Dobrá správa od českých kynológov: Psy by mohli čoskoro dokázať odhaľovať covid-19 v tele človeka
24 | 04 | 2020 I Dominik Simon

Podľa českých kynológov by nám mohli v boji proti pandémii koronavírusu pomôcť psi. Kynológovia sa ich snažia vycvičiť k tomu, aby boli schopní vírus vyčmuchať. Informuje extra.cz .


Dokonca by ho odhalili ešte v čase, keď človek na sebe nepociťuje žiadne príznaky. To by zásadným spôsobom uľahčilo odhaľovanie ľudí, ktorí sa koronavírusom nakazili. Na projekte spolupracujú kynológovia s výskumníkmi, biológmi aj IT odborníkmi.

V súčasnej dobe vyvíjajú český kynológovia metódu, ako využívať špeciálne vycvičené psy pre odhaľovanie koronavírusu v ľudskom tele. Psy by mohli byť veľmi užitoční napríklad pri preventívnych kontrolách v zdravotníckych zariadeniach či pri detekcii nakazených osôb na letiskách alebo vlakových staniciach.

Brutálne video z drsnej prírody: Čajka zjedla polmetrového králika ako malinu!
Na kameru sa podarilo zachytiť scénu, ktorá zaskočí nejedného diváka. Na video z neľútostnej prírody, uverejnené na YouTube, upozornil spravodajský portál Blesk.cz. Čítať ďalej
12 | 04 | 2020 | Timotej Dudka

Ako funguje odhaľovanie choroby?

Projekt špeciálneho výcviku psov sa volá Dog for Doc a kynológovia s odborníkmi na ňom pracujú už od začiatku marca. Hovorca projektu Dušan Stuchlík opísal webu iRozhlas princíp fungovania odhaľovania ľudí s covid-19.

Vychádza sa z predpokladu, že ochorenie zmení pach človeka podobne ako napríklad tuberkulóza, malária alebo rakovina. "Ak sa princíp potvrdí, bolo by ideálne využívať psy k detekcii bezpríznakových pacientov aj predmetov, ktoré boli kontaminované pachom z chorého človeka," povedal.

Česko sa môže vrátiť do normálu v júni, tvrdí Babiš
Život v Česku by sa po koronavírovej kríze mohol začať vracať do normálu na konci mája, respektíve počas júna. Informuje portál Blesk. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | Dominik Simon

Realizácia výskumu

Pred týždňom skončila podľa Stuchlíka príprava metodiky výskumu a aktuálne prebieha odber materiálu od infikovaných pacientov. Potrebné je tiež dokončiť nevyhnutnú administratívu, ktorá zaistí bezpečnosť cvičených psov. "Akonáhle výskum prejde do štádia realizácie, prvé výsledky bude možné očakávať zhruba po desiatich týždňoch," uviedol ďalej Stuchlík.

Vedúci projektu je Gustav Hotový, ktorý bol predtým okrem iného šéfom českých kynologických záchranárov. Teraz stojí na čele organizácie Search and Rescue Czech Republic. Projekt je podľa neho náročný na čas aj ochranné pomôcky. Ľudia, ktorí budú pracovať so psami, musia už teraz dodržiavať karanténu a prechádzajú pravidelnou kontrolou a testovaním. Kynológovia už o projekte informovali Ústredný krízový štáb.

Psy prežívali v debnách s potkaním trusom, veterinári svorku zabavili
Takmer štyridsať psov prežívajúcich v otrasných hygienických podmienkach odobrali tento týždeň veterinári u chovateľa v českej obci Přestavlky. Informuje portál iDnes. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Dominik Simon