Pandémia koronavírusu „spôsobí hladomor biblických rozmerov“
22 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Vlády musia konať teraz, aby uchránili 265 miliónov ľudí pred hladom, varuje šéf Svetového potravinového programu.


Kvôli pandémii koronavírusu svet čelí hladomoru „biblických rozmerov“. Riaditeľ Svetového potravinového program David Beasley vyzval vlády, aby konali skôr ako stovky miliónov ľudí začnú hladovať, píše theguardian.com.

Viac ako 30 krajín v rozvojovom svete by mohlo zažiť rozsiahly hladomor, pričom v desiatich z nich je už viac ako milión ľudí na pokraji hladovania, uviedol Beasley. "Nehovoríme o tom, že ľudia budú spať hladní," povedal v rozhovore. „Hovoríme o extrémnych podmienkach, núdzovom stave - ľudia doslova mašírujú na okraj hladomoru. Ak k ľuďom nedostaneme jedlo, ľudia zomrú. “

Covid-19 pravdepodobne prechádza rozvojovým svetom, jeho šírenie je však ťažké odhadnúť. Zdá sa byť isté, že krehké systémy zdravotnej starostlivosti mnohých rozvojových krajín sa nedokážu vyrovnať s hospodárskou katastrofou, ktorá bude nasledovať po pandémii, čo povedie k obrovskému tlaku na zdroje.

"Je to skutočne viac ako len pandémia - vytvára sa pandémia hladu," uviedol Beasley. "Toto je humanitárna a potravinová katastrofa."

Beasley v utorok ukázal správu Bezpečnostnej rade OSN a varoval svetových lídrov, že v rýchlo sa zhoršujúcej situácii musia konať urgentne. Naliehal na nich, aby poskytli prisľúbenú pomoc vo výške 2 miliárd dolárov, aby sa mohla dostať na "frontovú líniu" hladu čo najrýchlejšie.

Výbor Senátu zistil, že Rusko vo voľbách v roku 2016 pomáhalo Trumpovi
Spravodajský výbor Senátu (ICA) pod vedením republikánov poskytol podporu spravodajskej komunite v správe, v ktorej sa uvádza, že Rusko v prezidentských voľbách v USA v roku 2016 pomohlo prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Ďalších 350 miliónov dolárov je tiež potrebných na vybudovanie logistickej siete na prepravu potravín a zdravotníckych potrieb - vrátane osobných ochranných prostriedkov - tam, kde je to potrebné. Takisto treba vybudovať letecké mosty tam, kde nie je možná pozemná preprava.

Ešte pred krízou Covid-19 Beasley apeloval na darcovské krajiny, aby zvýšili financovanie potravinovej pomoci tým najchudobnejším, pretože konflikty a prírodné katastrofy vážne zaťažujú potravinové systémy.

„Už som hovoril, že rok 2020 bude najhorším rokom od druhej svetovej vojny na základe toho, čo sme predpovedali na konci minulého roka,“ uviedol. Okrem toho začiatkom tohto roka zasiahol východnú Afriku najhorší roj kobyliek, čo ohrozilo až 70 miliónov ľudí.

Ale pandémia Covid-19, ktorú nikto nemohol predvídať, nás „priviedla na nezmapované územie“, uviedol. "Teraz ... toto je perfektná búrka. Pozeráme sa na hladomor biblických rozmerov. “ Podľa správy OSN a ďalších organizácií je najmenej 265 miliónov ľudí na pokraji hladovania v dôsledku krízy Covid-19, čo je dvojnásobok počtu pred pandémiou.

Taliansko čelí najhoršej situácii v histórii. Chudoba a hlad, obyvatelia začínajú kradnúť! (VIDEO)
Talianom dochádza po troch týždňoch v karanténe trpezlivosť aj peniaze. Najhoršia je situácia na juhu krajiny, kde už ľudia nemajú čím zaplatiť za jedlo a začínajú kradnúť. Čítať ďalej
31 | 03 | 2020 | Miroslav Tóth


Žiadne z tých hroziacich úmrtí na hladovanie nie je nevyhnutné, uviedol Beasley. "Ak dostaneme peniaze a budeme mať otvorené dodávateľské reťazce, vyhneme sa hladomoru," uviedol. "Môžeme to zastaviť, ak budeme konať teraz."

Uviedol, že situáciu nemožno predvídať, pričom zdôraznil, že darcovia musia konať bezodkladne. Vyzval krajiny, aby nezaviedli zákaz vývozu alebo iné obmedzenia, týkajúce sa dodávok potravín cez hranice, čo by viedlo k vážnemu nedostatku.

Beasley však zároveň varoval, že porážka hrozby hladomoru bude trvať mesiace, preto bude potrebná pomoc aj po počiatočnej reakcii. "Našim vážnym znepokojením je, že za tri alebo štyri mesiace by sme mohli začať považovať Covid-19 za vyriešený [v rozvinutých krajinách] a potom dôjdu peniaze," uviedol. "A ak dôjdu peniaze, ľudia zomrú."

Minulý rok pomohol Svetový potravinový program približne 100 miliónom ľuďom s rozpočtom približne 7,5 miliárd dolárov. Samotné peniaze nebudú stačiť, dodal Beasley. Pre pomocných pracovníkov je ťažké prekonať karantény na celom svete a prepravovať jedlo, keď je preprava ochrnutá. "Potrebujeme peniaze a prístup..."

„Sme v tom spolu. Môžeme zastaviť, ... rozšírenie hladomoru. Musíme však konať rýchlo a inteligentne. “

Koronavírus unikol z amerických laboratórií, tvrdia čínske médiá
Moderátorka v čínskom štátnom médiu vyhlásila, že koronavírus, ktorý doteraz zabil viac ako 170 000 ľudí na celom svete, prišiel z USA a nie z čínskeho Wu-chanu. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Mário Martinka