Úchvatné video zaznamenáva masívnu zrážku dvoch čiernych dier! (VIDEO)
21 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Astronómovia zaznamenali kolosálnu zrážku dvoch čiernych dier vzdialených 2,4 miliardy svetelných rokov iba minulý rok, nové zistenia však potvrdzujú, že zrážka nenastala medzi dvoma „rovnocennými“ telesami, informuje portál RT.


Galaktická zrážka nenastala, ako sa pôvodne predpokladalo, medzi dvoma rovnako veľkými čiernymi dierami, ale namiesto toho, podľa vedeckých výpočtov išlo o zrážku jednej čiernej diery s hmotnosťou 29,7 slnečných hmôt a druhej s hmotnosťou iba 8,4 slnečných hmôt.

Nové video nižšie poukazuje na masívny rozdiel medzi týmito dvoma gravitačnými gigantmi.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=84&v=5AkT4bPk-00&feature=emb_logo

Ako sa ukázalo, napriek nepresným údajom ide stále o najmasívnejšiu kolíziu dvoch čiernych dier, ktorú ľudstvo kedy zaznamenalo. Táto kozmická udalosť poskytuje pozemskej vedeckej komunite obrovský zdroj informácií, ktoré sa môžu v nadchádzajúcich rokoch využiť.

„Toto pozorovanie nám umožňuje testovať naše predpovede gravitačných vlnových signálov novým spôsobom a je ďalším vyriešeným kúskom hádanky o porozumení toho, ako sa tvoria binárne čierne diery,“ uviedol astronóm Christopher Berry z Northwestern University.

Medzi bizarnými a strašidelnými zvukmi, ktoré spôsobila táto kolízia, boli dve odlišné zvukové frekvencie. Tím bol schopný využiť tieto frekvencie generované zrážkou, aby znovu otestoval Einsteinovu teóriu všeobecnej relativity a zároveň zistil, že väčšia z dvoch čiernych dier skutočne rotovala.

Koronavírus pozastavuje raketové zrážky medzi Tureckom a USA: Aktivácia S-400 sa odkladá!
Plány Turecka na spustenie nových ruských systémov protiraketovej obrany sa oneskorili prepuknutím koronavírusu, ale nezamýšľajú zvrátiť rozhodnutie, ktoré vyvolalo hrozbu amerických sankcií, uviedol turecký predstaviteľ. Čítať ďalej
21 | 04 | 2020 | Timotej Dudka