Boháči sa kvôli korone učia upratovať si sami
28 | 04 | 2020 I Natália Sollárová

Niektorí bohatí ľudia si doteraz nevedeli vymeniť toaletný papier či ustlať posteľ. Nový koronavírus spôsobil, že im chýba personál a musia sa naučiť starať sa o domácnosť sami.


Sociálne obmedzenia zasiahli aj ľudí s vysokým príjmom a spôsobujú im neočakávané starosti. Viacerí sa ocitli bez personálu, pretože ich upratovačky, gazdiné, pestúnky a ďalší pomocníci nemôžu ísť kvôli izolácii do práce.

Boháči sa tak musia popasovať s upratovaním a starostlivosťou o deti vlastnými silami. Ako píše portál metro.co.uk, niektorí z nich sa preto prihlásili na rôzne e-kurzy. Učia sa napríklad, ako si ustlať posteľ či vyčistiť kúpeľňu.

Podľa Lucy Challengerovej, zakladateľky a riaditeľky britskej spoločnosti Polo & Tweed, ktorá sa zoberá náborom a školeniami personálu, sú jej klienti dosť znepokojení tým, že nie sú schopní zabezpečiť, aby ich domovy boli čisté, upratané a krásne.

Koronavírus nešetrí ani miliardárov, ich počet museli znížiť o stovky
Ani najbohatší ľudia sveta nie sú voči novému koronavírusu imúnni. Časopis Forbes uverejnil rebríček miliardárov pre tento rok. Slovensko v zozname zastupujú dvaja boháči. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | Natália Sollárová


V aktuálnej situácii majú medzi svojimi zákazníkmi takých, ktorí im vysvetľovali, že si nevedia vymeniť rolku toaletného papiera alebo sa pýtali, ako si majú ožehliť prestieradlo či postlať posteľ. Ďalší sa potrebovali dozvedieť, ako vyčistia škvrny od vína alebo kávy.

„Všetko sú to veci, ktoré nikdy predtým nerobili. Sme tu a podporujeme ich,“ uviedla ďalej Challengerová. Spoločnosť so sídlom v luxusnej londýnskej štvrti Mayfair sprístupnila pred pár dňami vzdelávaciu stránku, prostredníctvom ktorej sa ľudia môžu naučiť, ako sa starať o domácnosť.

Veľký mestský dom v Londýne môže bežne mať 3 až 4 upratovačky. A napríklad jedna nehnuteľnosť na severe hlavného mesta počíta až s 50 zamestnancami, medzi ktorých patrí i vlastný mäsiar a šéfkuchár.

„Za klimatické zmeny sú zodpovední bohatí ľudia!“
Výsledky prieskumu University of Leeds z 86 krajín ukazujú, že „za klimatickú krízu sú zodpovední v prvom rade bohatí,“ informuje BBC. Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Zámky a šľachtické majetky ich majú dokonca ešte viac. Súčasťou nehnuteľnosti, ktorá má 70 spální, bude pravdepodobne najmenej 150 až 200 ďalších izieb, vrátane všetkých jedální, kuchýň, úžitkových miestností a kúpeľní. Podľa Challengerovej to jeden človek nemôže obsiahnuť sám.

Starostlivosť o domácnosť však nie je jedinou výzvou majetných ľudí. Z dôvodu cestovných obmedzení musia mnohí pracovať doma a k tomu zabezpečovať ešte aj vzdelávanie svojich detí, o ktoré sa dovtedy starala opatrovateľka. Podľa majiteľky spoločnosti, krátko pred prijatím reštrikčných opatrení mali dosť klientov, ktorí hľadali práve opatrovateľky na fungovanie v rámci ich rodiny.

Po zavedení opatrení sa však dostali do situácie, keď nemajú žiadnu opatrovateľku ani gazdinú. Ľudia sa nemôžu najímať. V dôsledku nového koronavírusu je teraz pre mnohých ešte dôležitejšie, aby mali domácnosti čisté. Challengerová vníma, že tu je tlak, aby si všetci boli viac vedomí existencie vírusov a baktérií a chceli mať svoje domovy a rodiny v bezpečí. Bez pomocníkov im to však spôsobuje ťažkosti.

Najbohatšie 1% vlastní viac ako dvakrát toľko majetku ako 6,9 miliárd ľudí - Oxfam
Jedno percento svetovej populácie, ktoré je mimoriadne bohaté, nazhromaždilo dvakrát toľko bohatstva ako zvyšných 90 percent, uviedla globálna charita Oxfam v novo vydanej správe. Informuje RT. Čítať ďalej
20 | 01 | 2020 | Dominik Simon