnostnými zložkami tejto krajiny vyhodnotené ako vcelku rizikové a nebezpečné pre niekoľko komunálnych politikov," píše autor textu Ondřej Kundra, redaktor Respektu. Zuzana Štíchová, hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí ČR k tomu podľa noviny.sk dodala: "Na letisku ho vyzdvihli jeho kolegovia, viac detailov nebudeme prezrádzať, to je otázka na tajné služby."

Ďalší ruskí agenti sa podľa informácií z rovnakého zdroja mali pred mesiacom a pol vydať z Ruska do rôznych miest Európy.

Aplikácia na sledovanie Britov má byť kľúčovou súčasťou pri dohľade nad Covid-19
Kontroverzná aplikácia na sledovanie kontaktov bude „kľúčovou súčasťou pri dohľade nad Covid-19“, potvrdil hovorca britského premiéra Borisa Johnsona, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Marek Molnár