Zachráni karanténa veľa životov? Na väčšine miest údaje hovoria, že nie
28 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Zdá sa, že rýchlosť, s akou úradníci uzavreli ekonomiku, neovplyvňuje počet úmrtí na COVID -19.


Pomohli rýchle karanténne opatrenia v boji proti šíreniu Covid-19? Joe Malchow, Yinon Weiss a T.J. Rodgers to chceli zistiť. Cieľom bolo vyčísliť, koľko úmrtí bolo spôsobených oneskorenými karanténnymi opatreniami v jednotlivých štátoch, píše wsj.com

Spočítali úmrtia na milión obyvateľov za stanovené obdobie 21 dní, merané od okamihu, keď miera úmrtnosti prvýkrát zasiahla 1 milión.

O štátoch, ktoré sa rýchlo chránili, nie je možné vyvodiť žiadne závery, pretože ich miera úmrtnosti prebehla v plnej miere, čo znamená napríklad 20 ľudí na milión v štáte Oregon a v New Yorku 360 ľudí na milión. Táto veľká variabilita znamená, že ďalšie premenné - napríklad hustota obyvateľstva alebo používanie metra - boli oveľa dôležitejšie pre pochopenie kľúčových údajov.

Korelačný koeficient pre mieru úmrtnosti na obyvateľa v porovnaní s hustotou obyvateľstva bol tak stanovený na 44%. To naznačuje, že New Yorku mohli karanténne opatrenia priniesť úžitok - ale slepo kopírovať politiky New Yorku na miestach s nízkou úmrtnosťou nedáva zmysel.

Čína tvrdí, že nemôže vylúčiť USA ako pôvodcu koronavírusu
Mikrobiológ Čínskej akadémie vied naznačil vo štvrtok, že Spojené štáty, ostávajú aj naďalej potenciálnym pôvodcom čínskeho koronavírusu, pokým Washington nepreukáže opak. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Švédsko bojuje proti koronavírusu pomocou usmernení zdravého rozumu, ktoré sú oveľa menej ekonomicky deštruktívne ako blokovanie ekonomiky, ako vo väčšine štátov USA ( a sveta ). Keďže ľudia vo veku nad 65 rokov tvoria asi 80% úmrtí na Covid-19, Švédsko požiadalo iba starších ľudí, aby sa chránili vo svojich bydliskách, a teda nezatvorili zvyšok krajiny. A keďže Švédsko nemalo detské úmrtia, nezatvorilo ani základné a ani stredné školy.

Ochranné opatrenia Švédska sú menej náročné ako tie americké, takže aby sa zabránilo opakovanému šírenia Covid-19, môžu tieto opatrenia udržať Švédi dlhšie. Švédsko neuzavrelo obchody, reštaurácie a väčšinu podnikov, ale zatvorilo automobilový závod Volvo, ktorý sa však už znovu otvoril, zatiaľ čo závod Tesla vo Fremont v Kalifornii bol políciou zatvorený a zostáva zatvorený.

Ako to urobili Švédi ? 21 dní po prekročení prahovej hodnoty 1 úmrtia na milión, utrpeli 80 úmrtí na milión. S 10 miliónmi ľudí je miera úmrtnosti Švédska ‒ bez odstavenia ekonomiky a masívnej nezamestnanosti nižšia ako úmrtnosť siedmich najťažšie postihnutých štátov USA - Massachusetts, Rhode Island, Louisiana, Connecticut, Michigan, New Jersey a New York.

Napriek príbehom o vysokej úmrtnosti je Švédsko na tom porovnateľne s Francúzskom, ale lepšie ako Taliansko, Španielsko a Spojené kráľovstvo, avšak horšie ako Fínsko, Dánsko a Nórsko. Starší ľudia v opatrovateľských domovoch tvorili polovicu švédskych úmrtí.

Mali by sme fandiť Švédsku, aby uspelo, a nie ho zatracovať. Môžu dokázať, že mnoho aspektov zastavenia ekonomiky v USA boli chyby - neúčinné, ale ekonomicky zničujúce - a naznačujú cestu k ich náprave.

Najlepšie nápady v boji proti koronavírusu prichádzajú od hackerov
IT nadšenci, vývojári webových stránok a študenti v Ázii spolupracujú na sledovaní údajov ohľadom ochorenia Covid-19 Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | Mário Martinka