Primátor Vallo: Bill Gates nám povedal, že nosenie rúšok bude "nový normál"
29 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Bratislava prejavila obrovskú disciplínu, ľudia boli zodpovední a rúška sa stali úplnou samozrejmosťou. Web Startitup.sk publikoval rozhovor s primátorom hlavného mesta Matúšom Vallom, v ktorom obyvateľov prosí, aby ešte chvíľu vydržali.


Za prísnych hygienických opatrení sa postupne otvárajú niektoré prevádzky nielen v Bratislave, ale aj po celom Slovensku. „Mestská polícia bude, samozrejme, prevádzky kontrolovať, mala by pomôcť aj štátna polícia. Viac ako dávať pokuty budeme apelovať na to, aby sme to zvládli spolu,“ uviedol na margo toho Vallo.

Bratislava má podľa neho od jedného operátora aj dáta o tom, kde sa zdržiava najviac ľudí. Polícia tiež kontroluje nosenie rúšok, rozdávajú sa aj pokuty. Niektoré sumy sa vyšplhali až na stovky eur. Bratislavský primátor si vie predstaviť, že rúška budeme nosiť ešte aj o rok. „Rúška budú, pokým nebude vynájdená vakcína.“
Sedenia s Gatesom

Aj druhý najbohatší muž sveta Bill Gates, s ktorým sa primátori niekoľkých hlavných miest sveta stretávajú na online sedeniach, povedal podľa Valla: „Primátori, zvykajte si, že toto bude nový normál. Pokým nebude vynájdená vakcína, tak koronavírus tu bude. Myslieť si, že vyhubíme hnusobu, nie je realita. Musíme si na to zvyknúť a potrvá to mesiace.“

Opatrenia pre študentov a učiteľov českých a slovenských vysokých škôl by sa mali uvoľňovať, navrhujú rektori
Režim pre študentov a učiteľov českých a slovenských vysokých škôl, ktorí študujú alebo pracujú na území týchto štátov, by sa mohol postupne uvoľňovať. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | SITA


Mesto podľa Valla očakáva, že turizmus v Bratislave klesne. Pri najhoršom variante, poklesu HDP o 10%, počítajú, že Bratislava príde o 60 miliónov eur.
Značné výdavky

Hlavné mesto má pre koronavírus aj značné výdavky. Muselo nakúpiť dezinfekčné prostriedky na dôkladné čistenie MHD alebo iných verejných priestranstiev. Stálo to pol milióna eur, pričom mestu boli ponúknuté obrovské množstvá dezinfikačných prostriedkov od partnerov zdarma.

Najväčším problémom podľa Valla bolo, ako vyriešiť, aby mestá nad 20-tisíc obyvateľov mali karanténne oblasti pre ľudí bez domova. „Bez pomoci armády a zdravotníckeho personálu by sa nám to nikdy nepodarilo,“ tvrdí primátor. Bratislava má vraj momentálne približne 4 000 ľudí bez domova.

Viete, keď vám začne chýbať 60-miliónov eur, tak je to závažný problém. Mesto si bude musieť požičať peniaze a bojujeme aj o to, aby sme zachránili MHD. Tam strácame každý mesiac približne 2,5 milióna eur,“ dodal Vallo.

Chorvátsko rozmýšľa, ako zachrániť tohoročné leto. Vyjednáva aj so Slovenskom
V Chorvátsku sa pre zachránenie dovolenkovej sezóny uvažuje sa o plexisklách v reštauráciách, ktoré oddelia hostí. Nebudú zrejme fungovať hotelové minibary, ani premávať vyhliadkové turistické autobusy a namiesto švédskych stolov bude "len"... Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová