Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť, aby ste mohli začať svoj deň
30 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Tu sú niektoré z vecí, o ktorých dnes ľudia na trhoch hovoria.


Trumpova administratíva plánuje urýchlenie vývoja vakcíny. Čínski obchodníci sa modlia za ďalšie stimuly pred kľúčovým výročným stretnutím v máji. Austrálske spoločnosti s obmedzenou hotovosťou získali tento mesiac viac peňazí prostredníctvom ponuky akcií, píše bloomberg.com Tu sú niektoré z vecí, o ktorých dnes ľudia na trhoch hovoria.
Urýchlenie vakcíny

Trumpova administratíva plánuje „operáciu Warp Speed“ - úsilie v štýle projektu Manhattan, ktoré spája súkromné ​​farmaceutické spoločnosti, vládne agentúry a armádu, aby sa pokúsili skrátiť čas potrebný na vývoj vakcíny až o osem mesiacov. V rámci dohody budú daňovníci namiesto farmaceutických spoločností niesť veľkú časť finančného rizika spojeného s neúspešnými pokusmi s vakcínou.

Gilead vyhlásil, že jeho experimentálna liečba, remdesivir pomohla pacientom rýchlejšie sa zotaviť, čím sa ceny ich akcií zvýšili. Spoločnosť vyzvala Anthonyho Fauciho, špičkového experta na infekčné choroby z vlády USA, aby výsledok označil za „celkom dobrú správu“. Prípady koronavírusu na celom svete dosiahli 3,1 milióna, pričom počet úmrtí presiahol 226 000.
Trhy

Ázijské akcie boli ziskové po tom, čo americké akcie zaznamenali zisk spolu s výnosmi dlhopisov. Na trhoch vládne  optimizmus vďaka pokrokom pri liečbe koronavírusu. Dolár klesol. Futures vzrástli v Tokiu a Sydney. Index S&P 500 získal viac ako 2,5% a dosiahol sedemtýždňové maximum. Gilead Sciences Inc. uviedola, že ich experimentálny liek pomohol pacientom Covid-19 sa rýchlejšie zotaviť. Index Nasdaq Composite sa zvýšil o 1% po tom čo správa hovoriaca o spomalení predaja reklamy nebola taká zlá, ako sa očakávalo.

Desať dôvodov, prečo bude v roku 2020 „hospodárska kríza“ neodvrátiteľná
Zlé a riskantné trendy na peňažných trhoch sa vyskytovali už dávno pred Covid-19, čo veľmi pravdepodobne prispeje k hospodárskej kríze v tvare "L". Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Mário Martinka

Viac peňazí

Austrálske spoločnosti s obmedzenými hotovostnými podmienkami získali tento mesiac viac peňazí prostredníctvom akciových ponúk. Koľko konkrétne ? Austrálske spoločnosti získali kapitál vo výške 7,2 miliardy dolárov. Tento moment bol ešte rušnejší ako časy finančnej krízy v novembri 2008, keď kótované firmy predali akcie vo výške 7,4 miliárd dolárov.
Môžme dostať viac ?

Investori v Číne počítajú s väčším stimulom z Pekingu. Mal by to byť katalyzátor, ktorý zobudí miznúce finančné trhy krajiny. Dá sa očakávať, že vláda na budúci mesiac vyhlási ďalšie opatrenia na zvýšenie spotreby a ďalšie investície. Síce sa čínske trhy v posledných týždňoch stabilizovali, ale investori neuvidia žiadne výnosy z tohto roka. Juan sa prakticky nezmenil a výnos z 10-ročného štátneho dlhu sa držal blízko 18-ročného minima. Keďže spoločnosti vykazujú svoje štvrťročné súvahy, investori začínajú vidieť vplyv hospodárskeho poklesu na ich fungovanie. Čína však už začala vydávať poukazy aby prinútila ľudí nakupovať.
Ekonomika alebo zdravie

Svetová ekonomika vstupuje do novej fázy koronavírusovej krízy - vlády postupujú smerom k zmierneniu obmedzení. Je to fáza, ktorá so sebou prináša výrazné kompromisy medzi hospodárskym rastom a rizikom ďalšej vlny infekcií. Niektoré krajiny, ako napríklad Čína a Južná Kórea, už spúšťajú svoje ekonomické motory, keďže na teraz vírus ovládli. Iní, vrátane ťažko zasiahnutého Talianska a USA, sa pripravujú na opätovné otvorenie svojich zranených ekonomík, aj keď stále bojujú so šíriacim sa vírusom.

Je zrejmé, že čím dlhšie budú karanténne opatrenia v platnosti, tým výraznejšia bude ekonomická rana. Skúsenosti Číny však ukazujú, že k opätovnému otvoreniu nedôjde cez noc - údaje z marca ukázali, že výroba sa obnovuje, ale spotrebitelia sú stále ostražití. Singapur ukazuje varovný prst pre tých ktorí chcú svoje ekonomiky otvárať - mesto zaznamenalo druhú vlnu infekcií, ktorá vyvolala prísnejšie a rozšírenejšie obmedzenia, pričom sa očakávala ďalšia rana pre hospodárstvo.

Mexiko a EÚ dokončujú novú dohodu o voľnom obchode
Výsledkom štvorročných rokovaní je takmer všetok obchod s tovarom bez cla Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Mário Martinka