Opatrenia pre študentov a učiteľov českých a slovenských vysokých škôl by sa mali uvoľňovať, navrhujú rektori
28 | 04 | 2020 I SITA

Režim pre študentov a učiteľov českých a slovenských vysokých škôl, ktorí študujú alebo pracujú na území týchto štátov, by sa mohol postupne uvoľňovať.


V telefonickom rozhovore sa na tom zhodli prezident Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) Rudolf Kropil a predseda Českej konferencie rektorov Peter Sklenička. Preferujú tak spôsob opatrenia, ktorý by pre študentov aj pedagógov po príchode do druhej krajiny alebo návrate domov nevyžadoval povinnú karanténu. Prediskutované opatrenia navrhnú ministrom školstva v oboch uvedených krajinách. Agentúru SITA o tom informovala Ľubica Benková zo SRK.

Najvyšší predstavitelia jedného z orgánov reprezentácie vysokých škôl v Čechách a na Slovensku rovnako preferujú, aby uvoľnenie cezhraničného režimu pre vysokoškolských študentov a pedagógov medzi Českom a Slovenskom bolo jedným z prvých krokov otvárania hraníc po núdzovom stave, respektíve mimoriadnej situácii.

Vláda schválila pomoc pre dohodárov v sume 210 eur mesačne
Vláda v utorok schválila dotáciu v sume 210 eur mesačne pre dohodárov, ktorí po 12. marci tohto roka stratili príjem z dohôd. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | SITA


Podľa Kropila blízkosť oboch krajín a možnosť študovať v tej druhej krajine v materinskom jazyku sa prirodzene odráža vo vysokom počte Slovákov na českých vysokých školách a Čechov na slovenských univerzitách. „Je v záujme vysokých škôl oboch krajín uvoľniť režim na hraniciach a umožniť ukončenie semestra, vykonať prijímacie skúšky ako aj štátne záverečné skúšky, samozrejme, pri dodržaní štátmi definovaných podmienok obmedzeného režimu na vysokých školách,“ podotkol.

Na vysokých školách v Českej republike študuje približne 45-tisíc študentov z iných krajín, z toho je zhruba 21-tisíc zo Slovenska. Predstavuje to takmer 8,5 percenta z celkového počtu študentov v ČR. Naopak, na Slovensku študuje podľa štatistiky UNESCO z roku 2018 takmer 4-tisíc študentov z Česka, čo predstavuje asi štyri percentá zo všetkých vysokoškolákov na Slovensku.

„Problematika zahraničných študentov je, pravdepodobne, najcitlivejším miestom uvoľňovania obmedzenej prevádzky vysokých škôl. Obidve krajiny zvládajú doterajší boj s pandémiou veľmi dobre, a preto sa domnievame, že je logické, aby možnosti pokračovať v štúdiu alebo učiť a pracovať na výskumných projektoch boli medzi našimi dvoma štátmi uvoľnené prioritne,“ poznamenal Sklenička.

Zdravotníci pracujúci v zahraničí potrebujú predkladať testy na COVID-19
Ústredný krízový štáb dnes po rokovaní pripustil, že podmienky karantény sa budú meniť, ale ešte nie je jasný presný plán. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | Peter Haluza