Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť, aby ste mohli začať svoj deň
22 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Tu sú niektoré z vecí, o ktorých dnes ľudia na trhoch hovoria.


Ceny ropy opäť klesli. USA schvaľuje súpravy na domáce testovanie koronavírusu. Austrálska centrálna banka mení svoju politiku nákupu dlhopisov potom, čo sa objavili známky úspechu, píše bloomberg.com Tu sú niektoré z vecí, o ktorých dnes ľudia na trhoch hovoria.
Hra bolesti

Klesanie cien ropy sa prehlbuje. Iba deň po tom, čo americké futures na máj prvýkrát klesli pod nulu, júnové futures klesli o 43% a v New Yorku klesli ceny pod 12 dolárov za barel. Masívny prísun dodávok spôsobený pandémiou a celosvetový nedostatok úložného priestoru vyvolali zmätok, ktorý posunul celú krivku ropy. Pád ropy, ktorý sa rozšíril na svetových trhoch, už zničil desiatky tisíc pracovných miest a zmrazil miliardy dolárov v kapitálových výdavkoch a hrozí ochromením ďalších ekonomík na celom svete. Akumulačné nádrže, ropovody a tankery boli ohromené obrovskou nadmernou ponukou spôsobenou bezprecedentným poklesom globálneho dopytu po palivách. Je to „nebezpečný trh, na ktorom sa práve obchoduje,“ povedal Pierre Andurand, zakladateľ spoločnosti Andurand Capital Management. Trh potrebuje okamžité zníženie produkcie ropy, aby sa ceny zotavili, uviedol.

Grécka polícia zabavila 11 ton antiseptického gélu na ruky zo skladu šéfa mafie
Polícia zadržala 11 ton antiseptického gélu zo skladu vodcu rímskej mafie pôsobiacej v Grécku, ktorý sa snažil ilegálne profitovať z prebiehajúceho prepuknutia pandémie, informuje spravodajský portál Breitbart. Čítať ďalej
21 | 04 | 2020 | Timotej Dudka

Trhy padaju

Výstražný tón z Wall Street vyzeral tak, že sa preleje v stredu do Ázie po tom, čo americké akcie a štátne dlhopisy mali rastúci trend, zatiaľ čo turbulencia na trhu s energiou pokračuje. Futures klesli v Japonsku, Hongkongu a Austrálii. S&P 500 stratila v utorok o viac ako 3%, keď investori ohrnuli nosom nad dohodu dosiahnutou v Bielom dome o nových výdavkoch na boj proti dopadu pandémie koronavírusu. Firemné zisky takisto klesali.
Domáce testy

Prípady koronavírusu vzrástli v USA o 5,7%, čo je najväčší skok od 10. apríla. Prezident Donald Trump povedal, že podporuje návrh zákona, ktorý by poskytol peniaze pre nemocnice a na testovanie. Krajina schválila prvú súpravu na domáce testovanie pre Covid- 19. Spojené Kráľovstvo začne testovanie vakcíny na ľuďoch vo štvrtok. Singapur, ktorý je učebnicovým príkladom bojovníka s vírusom, nahlásil viac ako 1 000 prípadov už druhý deň a predĺži čiastočnú karanténu o ďalšie štyri týždne; mestský štát tiež presúva pracovníkov, aby sa prispôsobili potrebám novej pandemickej éry, pričom niektoré pracovné miesta sa stali nadbytočnými a dopyt po iných narastal. Konečne lepšie správy pre Taliansko, kde počet vyliečených po prvýkrát takmer prekonal nové prípady, a pre Nemecko, kde tento mesiac zaznamenali najmenší nárast infekcií. Mníchovský festival Oktoberfest bol napriek tomu prvýkrát od druhej svetovej vojny zrušený.  Počet prípadov na celom svete dosiahol 2,5 milióna a počet úmrtí teraz presahuje 175 000.

Pendleri majú s testovaním počkať do pondelka
Podpredsedníčka vlády a zároveň podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová na utorkovom rokovaní ústredného krízového štábu navrhne povinné testovanie pendlerov na prítomnosť ochorenia COVID-19 zrušiť. Čítať ďalej
21 | 04 | 2020 | Peter Haluza, TASR

Dobrá práca

Austrálska centrálna banka obmedzuje svoju politiku nalievania peňazí do trhov, keďže jej program nákupu dlhopisov znížil úrokové sadzby v celom hospodárstve. Od 20. marca, keď sa program začal, Reserve Bank of Australia kúpila za viac ako 47 miliárd austrálskych dolárov federálne a štátne cenné papiere. Spočiatku nákupy dosahovali až 5 miliárd dolárov denne, tempo sa však nedávno znížilo na jednu desatinu. Kľúčové opatrenie znížilo stres na peňažnom trhu na najnižšiu úroveň od roku 2007.
HSBC šok

Minulý mesiac HSBC šokovala investorov nevyplácaním dividend. Pre Hongkongskú lekársku asociáciu, skupinu verejného zdravotníctva dôležitú v boji proti koronavírusu a dlhodobého investora v najväčšej banke mesta, to znamenalo, že stratila 7% svojho ročného výdavkového rozpočtu. S viac ako polovicou svojho akciového portfólia investovaného do banky je teraz skupina nútená znižovať výdavky, čím zvyšuje napätie v meste, ktoré bolo zasiahnuté prepuknutím vírusu a mesiacmi protivládnych protestov. Táto asociácia je spolu s ďalšími investormi v Hongkongu zranená bezprecedentným rozhodnutím HSBC vynechať výplaty dividend na príkaz regulačných orgánov Spojeného kráľovstva.

Nové údaje naznačujú, že koronavírus nie je taký smrteľný, ako sme si mysleli
Štúdia odhalila 50 až 85-krát viac infekcií ako je známych prípadov - čo znamená oveľa nižšiu mieru úmrtnosti. Čítať ďalej
21 | 04 | 2020 | Mário Martinka