Vakcína proti Covid-19 môže byť ešte ďaleko, ale tieto alternatívne liečby sú zatiaľ najlepším riešením
26 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Zatiaľ čo početné klinické štúdie v súčasnosti vytvárajú vakcínu proti koronavírusu, jedna nová štúdia navrhuje sľubné alternatívne liečby, ktoré sa môžu použiť na zastavenie jeho šírenia, informuje portál RT.


Štúdia s názvom „Súčasný a budúci stav očkovacích látok, antivirotík a génových terapií proti rozvíjajúcim koronavírusom“ bola publikovaná spoločnosťou Frontiers in Biology, pričom navrhuje, aby sa na liečbu používali vybrané antivírusové látky a génové terapie, ktoré budú predstavovať potenciálne rýchlejšie výsledky ako akákoľvek vakcína, ktorej sprístupnenie by mohlo trvať niekoľko mesiacov až rok.

Vedci z univerzity North Carolina v Chapel Hill sa zamerali nielen na liečbu Covid-19, ale aj na súvisiace kmene a potenciálne budúce kmene, ktoré by sa mohli objaviť.

„Aby sme pomohli svetu zamerať sa na hľadanie liečby, poskytli sme komplexný zdroj ako bojovať proti SARS-Cov-2, vrátane výsledkov všetkých doterajších predklinických a klinických skúšok vakcín proti SARS a MERS,“ hovorí Dr. Ralph Baric, profesor z univerzity North Carolina na oddelení epidemiológie.

Na prachových časticiach objavili nový koronavírus
To, že by prachové častice v znečistenom ovzduší mohli pomôcť pri šírení koronavírusu vzduchom, naznačili tri výskumné skupiny. Čítať ďalej
25 | 04 | 2020 | SITA


Najúčinnejšou liečbou odporúčanou v štúdii, okrem vakcín, sú antivírusové látky, ako sú analógy nukleozidov, ktoré odrážajú genetický materiál vírusu a spomaľujú jeho vývoj. Koronavírusy údajne obsahujú „korekčný“ enzým, ktorý môže byť takýmito antivírusovými liekmi odmietnutý, existujú však výnimky.

Medzi ďalšie stratégie patrí využitie krvnej plazmy od pacientov, ktorí sa z vírusu zotavili, ako tiež monoklonálne protilátky, ktoré sa biotechnológiou vyrábajú ako kópie rodičovských buniek. Posledný z nich však musí prejsť dlhým procesom.

Podľa vedcov je najrýchlejšou a najjednoduchšou alternatívou vakcíny génová terapia. Pacientom môže byť poskytnutá krátkodobá imunita dodaním cielených protilátok, imunoadhezínov, antivírusových peptidov a imunomodulátorov do ich horných dýchacích ciest.

Na celom svete zomrelo na koronavírus vyše 200.000 ľudí
Na celom svete zomrelo na nový druh koronavírusu už vyše 200.000 ľudí. V sobotu to oznámili výskumníci z prestížnej americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorých citovala tlačová agentúra AP. Čítať ďalej
25 | 04 | 2020 | TASR


Aj keď tento akt „pasívnej imunizácie“ neposkytuje úplnú imunitu proti vírusu, autor Dr. Long Pring Victor Tse verí, že cielená „jediná dávka“ týchto antivirotík môže pacientom poskytnúť ochranu od jedného týždňa do jedného roka.

Stále existuje veľa diskusií o časovom rámci potenciálnej vakcíny proti Covid-19 a dokonca aj o tom, či je možné ju vyvinúť, pretože o Covid-19 vieme stále málo. Čínski vedci dokonca varovali, že schopnosť vírusu mutovať bola podhodnotená, čo predstavuje hlavnú prekážku pre potenciálnu vakcínu.

Hlavný lekár Spojeného kráľovstva Christopher Whitty v piatok prehlásil parlamentnému výboru, že existujú nepríjemné dôkazy o tom, že by vakcína mohla byť ďalej, ako sa očakávalo.

Svetoví lídri spustili plán na urýchlenie výskumu liečby COVID-19. USA sa odmietli zapojiť!
Svetoví lídri sa v piatok zaviazali urýchliť proces testov, výskumu liekov či vakcín na COVID-19 a zdieľať ich po celom svete. USA sa však odmietli zúčastniť tejto iniciatívy, informuje portál Reuters. Čítať ďalej
25 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


„Prvá otázka, ktorú nevieme zodpovedať, je, či získavame prirodzenú imunitu proti tejto chorobe, ak ju máme už dlhší čas,“ uviedol hlavný lekár a dodal, že "ak to nezistíme, potom bude ťažšie vytvoriť vakcínu."

Svetová zdravotnícka organizácia medzitým v piatok oznámila, že svetoví lídri, ako napríklad nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron, sa zaviazali vyvinúť úsilie na zastavenie šírenia koronavírusu a vyvinúť vakcínu.

Belgičanka s ochorením COVID-19 porodila zdravú dcéru, stará sa o ňu s rúškom
Tehotná Belgičanka, ktorej diagnostikovali nákazu novým koronavírusom, porodila zdravé dievčatko, ale teraz sa musí učiť starať o novonarodenú dcéru s ochranným rúškom, a aj s ním spať. V sobotu to napísala tlačová agentúra... Čítať ďalej
26 | 04 | 2020 | TASR