Vláda sa plánuje zamerať aj na rodinné stavebné sporenie
22 | 04 | 2020 I SITA

Nová vláda sa plánuje zamerať aj na rodinné stavebné sporenie. Je to jeden z jej zámerov v rodinnej politike, ktoré sa stali súčasťou programového vyhlásenia vlády.


Vláda chce napríklad zaviesť zvýhodnené rodinné stavebné sporenie oslobodené od poplatkov so zmluvou na rodinu, percento štátnej prémie by sa zvyšovalo podľa počtu detí, počíta sa aj s rozpočítaním stropu príjmov na celú rodinu.

"Stavebné sporenie za posledné roky výrazne stratilo na svojej atraktivite, čiže akákoľvek podpora mladých rodín, ktorá by zvýšila ich motiváciu sporiť si za účelom bývania, bude určite vítaná," uviedla pre agentúru SITA riaditeľka pre úvery v spoločnosti FinGO.sk Eva Šablová.

Okrem podpory samotného sporenia pre rodiny s deťmi cez znižovanie poplatkov by sa zvýšenie štátnej prémie mohlo podľa Šablovej spojiť aj s obmedzením niektorých neatraktívnych nastavení stavebného sporenia, ktoré aktuálne odrádzajú ľudí od tohto účelového sporenia.

Spojené kráľovstvo začína vo štvrtok testovať vakcínu na ľuďoch
Spojené kráľovstvo začne vo štvrtok testovať vakcínu proti koronavírusu na ľuďoch. Uviedol to minister zdravotníctva Matt Hancock. Tvrdil, že vládna stratégia boja proti tejto chorobe bola úspešná. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Napríklad veľmi vysoká suma sporenia, ktorá je potrebná na získanie plnej štátnej prémie, a strata nároku na štátnu prémiu pri využití medziúveru. V rámci stavebného sporenia, ako štátom podporovaného nástroja na podporu bývania, je podľa Šablovej určite priestor na zásadnejšie zmeny v prospech sporiteľov.

Ľudia podľa finančného analytika OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika potrebujú inšpiráciu a podporu pri vytvorení likvidnej finančnej rezervy, a zároveň motiváciu sporiť si dlhodobo na zásadné finančné ciele.

"Zámer vlády podporiť dlhodobé sporenie cez systém stavebného sporenia jednoznačne oceňujem," skonštatoval Búlik. Stavebné sporenie má podľa neho potenciál pomôcť rodinám nasporiť si vlastné zdroje, ktoré sú podmienkou pre zafinancovanie kúpy či obnovy bývania.

Matovič potvrdil slová o mediálnej zakáľačke a pochválil sa prvým skalpom
Aj súčasná koalícia má s personálnymi nomináciami veľké problémy. Čítať ďalej
21 | 04 | 2020 | Aneta Leitmanová


Čo však v programovom vyhlásení vlády podľa Búlika chýba, je pomoc ľudom k finančnej nezávislosti a stabilite. Kľúčovým problémom obyvateľov je nedostatočná miera dlhodobého sporenia v pomere k príjmom a veľmi slabá poistná ochrana.

"V poslednom desaťročí sme dokonca boli svedkami vládnych krokov, ktoré znižovali motiváciu Slovákov sporiť a poistne chrániť svoje zdravie, život a majetok. Príkladom je zníženie daňovej úľavy pri sporení v treťom pilieri alebo absolútne chybné rozhodnutie presunúť všetkých sporiteľov do konzervatívnych fondov druhého piliera. Nehovoriac o zavedení dane z poistenia, ktoré ešte viac znížilo už aj tak nízku mieru poistenosti," dodal Búlik.

Pendleri majú s testovaním počkať do pondelka
Podpredsedníčka vlády a zároveň podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová na utorkovom rokovaní ústredného krízového štábu navrhne povinné testovanie pendlerov na prítomnosť ochorenia COVID-19 zrušiť. Čítať ďalej
21 | 04 | 2020 | Peter Haluza, TASR