Chorvátsko rozmýšľa, ako zachrániť tohoročné leto. Vyjednáva aj so Slovenskom
28 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

V Chorvátsku sa pre zachránenie dovolenkovej sezóny uvažuje sa o plexisklách v reštauráciách, ktoré oddelia hostí. Nebudú zrejme fungovať hotelové minibary, ani premávať vyhliadkové turistické autobusy a namiesto švédskych stolov bude "len" menu.


Najviac závislou krajinou od peňazí dovolenkárov v celej Európskej únii je Chorvátsko. Pre pandémiu koronavírusu ich čaká najhoršia sezóna, akú si málokto pamätá. Portál dennikn.sk citoval z viacerých chorvátskych médií, podľa ktorých bude tamojšia vláda rada, keď k nim príde aspoň štvrtina turistov. Minulý rok mali rekordných 21 miliónov turistov, čo je päťkrát viac ako počet obyvateľov krajiny. Chorvátsko teraz premýšľa, ako v čase koronavírusu ešte leto 2020 zachrániť.


Chorváti rokujú s viacerými krajinami a hľadajú cesty, ako by k nim občania mohli prísť na dovolenku. Samozrejme za istých podmienok, ako napríklad povinnosť mať negatívny test na COVID-19. Vyjednáva sa o tom s Čechmi, Rakúšanmi, Nemcami, Maďarmi či so Slovincami. 


Ako v utorok podľa agentúry SITA

Situácia pendlerov by sa mala od štvrtka 30. apríla zlepšiť, povedal Klus
Slovensko spoločne so susedmi z Viesegrádskej štvorky (V4) tiež začalo rokovať o vytvorení letného dovolenkového koridoru do Chorvátska. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | SITA
štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus, Slovensko bude možno súčasťou koridoru pre dovolenkovanie v Chorvátsku, a to v prípade pokračovania relatívne nízkeho počtu nárastu pozitívne testovaných na Covid-19.


„Máme záujem otvoriť takýto koridor. Detaily toho, ako by mal takýto koridor vyzerať, ešte budeme riešiť s ministerstvom dopravy a s ministerstvom hospodárstva,“ dodal s tým, že telefonát s kolegami z V4 a chorvátskym veľvyslancom v tejto súvislosti absolvoval.


Rok 2020 bude zrejme najteplejší v histórii
Americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) vypočítal, že tento rok má 75-percentnú šancu stať sa najteplejším od začiatku meraní. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | TASR

Každopádne Chorvátsko plánuje otvárať najskôr pre domácich a potom aj pre zahraničných hostí. „Pôjdeme krok za krokom. Najskôr začneme hotelmi, možno s maximálnou kapacitou 30 percent,“ povedal tamojší minister Gari Cappelli.


Kompetentní rozmýšľajú, ako čo najviac zvýšiť spoločenský odstup návštevníkov. Uvažuje sa o plexisklách v reštauráciách, ktoré oddelia hostí. Nebudú zrejme fungovať hotelové minibary, ani premávať vyhliadkové turistické autobusy a namiesto švédskych stolov bude "len" menu, uvádza sa v článku Deníka N.


„Nič nebude také ako predtým. Turizmus bude iný, opatrnejší. Nanešťastie, budeme sa menej socializovať. Život sa zmení, turizmus sa zmení,“ povedal chorvátsky minister turizmu.



Krčméry má pre Slovákov zlú správu
Infektológ Vladimír Krčméry kvôli nepriaznivej správe uvažuje, že v krízovom štábe pre koronavírus ešte nejaký čas zotrvá. Obáva sa druhej vlny infekcií. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | Natália Sollárová