USA obvinilo Irán z „obťažovania“ v Perzskom zálive (VIDEO)
20 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Iránsky islamský revolučný strážny zbor (IRGC) obvinil USA z toho, že uviedol „hollywoodsku verziu udalostí“ o nedávnom incidente v Perzskom zálive, informuje BBC.


Spojené štáty uviedli, že šesť iránskych lodí v stredu „obťažovalo“ americké hliadky. IRGC však protirečil týmto obvineniam, keď uviedol, že zvýšili počet hliadok v Perzskom zálive až po tom, ako americké námorníctvo začiatkom tohto mesiaca zablokovalo cestu jednej iránskej prepravnej lodi. Napätie vzrástlo po tom, ako USA v januári zavraždili iránskeho generála v Iraku.



Vo vyhlásení IRGC sa uvádza, že americké námorníctvo začiatkom apríla zablokovalo jednu zo svojich lodí počas dvoch samostatných incidentov, pričom použili „nebezpečné správanie a ignorovali varovania“. Dodali, že Irán bude „rozhodne“ reagovať na akékoľvek podivné „prepočty“.

Incident v stredu prišiel deň po tom, ako ozbrojení muži, o ktorých sa predpokladá, že boli zamestnancami IRGC, zajali hongkongský tanker v Ománskom zálive a pred jeho prepustením ho presmerovali do iránskych vôd.

Ako znie americká verzia incidentu?


Námorníctvo Spojených štátov obvinilo IRGC z „nebezpečných a provokatívnych akcií“ proti americkým plavidlám, ktoré boli zapojené do vojenského cvičenia týkajúceho sa amerických bojových vrtuľníkov Boeing AH-64 Apache v medzinárodných vodách.

Ozbrojenec uniesol autobus, po divokej naháňačke ho polícia zastrelila (VIDEO)
Muž stihol vystreliť na políciu skôr, než sa jeho "besnenie" skončilo. Ozbrojenec bol zastrelený texaskou políciou po tom, čo došlo k naháňačke, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Americké námorníctvo uviedlo, že jedenásť ozbrojených člnov IRGC sa opakovane priblížilo k šiestim lodiam amerického námorníctva a pobrežnej stráže „veľmi blízko a pri vysokých rýchlostiach“. Jeden prešiel do blízkosti iba 10 metrov od lode americkej pobrežnej stráže.

„Americké posádky vydali viacnásobné varovania prostredníctvom rádiovysielačky, piatich hlasných signálov z klaksónu a zariadení na vytváranie akustického hluku na veľké vzdialenosti, nedostali však žiadnu odpoveď od iránskeho námorníctva.“

„Približne po jednej hodine reagovali lode IRGC na rádiovú vysielačku a následne manévrovali preč od amerických lodí,“ dodalo námorníctvo USA. Podľa nich takéto „nebezpečné a provokatívne akcie zvyšujú riziko nesprávneho výpočtu a kolízie“ a nie sú v súlade s medzinárodnými námornými dohovormi alebo zvykmi.

Najmenej 16 zabitých pri streľbe v Kanade
V nedeľu (19. apríla) strelec v kanadskej provincii Nové Škótsko zabil, vrátane policajtky, najmenej 16 ľudí. Je to najhoršia masová vražda ktorú krajina zaznamenala za posledných 30 rokov. Čítať ďalej
20 | 04 | 2020 | Mário Martinka