Putin predlžuje karanténu
29 | 04 | 2020 I Mário Martinka

„Tvrdá a ťažká cesta leží pred nami“, hovorí prezident v pochmúrnom televíznom vystúpení k národu


Ruský prezident Vladimir Putin predĺžil národné karanténne opatrenia krajiny do 11. mája a varoval občanov, že ešte stále nepocítili plný dopad pandémie koronavírusu, píše ft.com. Putin v televíznom príhovore, uviedol, že Rusko ešte nedosiahlo vrchol infekcie a že „tvrdá a ťažká cesta leží ešte pred nami“.

"Pred nami je nová etapa, možno najintenzívnejšia etapa boja proti epidémii," uviedol. "Riziko nakazenia je na najvyššej úrovni a hrozba smrteľného nebezpečenstva vírusu pretrváva."

Pandémia zasiahla Rusko ekonomicky, keďže znemožňuje ako globálny tak aj domáci dopyt. Ceny ropy sa zrútili a drasticky znížili príjmy Moskvy z vývozu ropy, čo núti vládu využívať svoje finančné rezervy, aby vyplnili medzeru vo svojom rozpočte. „Samozrejme, chcem, aby sa nepríjemnosti čoskoro skončili,“ povedal Putin. "Budem sa opakovať: predpokladať, že hrozba sa údajne znížila a teraz nás obchádza, by bola neopatrná a dokonca nebezpečná."

Varovanie v Rusku prišlo v deň najvyššieho nárastu prípadov Covid-19, pričom je v rozpore s niektorými európskymi krajinami, ktoré postupne zmierňujú obmedzenia a pravidlá karantény.

Pentagon odtajnil tri UFO videá nahrané pilotmi námorníctva Spojených štátov
Pentagon v pondelok odtajnil tri videá, ktoré ukazujú stret pilotov amerického námorníctva s tým, čo vyzerá ako neidentifikovaný lietajúci objekt. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | Mário Martinka


V snahe potlačiť vírus, Rusko od konca marca vyhlásilo „štátny sviatok“, ktorý s výnimkou osobitných okolností uzavrel všetky dôležité podniky a zakázal ľuďom opustiť svoje domovy. Putin uviedol, že opatrenia zostanú v platnosti až do 11. mája.

Rusko zaznamenalo takmer 95 000 prípadov, čím predbehlo Irán a Čínu a stalo sa ôsmou najviac postihnutou krajinou koronavírusom na svete. Šírenie vírusu mimo Moskvy do provinčných miest s menším počtom zdravotníckeho personálu je pre Kremeľ veľkým problémom. Putin v utorok vyhlásil, že niektoré regióny budú uzatvorené dlhšie ako iné.

"Po prekonaní vrcholu epidémie v celej krajine môže byť situácia v niektorých regiónoch napätá," uviedol. "Hrozba nezmizne všade okamžite, čo znamená, že nie je možné hovoriť o nejakom simultánnom zrušení obmedzení."

Putin sa snažil presunúť vinu za reštriktívne opatrenia, ktoré poškodili podniky a vyústili do prepúšťania na jeho vládu a regionálnych správcov. V utorok im znova prikázal navrhnúť program prípadného zrušenia karanténnych opatrení a následne stimulovať hospodárstvo.

Analytici predpovedajú, že ruská ekonomika sa tento rok zníži asi o 5 percent.

„Budeme potrebovať maximálnu koncentráciu, disciplínu a mobilizáciu. Musíme zabezpečiť, aby vlna epidémie konečne ustúpila, čo nám umožní starostlivo odstrániť obmedzenia a vrátiť sa k normálnemu rytmu života, “uviedol prezident.

Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť, aby ste mohli začať svoj deň
Tu sú niektoré z vecí, o ktorých dnes ľudia na trhoch hovoria. Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Mário Martinka