Ako sa počas pandémie nestať alkoholikom
28 | 04 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Portál Life.ru uviedol kľúčové príznaky, ktoré naznačujú, že tlak koronavírusu nezvládate a ste na dobrej ceste stať sa alkoholikom.


Otestujte sa na prvé príznaky alkoholizmu. Alebo ako sa „neskaranterizovať“ počas pandémie Covid-19.



Častejšia chuť na alkohol

Odborníci pripomínajú, že závislosť na alkohole sa začína prejavovať zvýšením frekvencie pitia. Súčasne sa množstvo spotrebovaného alkoholu čas od času mierne zvyšuje. Hoci každá dávka alkoholu škodí, Svetová zdravotnícka organizácia stanovila istý štandard, ktorý by mohol byť ako tak prijateľný. Štyri minimálne dávky silného alkoholu pre mužov a dve až tri pre ženy. Približne 30 ml. V prípade suchého vína je to 130 ml a piva 330 ml. Ale nie denne. Medzi použitím tejto dávky musíte urobiť prestávku najmenej dva až tri dni.


Je potrebné so všetkou vážnosťou poznamenať, že podľa odborníkov ľudia, ktorí pijú alkohol od 18 rokov viac ako dvakrát týždenne, sa spravidla nedožijú päťdesiatky.



Denné pitie

Aj keď človek vypije len pohár vína alebo plechovku piva každý deň, ide už o alkoholizmus. Je to, akoby žil v očakávaní večerov, ktoré môže stráviť pri pohári relaxačného alkoholického nápoja. Odborníci poznamenávajú, že závislí ľudia sú celý deň akoby v polospánku. A bližšie k času pitia sa ich oči rozsvietia. Sú to ľudia, ktorí sa často pripravujú na každé príležitosti a vždy doma vytvárajú špeciálne zásoby alebo bary.


Je pravdepodobné, že vírus sa bude každý rok vracať
Čínski vedci tvrdia, že nový koronavírus nebude vyhubený, čím sa potvrdzuje celosvetový konsenzus, že patogén sa pravdepodobne vráti vo vlnách rovnako, ako chrípka. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | Mário Martinka

Alkoholické témy

Závislosť od alkoholu povzbudzuje takto chorých ľudí, aby o ňom veľa rozprávali. Často si to ani neuvedomujú. Môžu používať vtipy ale aj akoby odborné diskusie. Táto téma im pomáha upokojiť sa a čakať na drahocennú hodinu.


Pravidelnosť pitia sa môže líšiť. Každý deň, raz týždenne alebo i raz mesačne. Ak existuje túžba po pití, je to prvé varovanie. Podľa odborníkov je endorfínu v ľudskom tele i tak dosť. A doping v podobe alkoholu nie je potrebný na to, aby ste sa cítili šťastní a zdraví.



Záchvaty hnevu a podráždenosť

Zmena nálady a depresie v obdobiach, keď sa závislý zdržiava alkoholu, je pre alkoholikov typická. Odborníci tento stav okamžite poznajú. Bežne ho označujú ako „projekciu bolesti“. Aby potlačili alebo kompenzovali svoje problémy, takíto ľudia obviňujú ostatných za všetko. Často sú zo všetkého nešťastní. Akékoľvek nepríjemné okolnosti ich privádzajú k nečakanej panike. Nemôžu nájsť cestu v ťažkej situácii.



Medicína a psychológ

„Ak má osoba chuť napiť sa v prípade akéhokoľvek stresu, ide o závislosť. V takýchto prípadoch sa začína zvyšovať dávka alkoholu. Pretože jeho pravidelné užívanie spôsobuje kumulatívny účinok. Ten vedie k smrteľným chorobám. Teraz sa často stretávame s tým, že ľudia volajú sanitku, aby sme ich dostali z tvrdého pitia. Všetci hovoria, že začali nadmerne piť od začiatku karantény,“ povedal psychiater a odborník na narkotiká Alexej Kazancev.


Boháči sa kvôli korone učia upratovať si sami
Niektorí bohatí ľudia si doteraz nevedeli vymeniť toaletný papier či ustlať posteľ. Nový koronavírus spôsobil, že im chýba personál a musia sa naučiť starať sa o domácnosť sami. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | Natália Sollárová

Popieranie alkoholizmu

Odborníci sa domnievajú, že popieranie problémov s alkoholom je porušením sebakritiky. V takejto situácii si dotyčný neuvedomuje nebezpečenstvo a nezodpovedá za následky zvoleného životného štýlu. Preto nechce nič meniť. Je pravidlom, že prívrženci takéhoto životného štýlu môžu len nesmierne ťažko zmeniť hodnotový systém a začať liečbu.



Myšlienky na smrť

Závislí na alkohole sa často zaujímajú o otázky smrti. Pretože etanol zvyšuje hladinu hormónu potešenia, dopamínu. V priebehu času ho človek stráca schopnosť produkovať bez dopingu. Hladiny dopamínu kriticky klesajú a na jeho stimuláciu je potrebné viac alkoholu. Výsledkom je skutočnosť, že pacient potrebuje na udržanie normálneho stavu litre alkoholu. A nakoniec i tak prestanú účinkovať. A potom sa objavia myšlienky na smrť. Podľa štatistík až pätinu samovrážd spáchajú práve pijani.



Zhoršenie vzhľadu

Podľa Kazanceva dochádza v dôsledku problémov s obličkami k opuchom tváre a sčervenaniu pokožky. Závislí ľudia sú veľmi smädní. Pijú toľko vody, koľko telo nedokáže spracovať. Výsledkom je, že sa hromadí pod očami, ako aj v lícnych kostiach.


Preťaženie nervového systému alkoholom spôsobuje nesprávne fungovanie vnútorných orgánov. Z tohto dôvodu začína nekontrolované chvenie rúk.


Odborníci zdôrazňujú, že so závislosťou na alkohole treba vážne bojovať. Z tohto dôvodu je vhodné kontaktovať na to určené špecializované útvary. Je zároveň obzvlášť dôležité, aby sa počas pandémie lekári a pacienti pri fyzickom kontakte patrične chránili.


Ak závislí ľudia nechcú navštíviť špecializované zariadenie a spoliehajú sa na svoje vlastné sily, musia piť oveľa viac minerálnej vody. Aby doplnili vitamíny B1, B6, B12, vápnik a draslík. Tie totiž alkohol vyplavuje z tela. Čím rýchlejšie sa telo vráti do normálu, tým skôr bude schopné znova fungovať bez alkoholu.


Rozoštvávate! Koronavírus je chrípka? Pýta sa Babiš
Premiér Andrej Babiš (ANO) sa vo svojom pravidelnom video zhrnutí, ktoré bolo zverejnené na parlamentnilisty.cz, rozhovoril nielen o pandémii koronavírusu. Hovoril okrem iného aj o tom, že je vláda kritizovaná za zmätky s opatreniami. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová