Varovanie astronómov: Kvôli Muskovým družiciam neuvidíme blížiaci sa asteroid
21 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Mnoho ľudí si v poslednej dobe všimlo neobvyklý jav na nočnej oblohe. Svetelné retiazky vedľa seba komplikujú pozorovanie vesmíru. Množstvo otázok na ich pôvod dostal v posledných týždňoch Astronomický ústav Akademie věd ČR. Tému spracoval portál novinky.cz.


Na snímkach, ktoré akadémia zverejnila na svojom facebookovom profile, to vypadá akoby nočnú oblohu pretínala jedna čiara vedľa druhej. Na výslednej snímke je ich nad sebou osem a kúsok vyššie svieti ďalšia trojica takmer rovnobežných čiar.

Ľudia sa obrátili na českých astronómov, aby im to objasnili. „Pozorovali ste prelet družíc siete Starlink spoločnosti SpaceX Elona Muska,“ vysvetlili odborníci na svojom webe.

Samotný autor snímok Zdeněk Bardon, inak fotografický ambasádor Európskeho južného observatória (ESO), bol v popise expresívnejší. „Vláčik alebo satelity Starlink spoločnosti SpaceX pomaly a iste likvidujú nebo. Dnes večer som ich videl aspoň päťdesiat v tesnom závese za sebou. Až ich bude 12 tisíc, tak môžeme fotografovanie oblohy zabaliť. Odísť do Chile nám nepomôže.“


https://www.hlavnydennik.sk/2020/04/21/byvala-playmate-ashley-mattingly-†33-najdena-mrtva-vo-svojom-byte/




Starlink skutočne plánuje vypustiť 12 tisíc družíc a astronómovia kvôli tomu bijú na poplach. Zakladateľ Tesly Musk totiž nie je jediný, kto chce vyslať veľké konštelácie družíc. Okrem firiem ako OneWeb alebo Amazon majú podobné zámery Čína a Rusko. Cieľom je zaručiť pokrytie rýchleho internetu po celej Zemi.

Zo súčasných 2218 by tak družíc zanedlho mohlo byť 45 až 50 tisíc. To by výrazne skomplikovalo pozorovanie vesmíru z povrchu Zeme. Nejde pritom len o problém sledovania vzdialených objektov približujúcich vznik vesmíru. Môže se tým skomplikovať i včasné odhalenie asteroidov, ktoré by sa mohli nebezpečne priblížiť k Zemi.

Retiazky vznikajú tak, že raketa Falcon 9 vynesie vždy do výšky 290 km 60 družíc, odkiaľ sa vlastným pohonom dostávajú v skupinách po dvadsiatich v odstupe 40 dní na obežnú dráhu vo výške 550 km, kde sa rozptýlia. Zatiaľ čo okom prestanú byť viditeľné, stále budú komplikovať pozorovanie oblohy ďalekohľadom ale i rádio teleskopmi.







Medzinárodná astronomická únia spolu s dalšími organizáciami už podala formálnu žiadosť o zaistenie väčšej ochrany profesionálneho pozorovania vesmíru. Mala by byť garantovaná možnosť pozorovať oblohu na vedecké účely.


Úchvatné video zaznamenáva masívnu zrážku dvoch čiernych dier! (VIDEO)
Astronómovia zaznamenali kolosálnu zrážku dvoch čiernych dier vzdialených 2,4 miliardy svetelných rokov iba minulý rok, nové zistenia však potvrdzujú, že zrážka nenastala medzi dvoma „rovnocennými“ telesami, informuje portál... Čítať ďalej
21 | 04 | 2020 | Timotej Dudka