Taliansko čelí najhoršej situácii v histórii. Chudoba a hlad, obyvatelia začínajú kradnúť! (VIDEO)
31 | 03 | 2020 I Miroslav Tóth

Talianom dochádza po troch týždňoch v karanténe trpezlivosť aj peniaze. Najhoršia je situácia na juhu krajiny, kde už ľudia nemajú čím zaplatiť za jedlo a začínajú kradnúť. 


Taliansku sa ani po troch týždňoch od zavedenia celoštátnej karantény nepodarilo koronavírus skrotiť. Chorobe COVID-19 už v krajine od začiatku epidémie podľahlo vyše jedenásť tisíc ľudí, celkový počet infikovaných sa vyšplhal už na sto tisíc. Nádej a trpezlivosť u obyvateľov vystriedal strach, čo bude s ich životom ďalej.

Taliansko kvôli šíreniu koronavírusu zaviedlo viacero opatrení vrátane obmedzenia pohybu a zastavenie postrádateľnej výroby. Ľudia smú opúšťať domov len kvôli nákupu potravín, návšteve lekára či ceste do práce. Obmedzenia majú zatiaľ platiť do 3. apríla, ale vláda ich môže predlžovať až do 31. júla.

Ruská vojenská podpora je „veľmi potrebná“ v talianskom boji proti Covid-19, uviedol viceprezident Lombardska
Ruská pomoc je „veľmi potrebná“ v prebiehajúcom boji Talianska proti vírusu Covid-19, uviedol viceprezident lombardského regiónu Fabrizio Sala potom, čo krajina zaznamenala najvačší jednodňový nárast úmrtí. Informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Zúfalosť obyvateľov možno podľa stanice SKY News vidieť predovšetkým na juhu krajiny. Na sociálnych sieťach sa napríklad objavilo video zúfalého muža, ktorý sa v Apúlii dobíjal do zatvorenej banky, pretože tam potreboval vyzdvihnúť matkin dôchodok, ktorý je teraz jediným stálym príjmom pre celú rodinu.

Jeho matka následne privolaného strážcu zákona prosí, aby ju nasledovali domov a presvedčili sa na vlastné oči, že rodina už nemá vôbec nič na jedenie.

Taliani v posledných dňoch na internete hojne zdieľali emotívne video  otca s malou dcérou. "Pán premiér. Už skoro dvadsať dní sme zatvorení doma a sme na hranici našich možností, "uviedol s tým, že jeho dcéra jedla v posledných dňoch len chleba, pretože nič iné si rodina nemôže dovoliť.

Má skutočne na rukách krv obyvateľov New Yorku iba Donald Trump?
30 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


"Rovnako ako moja dcéra, ani iné deti nebudú mať v najbližších dňoch do úst už ani ten kúsok chleba. Buďte si istí, že toho budete ľutovať, pretože zapálime revolúciu, "vyhlásil zúfalý muž.

Nemám peniaze na zaplatenie, povedal pri pokladni muž v talianskom Neapole:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=PxBWsp9DyR4&feature=emb_title

Prečo je koronavírusová konšpiračná teória o Covid-19 ako biologickej zbrani nesprávna
Špekulácie, že nový koronavírus je biologická zbraň, na niektorých miestach získali masívnu podporu. Výskumná štúdia však hovorí, že konšpiračná teória nemá vedecký základ. Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | Mário Martinka


Na Sicílii musela armáda v posledných dňoch zakročiť proti ľuďom, ktorých núdza donútila kradnúť v miestnych supermarketoch potraviny. Podľa SKY News sa ľudia dokonca začali o "úderoch" na obchody dohovárať hromadne na sociálnych sieťach. Iní chodia k predajniam o jedlo prosiť ľudí vychádzajúci von s nákupom.

Podľa Leolucy Orlanda, starostu sicílskeho Palerma, musí mesto čeliť tiež zločineckým gangom, ktoré situácie zneužívajú a podnecujú násilie. "Nepokoj medzi obyvateľmi rastie. Zaznamenávame znepokojujúce informácie o protestoch a hnevu, "opísal Orlando, podľa ktorého chcú zločinci destabilizovať systém.

"Čím viac času ubieha, tým viac prostriedkov je vyčerpaných. Tá trocha úspor, ktoré ľudia majú, rýchlo ubúda. Čoskoro prepuknú spoločensko-ekonomické problémy, "dodal Orlando.

Taliansky premiér Giuseppe Conte síce uvoľnil 25 miliárd eur na podporu rodín a podnikov zasiahnutých Koronavirusovou karanténou, obyvatelia sa ale sťažujú, že na pomoc stále márne čakajú. Niektorí navyše na podporu nemajú nárok, pretože nie sú nikde registrovaní a peniaze dostávajú mesačne na ruku.

Otvorené krčmy ako stratégia proti koronavírusu
Takmer celý svet sa v boji proti šíreniu koronavírusu rozhodol obmedziť pohyb ľudí a celého spoločenského života. Túto cestu si zvolili aj severské štáty vrátane Nórska, Fínska a Dánska. Švédsko sa však vydalo inou cestou, informuje portál... Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | Peter Paľonder