Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť, aby ste mohli začať svoj deň
27 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Tu sú niektoré z vecí, o ktorých dnes ľudia na trhoch hovoria.


Singapur je ázijským ohniskom koronavírusu, tajomstvo obklopujúce zdravie Kim Čong-Una sa prehlbuje a ázijské trhy majú tlmený začiatok týždňa, píše bloomberg.com Tu sú niektoré z vecí, o ktorých dnes ľudia na trhoch hovoria.
Ázijské ohnisko vírusu

Zatiaľ čo niektoré krajiny zasiahnuté koronavírusom zvažujú zmiernenie karanténnych opatrení, Singapur - s jednou z najmenších populácií v Ázii - má najväčší počet prípadov v regióne. Ostrovný štát v nedeľu oznámil 931 nových prípadov, s celkovým počtom infekcií presahujúcich 13 000. V Ázii má viac prípadov iba Čína a India. Väčšina infekcií sa nachádza medzi migrujúcimi pracovníkmi, ktorí žijú na internátoch. Počet prípadov koronavírusu sa v USA zvýšili o 3,3%, čo je pod týždenným priemerom. Taliansko od 4. mája zmierni karanténne opatrenia. Španielsko a Francúzsko informovali o najmenšom počte úmrtí za viac ako mesiac.
Otvorenie trhov

Vďaka pozitívnym znakom v boji proti koronavírusu boli menové trhy začiatkom pondelka stabilné. Obchodníci čakajú na kľúčové politické stretnutie Centrálnej banky Japonska. Austrálsky dolár vymazal mierne straty a jeho pohyby boli tlmené inde na devízových trhoch. Ázijské akciové futures vzrástli v piatok po vyššom pohybe amerických akcií. Niekoľko hlavných ekonomík zverejní čísla HDP, zatiaľ čo podnikové zisky, okrem iných firiem aj z Amazon.com, Barclays a Samsung Electronics budú naďalej prichádzať.

Soros prišiel s plánom, ako EÚ získa bilión eur na boj s koronavírusom
Podľa amerického finančníka Georgea Sorosa nebojuje EÚ iba s koronavírusom ale zároveň bojuje aj o svoje samotné prežitie. Miliardár európskym lídrom radí, ako získať peniaze na boj s koronakrízou. Čítať ďalej
26 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok

Zastavenie dividend

Spoločnosti kótované na burze v Číne a Hongkongu dospeli ku konsenzu o tom, ako čo najlepšie prežiť túto éru pandemickej neistoty: ponechaním ziskov v podnikoch, namiesto ich rozdelenia akcionárom. Za posledných 35 rokov sa v prvom štvrťroku touto cestou vydávajú platitelia dividend z Hongkongu. Predaj ďalších akcií sa blíži k najvyšším hodnotám od roku 2018. Údaje ukazujú, ako pandémia zhoršila podnikovú stránku čínskej ekonomiky, ktorá začala od roku 2020 poklesom - čo bol prvý štvrťročný pokles za posledné desaťročia.
Záhadný Kim Čong-un

Špekulácie o zdraví Kim Čong-una sa počas víkendu zintenzívnili po zatiaľ neoverených správach o návšteve čínskeho lekárskeho tímu a pohyboch obrneného vlaku vodcu severokórejskej armády. Významný juhokórejský poradca však odmietol dohady, že by Kim bol chorý alebo mŕtvy. Čína vyslala tím, v ktorom boli lekári a diplomati, aby radili svojmu susedovi a dlhoročnému spojencovi. Kimova sestra sa stáva najpravdepodobnejšou nástupkyňou severokórejského vodcu.
Dilema návratu do práce

Pandémia je v New Yorku na ústupe a najväčšie banky sveta intenzívne pracujú na logistike s pomocou ktorej by doviezli zamestnancov späť do väčšiny prázdnych veží. Vo vnútri centrály Citigroup na Manhattane sa vedúci pracovníci snažia vyriešiť problém, ktorý postihuje väčšinu Wall Street: Ako dostať zamestnancov do výťahov. Citigroup, Goldman Sachs a JPMorgan sa snažia prísť na to, ako zreorganizovať svoje lobby a výťahy, aby sa zabránilo nákaze. Goldman skúma spôsoby, ako otvoriť dvere bez dotyku, prípadne vydáva uteráky, ktoré môžu byť použité na dotknutie sa kľučiek a potom, na druhej strane vyhodené. Veľké banky skúmajú ako aktívne monitorovať zdravie svojich zamestnancov. Citigroup upozorňuje zamestnancov, aby očakávali pomalý a postupný návrat. Niektorí môžu stráviť zvyšok roka prácou z domu.

Vakcína proti Covid-19 môže byť ešte ďaleko, ale tieto alternatívne liečby sú zatiaľ najlepším riešením
Zatiaľ čo početné klinické štúdie v súčasnosti vytvárajú vakcínu proti koronavírusu, jedna nová štúdia navrhuje sľubné alternatívne liečby, ktoré sa môžu použiť na zastavenie jeho šírenia, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 04 | 2020 | Marek Molnár